Mainos

Kälviän traaginen ulosajo: Poliisi ihmettelee, miksi alaikäiset ajoivat yli 200 kilometriä autoviritelmällä

Pohjanmaan poliisilla alkaa olla selkeä kuva siitä, miten eilen aamulla Kälviällä sattunut traaginen ulosajo tapahtui. Turma-autossa oli viisi alaikäistä, joista yksi kuoli tapahtumapaikalla ja muut loukkaantuivat.

Poliisi ei ole vielä päässyt kuulustelemaan turmassa loukkaantuneita, mutta alustavien puhuttamisten perusteella on saatu varsin selkeä kuva tapahtumista.

Rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Anders Åfors kertoo, että turman taustalla on kolme tekijää: kuljettajan kokemattomuus, kova vauhti ja liian äkkinäinen väistöliike.

Nuorisoseurue oli lähtenyt ajamaan aamulla Kokkolasta. Kälviän kohdalla tien oikeassa laidassa oli pyöräilijä, joka oli menossa auton kanssa samaan suuntaan.

– Jostain syystä nuori kokematon kuljettaja on tehnyt ilmeisesti liian äkkinäisen ohjausliikkeen. Se yhdistettynä liian suureen tilannenopeuteen, ja kuljettaja menetti ajoneuvon hallinnan, Åfors kertoo.

Auto pyöri ohjanpohjaa pitkin ja pyörähti muutamia kertoja katon kautta ympäri. Turmassa kuollut vuonna 1999 poika kuoli Åforsin mukaan heti tapahtumapaikalle. Tarkkaa tietoa auton nopeudesta ei vielä ole.

– Kuljettaja on kertonut, että on ajanut ylinopeutta, mutta auton teknistä tutkintaa ei ole vielä tehty.

Auton kuljettaja oli syntynyt vuonna 2000 ja loukkaantuneet vuosin 2001 ja 2002.

Lähtivät Iisalmesta asti

Poliisin mukaan alunperin pojat ovat lähteneet ajamaan Pohjois-Savosta Iisalmesta ja ajaneet aina Kokkolaan asti.

– Emme vielä tiedä, mikä on käynnin syy. En usko, että auto on ollut luvattomasti hallussa, mutta ei ole vielä varmaa, miten auto on päätynyt poikien haltuun ja miksi he ovat tulleet Kokkolaan asti.

Iisalmesta Kokkolaan on matkaa reippaasti yli 200 kilometriä.

– Kyllä pojat ovat olleet kaukana kotoa. Sitä, miksi, ei tutkinnanjohtaja oikein voi spekuloida. Kyllä heidän pitää itse kertoa, onko kysymyksessä sitten vastakkaisen sukupuolen tapaaminen vai mikä.

Auto oli rekisteröity kahdelle

Oma lukunsa on myös seurueen käytössä ollut auto. Se oli rekisteröity pakettiautoksi kahdelle henkilölle, mutta alunperin ajopeli on ollut tavallinen viiden hengen tila-auto. Takapenkkiä ei enää autossa ollut.

– Siitä oli riisuttu pois takaosa. Yleisesti voi sanoa, ettei se ollut soveltuva henkilökuljetukseen.

Loukkaantuneet ovat vielä sairaalahoidossa, mutta Åforsin mukaan heidän vammansa ovat lähinnä lievempiä luunmurtumia ja sijoiltaanmenoja.

– Voi sanoa, että tapahtumaan, kulkuneuvoon ja sen pyörimiseen nähden muut ovat säästyneet yllättävän pienillä vammoilla, Åfors sanoo ja viittaa kuolonuhriin.

Alkoholilla ei ollut osuutta tapahtumiin, mutta Åfors sanoo, että auringon osuus on selvitettävä, sillä kesäaamu oli häikäisevän kaunis.

Tutkinnassa olevat rikosnimikkeet ovat törkeä liikennetruvallisuuden vaarantaminen, kuolemantuottamus sekä kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.