Mainos

Kalajoen turma-auto löytyi ojasta, kun sivullisen autosta puhkesi rengas – nuorten seurue oli juhlimassa yhden pojan syntymäpäiviä

0:24

Poliisi on edistynyt Kalajoella viime viikonloppuna tapahtuneen, kolmen nuoren kuolemaan johtaneen onnettomuuden tutkinnassa. Ulosajon tarkka aika on nyt selvinnyt tutkinnassa, ja se tapahtui aiemmin kuin alun perin oletettiin.

Poliisin tutkimuksissa on selvinnyt, että onnettomuus tapahtui kello 1.22 lauantaiyönä, eikä vasta hieman vaille kaksi.

Hälytys hätäkeskukseen asiasta tuli kello 1.59.

Tapahtuma-aika selvisi onnettomuusauton pysähtyneestä kellosta. Lisäksi täsmälleen samaan aikaan lähistöllä oleva seismologian laitoksen mittauspiste Kalajoen Kamusenperällä rekisteröi jäljen, joka ei sovi maanjäristykseen, eikä mihinkään räjäytykseen.

Poliisin mukaan kyse on varsin todennäköisesti kolariauton törmäyksestä aiheutunut rekisteröinti. Mittauspiste sijaitsee varsin lähellä tapahtumapaikkaa.

Hätäilmoituksen tehneen autosta puhkesi rengas

Onnettomuusauto ehti maata katollaan ojassa pitempään kuin aiemmin oletettiin.

Poliisin mukaan sekin on mahdollista, että joku on voinut ajaa onnettomuuspaikan ohi huomaamatta turma-autoa. Autossa ei palanut enää mitään valoja ja ulkona oli pilkkopimeää.

Hälytyksen tehnyt sivullinen pysähtyi paikalle, koska hänen autonsa rengas puhkesi sen jälkeen, kun se osui tiellä olleeseen romuun.

– Nuoren naisen autosta puhkesi rengas ja häntä auttamaan pysähtyi toisella autolla tulleet kolme nuorta. He ovat yhdessä ruvenneet katsomaan, mitä romua tiellä on, jolloin he huomasivat turma-auton ojassa, tutkinnanjohtaja, rikosylikonstaapeli Juha Kangas Oulun poliisista kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Eloonjäänyt istui kuljettajan takana

Hätäkeskus sai ilmoituksen kello 1.59. Ensimmäisenä paikalle saapui poliisipartio noin kello 2.20. Auton kuljettaja ja kaksi kyydissä ollutta alaikäistä olivat tuossa vaiheessa jo kuolleet.

Pelastushenkilökunta irrotti onnettomuudesta ainoana hengissä selvinneen 17-vuotiaan nuoren miehen autosta. Hänet kuljetettiin Oulun yliopistolliseen sairaalaan.

Hengissä selvinnyt nuori mies istui autossa kuljettajan takana ja hänellä oli turvavyö. Etupenkillä istuneet veljekset käyttivät myös turvavöitä, mutta toisella takapenkin matkustajalla ei ollut turvavyötä.

Loukkaantunut pääsi jo sairaalasta

Nuori mies kotiutui sairaalasta jo sunnuntaina ja poliisi kuulusteli häntä tänään toisen kerran.

– Hänellä on hirveän hatarat muistikuvat tapahtuneesta. Hän ei muista onnettomuutta lainkaan. Hän muistaa vain ihan lyhyen pätkän auton kyydistä ja sen, missä kukin autossa istui. Seuraavat muistikuvat hänellä on ambulanssista ja sairaalasta, Kangas kertoo.

Poliisin mukaan eloonjäänyt nuori voi fyysisesti hyvin.

– Hän selvisi fyysisesti vähäisin vammoin, mutta hän on järkyttynyt.

Turvatyynyt laukesivat kovassa vauhdissa

Poliisin tutkimuksissa on nyt myös selvinnyt, että onnettomuusauton nopeusmittari oli pysähtynyt lukemaan 165 kilometriä tunnissa. Onnettomuuspaikassa on satasen nopeusrajoitus.

Henkilöauto ajautui loivasti vasemmalle kaartuvalla tieosuudella tien oikealle puolelle pientareelle, minkä jälkeen se törmäsi peltoliittymärumpuun ja ajautui kymmeniä metrejä ulos tieltä katolleen.

– Tuo 165 kilometriä tunnissa on se vauhti, kun turvatyynyt ovat lauenneet. Eli auto on silloin voinut osua peltoliittymärumpuun tai sitten turvatyynyt ovat voineet laueta jo aikaisemmin, Kangas kertoo.

Porukka juhli yhden synttäreitä

Eloonjääneen nuoren kuulustelussa selvisi tänään se, että tapahtumailtana ennen ajoon lähtöä seurue nautti mökillä alkoholia. Mökillä oli ollut illan aikana vajaat kymmenen ihmistä, mutta heitä ei ole ehditty vielä kuulla.

Poliisi ei ainakaan toistaiseksi epäile asiassa rattijuopumusta.

Kuljettajan ja muiden onnettomuudessa menehtyneiden mahdollinen veren alkoholimäärä selviää oikeuslääketieteellisissä tutkimuksissa, joiden valmistumiseen menee viikkoja.

Mökiltä 18-vuotias auton kuljettaja ja kolme 17-vuotiasta nuorta miestä lähtivät Tyngän kylälle tapaamaan turmasta selvinneen pojan sukulaista. Sinne he eivät kuitenkaan koskaan päässeet.

– Illalla on ollut hauskanpitoa ja he ovat juhlineet yhden kyydissä olleen nuorukaisen syntymäpäiviä. Hän oli täyttänyt juuri 17 vuotta, Kangas kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Poliisille lähetettiin kuva nopeusmittarista

Nuoret olivat liikkeellä kuljettajan ja hänen vieressään istuneen veljensä vanhempien autolla.

Paikkakunnalla on puhuttu, että nuoret olisivat ottaneet kuvia auton nopeusmittarista ja jakaneet niitä sosiaalisessa mediassa. Poliisi on kuullut huhuista, mutta ne tuskin pitävät paikkaansa.

– Meille on lähetetty yksi kuva, missä näkyy auton nopeusmittari ja se on nollassa tyhjäkäynnillä. Kuvassa näkyy auton mittaristo ja käsi. Sitä ei tiedetä missä kuva on otettu ja kuka kuvassa on, mutta siinä ei ole mitään sellaista, että olisi ajettu kovaa ja kuvattu sitä, Kangas sanoo.

Poliisi ei ole voinut varmistua edes siitä, että kuva olisi turma-autosta.

Veljesten puhelimet kateissa

Turmassa kuolleiden ja autossa etupenkillä istuneiden veljesten matkapuhelimet ovat edelleen kateissa. Poliisi toivoo, että puhelimet löydettäisiin.

– Se on hämärän peitossa, missä ne ovat. Oletamme, että heillä oli puhelimet mukanaan. Puhelimia on etsitty tapahtumapaikalta ja lähimaastosta, mutta toistaiseksi niitä ei ole löydetty. Jos ne ovat lentäneet autosta ulos, ne ovat voineet päätyä kauaskin.

Poliisi haluaa tutkinnassa selvittää muun ohella myös sitä, oliko puhelin auki onnettomuushetkellä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja