Mainos

Kampamaneetit eivät uhkaa Itämeren kaloja

Suomenlahden tilasta on pitkästä aikaa hyvää kerrottavaa: pohjien happitilanne rannikkoalueilla on selvästi parantunut. Muutos parempaan ei tosin välttämättä ole pysyvä, koska se on suotuisten sääolojen ansiota. Se voi kuitenkin muuttua pysyväksi, jos päästövähennykset Pietarissa ja muualla saavat jatkoa.

Toinen hyvä uutinen on se, että pelätyt amerikan kampamaneetit eivät ole menestyneet Itämeressä kovinkaan hyvin. Nyt näyttää siltä, ettei niistä ole minkäänlaista uhkaa kalakannoille.Näin limnologi Seppo Knuuttila Suomen Ympäristökeskuksesta.

- Nyt on tapahtunut monen huonon vuoden jälkeen selkeä hyppäys parempaan suuntaan - tosin tää on pitkälle sääolojen ansiota ja sen jatko riippuu tulevista sääoloista - mutta kuitenkin tällä kertaa on parempia uutisia kerrottavana.

Suomenlahden näytepisteistä peräti joka toisessa pohja oli hapellinen. Yhtä hyvä tilanne on ollut viimeksi kuusi vuotta sitten.

Pysyvästä muutoksesta ei vielä voida puhua

Pysyvästä muutoksesta parempaan ei tosin vieläkään voida puhua. Muutos on jäättömän talven ja veden hyvän sekoittumisen ansiota. Silti toivoa pysyvämmästäkin paranemisesta on.

- Tää on jo onnekasta, että ollaan parempaan suuntaan menossa ja jos positiivinen kierre saataisiin alkuun myös kuormituksen vähenemisen kautta niin ehkä suunta olis jatkossa pysyvämminkin parempaan suuntaan.

Rehevöitynein ja huonokuntoisin alue on edelleen itäinen Suomenlahti.

Tutkimusalus Muikku kartoittaa Suomenlahden rannikon tilaa jo kymmenettä kertaa. Tänä kesänä jopa täällä itäisellä Suomenlahdella pohjien tila näyttää hieman kohentuneen.

Pohjien happitilanne on parantunut erityisesti väli- ja ulkosaaristossa. Sisäsaaristosta nousevat pohjanäytteet ovat edelleen hapettomia. Elämä on palannut myös monille sellaisille pohjille, joista ei aiemmin ole löytynyt ollenkaan pohjaeläimiä.

- Amerikankampamaneetin määrä on tän vuoden aikana pienentynyt niistä suuremmista määristä, joita viime vuoden lopulla havaittiin. Nyt näyttää siltä, ettei maneetista ole mitään vaaraa Itämeren kalakannoille.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.