Tämä kaikki Vaasan rajusta 13-vuotiaiden ulosajosta tiedetään – auto otettu käyttöön yhden nuoren perheeltä: "En muista 20-vuotisen virkaurani varrelta tällaista"

1:06
Video turmapaikalta: Neljä 13-vuotiasta loukkaantui Vaasassa, kun auto suistui tieltä lujaa vauhtia ja syttyi tuleen

Sairaalahoitoon joutuneita nuoria kuulustellaan poliisin mukaan aikaisintaan ensi viikon loppupuolella.

Vaasassa tapahtui keskiviikon ja torstain välisenä yönä raju ja varsin poikkeuksellinen liikennennettomuus. Auton kyydissä oli neljä 13-vuotiasta nuorta.

Pohjanmaan poliisilaitoksen viestintäpäällikön Mikael Appelin mukaan nuoria ei ole vielä kuulusteltu.

– Olemme käyneet vanhempien kanssa keskusteluja ja sopineet, että nuoria kuullaan todennäköisesti ensi viikon loppupuolella, jos he ovat siinä kunnossa, Appel sanoo.

Yksi nuorista loukkaantui vakavasti ja kolme muuta lievemmin. Heidät vietiin onnettomuuspaikalta ambulanssilla sairaalaan. 

Poliisi ei vahvista, onko osa nuorista päässyt jo pois sairaalasta. Yhdellä oli turvavyö, muut lensivät autosta ulos. Poliisi ei kommentoi, millä paikalla turvavyötä käyttänyt nuori matkusti autossa. 

“Harvinainen tapaus” 

Onnettomuuden tiedotuslinja on muutenkin niukka asianosaisten alaikäisyyden vuoksi. Koska he ovat alle 15-vuotiaita, tutkinta ei johda oikeudenkäyntiin tai rangaistuksiin. Appelin mukaan kyseessä on etupäässä lastensuojeluviranomaisten haltuun jäävä asia.

Poliisi tutkii tapausta muun muassa törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja törkeänä vammantuottamuksena. Rikosnimikkeet voivat vielä täsmentyä tutkinnan aikana.

Poliisi pitää onnettomuutta poikkeuksellisena. Appelin mukaan Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella tapahtuu vuodessa muutama raju ulosajo, jossa on osallisina nuoria henkilöitä.

– En muista 20-vuotisen virkaurani varrelta alueeltamme tapausta, jossa olisi ollut mukana näin nuoria ja lopputulos olisi tällainen. Se on harvinaista. Alaikäisiä kuljettajia toki on välillä liikentessä, mutta en muista tämäntyyppistä tapausta.

Auto luvatta käyttöön

Auto roihahti onnettomuuden jälkeen liekkeihin, joka osaltaan lisää tapauksen poikkeuksellisuutta.

– Autot voivat mennä rajusti lyttyyn tällaisissa ulosajoissa, mutta en myöskään muista tapauksia, joissa auto olisi syttynyt palamaan. Jos jokin osa sattuu menemään rikki ja bensaa valuu, niin pienikin liekki tietenkin riittää siihen, että auto syttyy tuleen, Appel sanoo.

Poliisin tietojen mukaan auto oli onnettomuudessa mukana olleen nuoren perhepiiristä. Virkavallan tämänhetkisen käsityksen mukaan auto oli otettu luvatta käyttöön.

– Ei ole tullut ilmi mitään sellaista, että luvallisesti olisi annettu auto käyttöön alaikäisille. Tähänkin saamme selvyyden, kun nuoria kuulustellaan, Appel sanoo.

Näin kaikki tapahtui 

Nuoret ajoivat poliisipartiota vastaan torstain vastaisena yönä puolenyön aikaan. Auton epävarma eteneminen herätti poliisien kiinnostuksen. 

Partio kääntyi Vaasaa kohti ajavan auton perään ja väläytti pysäytysvaloja. Auto pysähtyi, poliisi koputti kuskin ikkunaan. Yhteistyön sijaan kuski vältteli katsekontaktia rattia puristaen ja lähti pakoon. 

Auto sai etumatkaa ja partio kadotti näköyhteytensä siihen. Pian partio huomasi kuitenkin, että moottoritierampin läheisyydessä on jonkinlainen tulipalo. Pakeneva auto oli poliisin arvion mukaan ajanut noin 140 kilometrin tuntivauhtia ja päätynyt lähes 50-metriseen ilmalentoon, kun kuski on ajanut rampille. Onnettomuus tapahtui valtatie 3:lla, lähellä Vaasan ABC:tä.

Paikalle sännänneet poliisit löysivät auton ulkopuolelta maasta neljä nuorta, joista kaksi oli menettänyt tajuntansa. Auto roihahti ilmiliekkeihin pian sen jälkeen, kun partio oli päässyt paikalle. 

Työvuorossa ollut vanhempi konstaapeli kirjoitti tapahtumien kulusta pitkän Facebook-kirjoituksen, jonka voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja