Kanada haluaa selvittää perin pohjin Iranin pudottaman ukrainalaiskoneen tapauksen: "Meillä on tunne, ettemme saa tietoa, jota haluamme"

Iranissa matkustajakoneen alasampumisessa kuolleiden uhrien kotimaat etsivät yhteistä linjaa, miten vaikuttaa tutkintaan ja tukea uhrien omaisia. Muun muassa Kanada on vaatinut, että alasampuminen on tutkittava pohjamutia myöten ja että sen on saatava Iranilta kaikki tieto tutkinnasta.

Kanadan, Ukrainan, Ruotsin, Afganistanin ja Britannian ulkoministerien on määrä tavata tänään Lontoossa ja pohtia toimintatapoja.

– Kanada ei hyväksy sellaista tilannetta, jossa meillä on tunne, ettemme saa sitä tietoa, jota haluamme, Kanadan liikenneministeri Marc Garneau ilmoitti kokouksen alla.

Ministerin mukaan Iran on osoittanut, että sillä on halua yhteistyöhön. Niinpä kahden kanadalaisen tutkijan on tarkoitus päästä tutkimaan koneen hylkyä. Kanada haluaa kuitenkin, että Kanadan osallisuus tutkintaan vahvistetaan virallisesti.

Myös Ruotsilla on vaatimuksia

Myös Ruotsin ulkoministeri Ann Linde kertoi, että tarkoitus on esittää Iranille vaatimuksia tutkimusten suhteen. Samoin ministerien on määrä keskustella uhrien tunnistamisesta.

– Ruotsin kannalta on erittäin tärkeää myös omaisten tukeminen, Linde sanoi.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau on aiemmin ilmoittanut, että Kanada aikoo vaatia Iranilta korvauksia kanadalaisten uhrien omaisille.

Iran ampui viime viikolla alas ukrainalaisen matkustajakoneen lähellä Teherania. Iranin mukaan kyse oli vahingosta.

Kaikki koneessa olleet 176 ihmistä kuolivat. Joukossa oli 57 Kanadan kansalaista ja 17 ihmistä, joilla oli Ruotsin kansalaisuus tai he asuivat maassa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja