Mainos

Kambodzhan vaaleissa tasainen taisto

Kambodzhan vaaliviranomaiset viivästyttivät parlamenttivaalien ensimmäisten tulosten julkistamista myöhään maanantaina. Länsidiplomaattien mukaan näytti kuitenkin siltä, että kansanpuolue CPP oli saamassa enemmistön äänistä.

Keskusvaalilautakunnan odotettiin julkistavan ensimmäiset tulokset maanantaipäivän aikana, mutta toimikunta ilmoitti siirtävänsä tulosten julkistamista vastaanotettuaan faksin, jonka tekstistä ei saanut kunnolla selvää.
-Tulokset eivät ole tarpeeksi selviä julkaistavaksi, kertoi vaalilautakunnan edustaja tiedotusvälineille.

YK:n johtama kansainvälinen tarkkailijaryhmä ilmoitti maanantai-iltana, että vaaleissa ei ole käytetty vilppiä ja tarkkailijat odottavat kaikkien puolueiden kunnioittavan vaalitulosta.

Oppositiopuolueet valittivat kuitenkin aiemmin maanantaina, että ääntenlaskua ei oltu suoritettu rehellisesti, koska opposition aamun suuret äänimäärät eivät täsmänneet enää myöhemmin päivällä ääntenlaskun edetessä.

Suurimmat puolueet näyttävät käyvän vaalivoitosta tiukkaa kilpaa. Etenkin Kambodzhan kansanpuolue CPP sekä prinssi Ranariddhin johtama Funcinpec-puolue näyttivät varsin tasaväkisiltä, kun sunnuntaina pidettyjen vaalien äänistä oli ehditty laskea vajaa kolmasosa. Myös entisen talousministerin Sam Rainsyn puolue näytti menestyvän huomattavasti paremmin kuin kymmenet vaaleihin osallistuneet pikkupuolueet.

Ulkomaisten tarkkailijoiden mukaan ääntenlasku sujui rauhallisesti.
-Ääntenlasku näyttää sujuvan varsin tyydyttävästi pääkaupungissa Phnom Penhissä, ja saman viestin olemme saaneet eri puolilla maata toimivilta ääntenlaskupaikoilta, vaaleja tarkkaileva EU:n erityisedustaja Glenys Kinnock kertoi toimittajille vieraillessaan eräällä ääntenlaskupaikalla Phnom Penhissä.

Luja usko omaan voittoon

Sekä CPP että Funcinpec julistivat ääntenlaskun eri vaiheissa johtavansa vaalikamppailua. CPP:n edustaja uskoi puolueensa saavan "vähintään 50 prosenttia äänistä sekä enemmän kuin 51 paikkaa 122 parlamenttipaikasta".

Epävirallisten tietojen mukaan Funcinpec näytti kuitenkin johtavan kamppailua väkirikkaimmissa provinsseissa sekä pääkaupungissa. Sam Rainsyn puolue puhui maanantaina CPP:n tappiosta. Lisäksi puolue väitti, että ääntenlaskuun oli jo ehtinyt liittyä useita epäselvyyksiä.

Kansa äänesti vilkkaasti

Kansallisen vaalikomission mukaan yli 90 prosenttia noin 5,4 miljoonasta äänioikeutetuista kävi sunnuntaina äänestämässä. Vaalien ensimmäisten virallisten tulosten odotetaan valmistuvan vasta päivien päästä.

Prinssi Ranariddhin johtama Funcinpec sai YK:n viisi vuotta sitten järjestämissä vaaleissa 58 parlamenttipaikkaa, kun taas CPP sai ainoastaan 51 paikkaa. Puolueet kuitenkin tekivät yhteistyötä viime vuoden heinäkuuhun saakka, jolloin Hun Sen syrjäytti toisena pääministerinä toimineen Ranariddhin.

Prinssi Ranariddh on jo ilmoittanut, että hän suostuu yhteistyöhön jopa CPP:n kanssa. Hän on kuitenkin sanonut, ettei Funcinpec ryhdy yhteistyöhön Hun Senin kanssa.

Yhdysvallat nihkeä antamaan kiitosta

Useiden maiden ulkoministerit ilmaisivat maanantaina tukensa Kambodzhan ponnisteluille kohti demokraattista yhteiskuntaa. Japanin, EU:n, Filippiinien sekä Australian edustajat antoivat tukensa Kambodzhan vaaleille, kun taas Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright pysytteli varovaisemmalla linjalla ja muistutti Kambodzhan demokratisoitumiskehityksen taantumisesta vuosi sitten.

-Kambodzhalaisilla tulee olla mahdollisuus osallistua poliittiseen elämään ilman pelkoa ja heillä tulee olla hallitus, joka keskittyy etuoikeuksien haalimisen sijasta maan kehittämiseen, Albright sanoi Kaakkois-Aasian maiden järjestön Aseanin kokouksessa Manilassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.