Kalle Rovanperä korjaamaan kitkerää tappiota – mestarikuskista tylyä tekstiä: "Menestys tuolla olisi tuuria"

Mitä ihmettä? Ralliautot varustetaan snorkkeleilla 0:37
Snorkkelit eli moottorin ilmanottoputket palaavat autoihin Kenian MM-rallissa – tästä on kyse.

Toyotan Kalle Rovanperä lähtee suurimpana voittajasuosikkina loppuviikolla ajettavaan Kenian MM-ralliin, MTV Urheilun asiantuntija Jari Ketomaa linjaa. Kisan siirtäminen keskelle sadekautta lisää hämmästyttävien käänteiden mahdollisuutta. 

MAINOS

MM-ralli yksinoikeudella
MTV Katsomossa!

Portugalin MM-ralli 9.-12.5.

Kaikki suorat ajolähetykset MTV Maxilla ja MTV Katsomossa kaudella 2024.

Kenian MM-ralli eli tuttavallisemmin Safari palasi MM-kalenteriin kaudelle 2021. Kolmella edelliskerralla se on ajettu kesäkuun loppupuolella, mutta nyt se käydään kauden kolmantena kisana maaliskuun lopussa. 

Käynnissä oleva sadekausi voi siis antaa oman mausteensa kisaan, mistä Toyota-kuski Takamoto Katsutan tuore päivitys antoi jo viitteitä

– Kyllähän siitä varmasti aika sekava tulee. Voi tulla todella yllätyksellinen voittaja ja isoja eroja, jotka voivat keikahtaa päälaelleen hetkessä, asiantuntija Ketomaa aloittaa naureskellen. 

– Mutaa ja liejua tulee olemaan enemmän kuin aiemmin. Se tulee olemaan lisämauste, joka voi aiheuttaa vaikka minkälaisia juttuja kenen tahansa autoon. 

Tässä ollaan Safarin luonteen ytimessä. Hitaat ja mutaiset paikat aiheuttavat huippukuskeille ja -kalustoille jopa jumiin jäämisen riskin, mutta vastapainoksi ralliautot kiitävät päätähuimaavaa vauhtia pitkin savanneja.  

– Safarissa erikoista on se, että hiekan seassa voi olla nyrkin kokoisia kiviä. Se maaperä on niin outoa. Tie voi näyttää siltä, että siitä voi laukaista hana auki menemään, mutta sitten hiekassa onkin kivi, joka hajottaa renkaan tai jotain alustasta tai moottorista, Ketomaa selvittää. 

Asiantuntija käyttää termiä "hitaasti kiiruhtaen", mutta vaikka kuljettaja ajaisi kuinka varovaisesti tahansa, onnella on osuutensa.  

– Joku voi selvitä tuurilla niin, että ajaa kovempaa ja ottaa riskejä, mutta saa pidettyä autonsa ajokunnossa. 

Hyundai vai Toyota?

Viime vuodet MM-sarjaa hallinneen Toyotan korealaishaastaja Hyundai on avannut kauden väkivahvasti. Thierry Neuville voitti Monte Carlossa ja Esapekka Lappi Ruotsissa, joten tiimi hakee nyt harvinaista kolmen voiton suoraa kauden alkuun

Historia ei kuitenkaan tue Hyundain menestystä Keniassa. Toyota on vienyt kolme edellistä Safaria, ja juhlinut kahdessa edellisessä peräti neloisvoittoa. Vuosi sitten Kalle Rovanperä taipui kitkerästi vain 6,7 sekunnin erolla tallitoverilleen Sebastien Ogierille.  

– Hyundai on kehittynyt teknisesti ja on luotettavampi kuin aikaisemmin. Heillä on siis aiempaa paremmat mahdollisuudet voittoon Keniassa, mutta näen, että Toyotalla on edelleen paremmat saumat voittoon, varsinkin Rovanperän käsissä, Ketomaa pohtii.  

– Rovanperän vauhti Ruotsissa ennen keskeytystä oli kuitenkin omaa luokkaansa. 

Ruotsin lumella voittokantaan palannut Lappi on Ketomaan mukaan palkintosijataistelussa. 

– Hänellä ei ole kiire mihinkään. Hän voi ajaa rauhallisella taktiikalla Neuvillen ja Ott Tänakin takana. Neuvillen ja Tänakin tehtävä on hyökätä Toyotan vauhtiin, ja Lapin tehtävä on ajaa auto läpi. Luulen, että se on erittäin hyvä taktiikka ja asema Lapille.

Tänakin paluu Hyundaille on käynnistynyt yskähdellen. Montesta tuli 4. sija, mutta Ruotsissa kaikki meni pieleen. 

– En näe Tänakilla kovin suurta menestysmahdollisuutta Keniassa, Ketomaa toteaa naurahtaen.

– Tuolla pitäisi hallita hermot, ja ajaa tietyt paikat hiljaa. Historia on osoittanut, ettei Safari ole hänelle millään tapaa vahva kisa. En usko, että koira niistä karvoistaan mihinkään pääsisi. Enemmän se Tänakin menestys tuolla olisi tuuria, Ketomaa lisää viitaten vuoden 2019 maailmanmestarin tapaan ajaa autoaan säästelemättä. 

Ketomaa odottaa herkullista ralliviikonloppua. 

– Safari pistää kuljettajan täysin erilaiseen testiin. Rytmittäminen, oikeissa paikoissa hiljentäminen, toisissa paikoissa taas kovaa ajaminen – sitä on todella mielenkiintoista seurata, asiantuntija summaa. 

Kenian MM-ralli käynnistyy jo keskiviikkona testierikoiskokeella kello 9.00. Avaus-ek on ohjelmassa torstaina kello 13.05. 

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat