Ranskan GP:n topit ja flopit: Suursankari Kimi Räikkönen, omiensa pelastaja – viimeinen häpeänäytelmä Red Bull -kuskille?

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Ranskassa Lewis Hamilton nappasi kauden kuudennen voittonsa, Valtteri Bottaksen oltua toinen ja Charles Leclercin kolmas.

MAINOS

Koko F1-kausi C Morella!

Itävallan GP suorana 28.-30.6.
Pe: 1. harjoitukset klo 11.55,
2. harjoitukset klo 15.55
La: 3. harjoitukset klo 12.55, aika-ajot klo 15.55, ennakkotunnelmat klo 15.00
Su: Itävallan GP klo 16.05, ennakkotunnelmat klo 15.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Hamilton oli ykkönen kisan alusta loppuun saakka. Paalulta lähtenyt brittikuski ei horjunut yhtään ensimmäisillä metreillä, eikä Bottas pystynyt tekemään hyökkäystä. Maalissa kaksikon välillä oli peräti 18 sekunnin ero.

Taaempana Alfa Romeon Kimi Räikkönen teki väkevää nousua. Suomalaiskuski lähti kisaan ruudusta 12, mutta ruutulipulle hän kurvasi kahdeksantena.

TOPIT:

1. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

Mikä viikonloppu kaikkien vaikeuksien jälkeen! Varsinkin sunnuntai. Räikkösellä kävi lopulta pieni tuuri, kun hän ei yltänyt lauantain aika-ajoissa kolmanteen osioon. Räikkönen pääsi valitsemaan vapaasti renkaansa sunnuntain kisan alkuun ja se kannatti. Alfa Romeon suomalaiskuljettaja tykitti varsin väkeviä kierrosaikoja ja onnistui nousemaan muun muassa Red Bullin Pierre Gaslyn edelle. Alfa Romeossa oli jälleen vauhtia, mutta Räikkösen suoritusvarmuus ja kylmäpäisyys toivat tuloksen juuri sillä hetkellä, kun sitä kaivattiin. Räikkönen kaapi todella tärkeitä pisteitä italialaissveitsiläiselle tallille.

2. Lewis Hamilton, Mercedes

Jos alkukaudella puhuttiin Valtteri Bottaksesta 2.0-versiona, nyt voidaan puhua Hamiltonnista 2000.0-versiona. Brittikuski on aivan mielettömässä iskussa. Bottas hallitsi Ranskan GP:n viikonlopun alkuhetkiä, mutta sitten kun tultiin ratkaisuvaiheille, ilmestyi Hamilton paikalle ja nappasi kaiken. Ensin paalupaikan ja sitten voiton, sangen mykistävän esityksen jälkeen. Hamilton ei ole ailahdellut missään vaiheessa, vaan hän napsii pisteitä tasaiseen tahtiin. Tai paremminkin: voittoja tasaiseen tahtiin. Valtteri Bottas on hyvä, todella hyvä, mutta se ei riitä, kun vastassa on mieletön Hamilton.

3. McLaren

Tervetuloa takaisin, McLaren! Aika-ajojen superonnistuja esiintyi väkevästi myös sunnuntain kisassa, aina loppuhetkille asti. Carlos Sainz oli hienosti kuudes ja Lando Norris oli tulossa hänen takanaan seitsemänneksi, kunnes tekniikka petti. Kymmenes sija oli lopulta paha pettymys nuorelle britille. Tämä kertoo kaiken siitä nälästä ja kehitysaskeleista, joita McLaren on ottanut. Isossa kuvassa McLarenista on tullut niin sanotun ”muun joukon” ykkönen. Se on kova temppu tallilta, joka on hakenut suuntaansa usean vuoden ajan.

4. Max Verstappen, Red Bull

Red Bullin auto ei ole F1-sarjan nopein, mutta Verstappen takoo viikonlopusta toiseen erittäin hyvää jälkeä. Nyt taakse jäi muun muassa Ferrarin Sebastian Vettel, jolla ei ollut mitään sanomista hollantilaista vastaan. Verstappenin erittäin väkevien otteiden keskellä kysymysmerkit kääntyvät siihen, että mitä hän pystyisikään tekemään, jossa hänellä olisi alla aidosti voitoista taisteleva auto?

FLOPIT:

1. Pierre Gasly, Red Bull

Gasly joutui vaikeaan paikkaan, kun hän lähti kisaan pehmeimmällä seoksella. Toki, vaikea paikka oli tietyllä tavalla itseansaittu. Gaslyn tallikaveri Verstappen selvitti tiensä ongelmitta kolmanteen osioon lauantaina – keskikovilla renkailla. Gaslyn oli pakko turvautua pehmeimpään seokseen. Isossa kuvassa Gaslyn tuska sen kuin kasvaa. Potkuhuhut ovat pyörineet valtoimenaan, mutta samalla fakta on se, että Red Bull menettää koko ajan erittäin tärkeitä pisteitä, kun Verstappen ei saa tukea rinnaltaan. Oliko tämä jopa Gaslyn viimeinen murhenäytelmä Red Bullin ratissa?

2. Sebastian Vettel, Ferrari

Voi Sebastian. Kanadan GP:ssä Vettel uhkui tulta ja voimaa, mutta mitä kävikään pari viikkoa myöhemmin? Kanadan iso onnistuja oli kuin varjo entisestään. Lauantain aika-ajot menivät penkin alle, mikä osaltaan pilasi koko viikonlopun. Kisan nopein kierros oli vain pieni plussa muuten hyvin vaisun lopputuleman keskelle. Kaikista huolestuttavin elementti on se, että saksalainen ei tunnu olevan oma itsensä. Vettel muuttuu ikään kuin haamuksi, kun vastoinkäymiset iskevät vastaan. Onko Vettelillä vielä aitoa paloa ja halua taistella maailmanmestaruudesta? Tämä on iso kysymys koko saksalaisen F1-uran jatkoa ajatellen.

3. Haas

Sijat 17 ja... keskeytys. Jenkkitallin osalta Ranskan GP meni rajulla tavalla penkin alle. Ranskalaiskuljettaja Romain Grosjean laukoi katkeria kommentteja lauantain aika-ajojen jälkeen siitä, miten hän ei saanut kaikkia päivitysosia omaan autoonsa. Kotikisassa. Oli päivityksiä tai ei, Haas on kadottanut täysin vauhtinsa. Keskikastin taistossa Haasin suunta on huolestuttava. McLaren on parantanut huimasti, Renaultilla käyrä osoittaa ylöspäin ja nyt myös Alfa Romeo löysi oikean tien. Tilanne kiristyy. Haasilla riittää tekemistä.

4. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

Giovinazzin kohdalla raaka miinus tulee siitä, että hän jäi taas joukon hännille. Italialaisen lähtökohdat olivat haastavat, sillä hän joutui lähtemään kisaan pehmeimmällä seoksella. Aika-ajon iso onnistuminen vaihtui karuun pettymykseen sunnuntaina. Sijoitus: 16. Puolustustekijä tulee renkaista, mutta samalla ja edelleen, pistetaulukosta näkyy se kaikista tylyin fakta. Nolla pistettä. Nolla. Giovinazzin onneksi tallikaveri Räikkönen pitää tallia hengissä.

Lue myös:

    Uusimmat