Kampin ampujalle kova tuomio: 10 vuotta vankeutta kolmesta murhan yrityksestä – avasi tulen kolmea kosovolaisveljestä päin riitojen päätteeksi

6:49
Video: Kampin ampumista puitiin Helsingin käräjäoikeudessa viime kuussa.

Kolmekymppinen kosovolaistaustainen mies tuomittiin 10 vuoden vankeusrangaistukseen viimekesäisestä ammuskelusta Helsingin keskustassa, Hietalahdessa. 

Gazmend Hajdari avasi tulen kolmea kosovolaisveljestä kohti iltapäiväruuhkassa Helsingin Hietalahdessa viime heinäkuussa. Kaksi miehistä loukkaantui vakavasti. Kolmas oli vieressä ja niin ikään hyökkäyksen kohteena, vaikka ei saanutkaan osumaa.

Ampumisen motiivi liittyi kahden kosovolaisen suvun väliseen vihanpitoon. Syyttäjän näkemyksen mukaan kummankin suvun edustajat olivat painostaneet toisiaan lähtemään Suomesta.

Poliisin esitutkintamateriaaliin kuuluvista kuulustelupöytäkirjoista käy ilmi, että ampumisesta syytetty kosovolaistaustainen mies kertoi sukujen erimielisyyksistä viranomaisille itse.

Hänen mukaansa häntä oli ennen ampumiseen johtanutta välikohtausta pahoinpidelty kolmella eri kerralla. Yksi tilanteista tallentui vantaalaisen huoltoaseman valvontakameraan viime vuoden joulukuussa.

Pahoinpideltiin myös samana päivänä

Viimeinen pahoinpitelytilanteista sattui samana päivänä kuin ampumisvälikohtaus.

Rakennusalalla yrittäjänä työskentelevä ampuja oli ollut kertomansa mukaan työmaalla Helsingin Kampissa, kun toiseen sukuun kuuluva kosovolaismies oli lyönyt häntä.

Mies ei kertomansa mukaan tiennyt syytä hyökkäykselle. Hän ei osannut kuulusteluissa sanoa, miksi suvut olivat ajautuneet vastakkain.

Kummatkin suvut ovat kotoisin samasta kaupungista. Ampujan mukaan hän oli kuitenkin tullut tutuksi toisen suvun jäsenien kanssa vasta Suomessa ollessaan.

Työmaalla sattuneen tilanteen jälkeen mies oli poliisille kertomansa mukaan käynyt kotonaan, ottanut turvakseen pistoolin ja lähtenyt Pasilaan tekemään rikosilmoitusta.

Tämän jälkeen hän oli ajanut Helsingin keskustaan, Hietalahteen, missä hän oli nähnyt ampumisen kohteeksi joutuneet kosovolaismiehet Hietalahdenkadulla. Kohtaaminen tapahtui ilmeisesti sattumalta.

Ampumavälikohtaus iltapäiväruuhkassa

Salmisaaren suuntaan matkalla ollut ampuja törmäsi pakettiautollaan kolmikon autoon. Tämän jälkeen hän avasi tulen kohti miehiä.

Kaksi ampujaa vastaan tulleista kosovolaisveljeksistä lähti pakenemaan. Yksi meni auton sisään.

Yksi ampujan luodeista osui toista pakenevaa miestä kylkeen. Tämän jälkeen ampuja meni autolle, johon yksi veljeksistä oli paennut, ampui tätä pakaraan ja puukotti reiteen.

Miehen on kerrottu ampuneen välikohtauksen yhteydessä kaikkiaan neljä laukausta.

Tapahtumapaikalla ja sen läheisyydessä oli tapahtuma-aikaan runsaasti ihmisiä. Tilanteessa ei kuitenkaan loukkaantunut sivullisia. Välikohtaus alkoi kello 15.50.

Kiistää murhan yritykset

Oikeudessa mies kiisti yrittäneensä murhata kolmea veljestä. Hän kuitenkin myönsi kaksi hätävarjelun liioitteluna tehtyä törkeää pahoinpitelyä ja vaaran aiheuttamisen.

Helsingin käräjäoikeus katsoi, että kyse oli murhan yrityksistä.

Vuonna 1987 syntynyt Gazmend Hajdari tuomittiin murhan yritysten lisäksi liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, ampuma-aserikoksesta sekä vaarallisen esineen hallussapidosta.

Samassa yhteydessä tuomittiin pahoinpitelystä kolme miestä. Kaksi miehistä oli Hajdarin ammuskelun kohteena.

Käräjäoikeus ratkaisi asian tänään. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Juttua korjattu 19.12. kello 13.32: Aiemmin jutussa kerrottiin, että samassa tuomiossa tuomittiin pahoinpitelystä kolme ammuskelun kohteena ollutta miestä. Pahoinpitelyistä tuomituista miehistä kuitenkin vain kaksi oli ammuskelun kohteena. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja