Kalle Rovanperän mestaruus laittaisi historian kirjat totaalisen uusiksi – yksi kova fakta kertoo paljon suomalaistähden tilanteesta

Toyotan Kalle Rovanperä voi varmistaa jo tänä viikonloppuna rallin maailmanmestaruuden. Mikäli näin tapahtuu, hänestä tulee ylivoimaisesti nuorin kuljettaja, joka on voittanut lajin MM-tittelin.

MAINOS

Koko MM-rallikausi C Moressa!

Uuden-Seelannin ralli 29.9.-2.10.

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Rovanperä laittoi jo viime kaudella voittotilaston uusiksi, kun hän oli ykkönen Viron MM-rallissa. Rovanperä oli tuolloin vielä 20-vuotias (20 vuotta, 289 päivää). Rovanperä vei ennätyksen nykyiseltä tallipäälliköltään Jari-Matti Latvalalta (2008 Ruotsin ralli, 22 vuotta, 313 päivää).

Rovanperä johtaa tällä hetkellä kuljettajien MM-sarjaa 94 pisteen erolla ennen Hyundain Ott Tänakia, kun jäljellä on vielä viisi rallia. Täten Rovanperä on vahvasti matkalla kohti uransa ensimmäistä MM-titteliä.

Jos skenaario toteutuu, tulee hänestä ylivoimaisesti nuorin rallikuski, joka on voittanut maailmanmestaruuden. Tällä hetkellä ennätys on edesmenneen Colin McRaen hallussa. McRae voitti vuonna 1995 mestaruuden, kun hän oli hieman yli 27-vuotias (27 vuotta, 109 päivää). Juha Kankkunen on tilaston kakkonen (27 vuotta, 249 päivää).

Rovanperän kannalta kova fakta on se, että suomalaisella on vielä useampi vuosi aikaa pistää ennätys uusiksi. Rovanperä täyttää 22 vuotta 1. lokakuuta.

Mitä ero onkaan

Rovanperä voi pistää myös toisen kovan tilastofaktan uuteen uskoon. Mikäli suomalaisen vahva nykyvire saa jatkoa myös loppukaudella, pystyy hän tekemään entistä enemmän eroa MM-taulukon kärjessä.

Tähän mennessä suurin voittomarginaali syntyi vuonna 2013, kun Sebastien Ogier otti uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden. Ogier päihitti tuolloin MM-sarjassa toiseksi tulleen Thierry Neuvillen 114 pisteellä.

Rallin MM-pisteytys meni uusiksi vuonna 2010. Täten esimerkiksi sarjan yhdeksänkertainen maailmanmestari Sebastien Loeb ei ehtinyt repiä kuin kertaalleen valtavan eron muihin. Loeb oli vuonna 2010 ykkönen 105 pisteen erolla ennen Jari-Matti Latvalaa.

Loebin yhden kauden voittoennätys ei mene ainakaan tällä kaudella uusiksi. Loeb oli vuonna 2008 ykkönen yhteensä 11 rallissa.

Rovanperä on ottanut tällä kaudella viisi voittoa. Muut ykkössijat ovat menneet Loebille ja Ott Tänakille (kaksi voittoa).

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja