KalPa isännöi Savon derbyä – altavastaaja Jukurit lyö päätään seinään

Kuopiossa käydään lauantaina jääkiekon SM-liigakauden viides Savon derby, jossa toisistaan mittaa ottavat KalPa ja Mikkelin Jukurit.

Jukurit on voittanut neljästä aiemmasta savolaiskohtaamisesta kolme, mutta mikkeliläisvoitto olisi lauantaina aiempien keskinäisten lopputuloksia suurempi yllätys.

Pudotuspeliviivan alapuolelle 11:nneksi pudonnut Jukurit on hävinnyt viisi kuudesta edellisestä ottelustaan. Tuskaisesti viime aikoina taivaltaneiden Jukureiden edellinen voitto kärkiseitsikon joukkueista on joulukuulta, jolloin mikkeliläiset kaatoivat juuri KalPan.

Sarjakolmonen KalPa on voittanut edellisistä kuudesta pelistään neljä. Torstain tappio Tampereella Ilvestä vastaan tuli jatkoajalla.

KalPa on pelannut tammikuusta alkaen 13 ottelua, joista vain yksi on päättynyt suuremmalla kuin yhden maalin erolla. Vaikka KalPa pelaa kovan vauhdin jääkiekkoa, pelit ovat olleet pääasiassa vähämaalisia tarkan markan otteluita, joissa tekopaikoilla ei ole määräänsä enempää juhlittu.

Tämä ennakkoasetelma on haaste Jukureille, jolle on tuottanut viimeistelyn ohella viime aikoina tuskaa jo parhaille maalintekosektoreille murtautuminen.

Jukurien päävalmentaja Risto Dufva totesi Ässät-pelin jälkeen, että mikkeliläiset tekivät syksyllä paremmin tulosta päästyään yllättämään joukkuehyökkäyksellä. Puolustusten tiivistettyä Jukureilla ei ole nyt Dufvan mukaan ollut kykyä voittaa tilanteita yksilötasolla kiekollisena tai kiekottomana.

Jos Jukurit ei aio tehdä pelaajahankintoja, tilanne tuskin itsestään suuresti muuttuu. Se, mille Jukurit voi siinä tapauksessa tehdä jotain, on peli.

Ongelmia on ollut puolustuspäässäkin, jossa Jukurit on luottanut modernin jääkiekon trendien vastaisesti voimakkaasti miesvartiointiin. Näennäisen tiukat pelit kääntyvät lähes järjestään Jukurien tappioon, kun vastustajalla on vähänkin liukasliikkeistä hyökkäyskalustoa.

Jukurien puolustuspaketin vahvuus ei ole jalkavuudessa. Kun mikkeliläiset yrittävät nojata vahvasti miesvartiointiin, puolustus on suhteessa helppo hajottaa sähäkän liikkumisen kautta. Jos yksikin vastustajapelaaja pääsee vartioinnistaan maalin lähellä karkuun, muut Jukurien pelaajat joutuvat paikkaamaan ja sen jälkeen todistetaan usein kaaosta.

Pahimmillaan Jukurien puolustavan viisikon pelaajat ovat törmäilleet toisiinsa, kun vastustaja on myllännyt alueella vauhdilla ja pelaajien paikanvaihdoilla. Muun muassa viime lauantain Pelicans-ottelussa nähtiin esimerkkejä tästä lahtelaisten pysyttyä liikkeessä ja vaihdeltua hanakasti pelaajiensa sijainteja.

Myös KalPalla on hyökkäyspäässä kykyä sotkea miesvartiointi nopeiden hyökkääjiensä pörräämisellä.

Jukurit on varmasti hakenut dufvalaisella miesvartioinnillaan erilaisuuselementtiäkin, mutta tyyli on osoittanut haavoittuvuutensa.

Muiden liigajoukkueiden puolustus on tyypillisesti aluepainotteisempaa – yhdistettyä mies- ja aluepuolustusta, jossa kriittisistä alueista maalin lähellä pidetään huolta niin, etteivät vastustajan liikkeet sotke tehtävää määräänsä enempää.

Entiseen malliin vai säätöliikkeillä?

Puolustuksen tapaan suurin riski Jukureille olisi jatkaa hyökkäyspelillisestikin tekemättä säätöliikkeitä.

Jukurit on pitänyt viisikon tiiviinä ja rakentanut hyökkäyspeliään viivelähdöillä kontrolloidusti syötellen. Kuten päävalmentaja Dufva viittasi, Jukurit ei ole enää päässyt yllättämään – eli murtautumaan syksyn tapaan kriittisille alueille.

Yllätysmahdollisuuksia voisivat olla viidellä viittä vastaan esimerkiksi jättösyötöt, puolustussinisen läheltä käynnistettävät ylemmät viivelähdöt tai hyökkäyssinisellä ajoittain kärkkyvät venyttäjähyökkääjät. Lisäksi päätypeli kysyisi lisää aktiivisuutta, jotta tekopaikkoja aukeaisi enemmän.

Vastustajat tuntevat Jukurien pelin, ja jos vaatimattomalla pelaajanipulla varustettu mikkeliläisjoukkue ei pakota niitä reagoimaan, aseet ovat kilpailijoiden käsissä.

Yllätysmomentti aiemmalla tavalla on karissut KalPaakin vastaan pois, ja siksi mikkeliläisiä taitavammat ja nopeammat isännät ovat lauantaina selviä suosikkeja.

Kokoonpanoihin pääset ottelua klikkaamalla. TPS–JYP alkaa klo 16, muut pelit klo 17. MTV Sport seuraa kierroksen tapahtumia hetki hetkeltä.

Lue myös:

    Uusimmat