Tämä ei jää huomaamatta! Takavuosien erikoisvaruste tekee paluun MM-ralliin

Mitä ihmettä? Ralliautot varustetaan snorkkeleilla 0:37
Snorkkelit eli moottorin ilmanottoputket palaavat autoihin Kenian MM-rallissa – tästä on kyse.

Ralliautoihin tehtiin tälle kaudelle tuntuvia sääntömuutoksia, ja yksi niistä tulee näkyviin seuraavassa MM-rallissa Keniassa, kun ralliautot varustetaan snorkkeleilla eli moottorin ilmanottoputkilla.

MAINOS

MM-ralli yksinoikeudella
MTV Katsomossa!

Portugalin MM-ralli 9.-12.5.
To: Testi-ek klo 10 ja EK1 klo 20.45 alkaen
Pe: EK:t 2-9 klo 9.50 alkaen
La: EK:t 10-18 klo 9.50 alkaen
Su: EK:t 19-22 klo 8.50 alkaen

Kaikki suorat ajolähetykset MTV Maxilla ja MTV Katsomossa kaudella 2024.

Pääkuvan videolla tarinaa snorkkeleista MM-ralliautoissa.

Safari-ralli ajetaan Keniassa maaliskuun lopussa, kun maassa on käynnissä sadekausi. Luvassa on paljon vesistöjen ylityksiä, ja autot sukeltavat parhaimmillaan pinnan alle lähes kokonaan. Autoihin asennettavien ilmanottoputkien, eli tuttavallisemmin snorkkelien, tarkoitus on varmistaa moottorin ilmansaanti, kun auton etuosa painuu veden alle.

– Vesistöjen ylityksistä voi odottaa todella mutaisia. Voi olla, että näemme autot täysin mudan peitossa ja juuttuneina paikoilleen, kuten vanhoissa videoissa, M-Sportin Adrien Fourmaux sanoo Motorsportin mukaan.

Aikaisempina vuosina olisi ollut mukavaa, jos autoissa olisi ollut snorkkeli mudan ja hiekan takia. Moottori on kuin imuri ja kaikki tomu meni suodattimeen. Nyt vältämme ainakin sen.

Snorkkelit ovat olleet Rally1-autoissa kiellettyjä, mutta tälle kaudelle ne sallittiin jälleen. Ilmanottoputket olivat tuttu näky vuosituhannen alun autoissa Safarissa. Kenian ralli oli pitkään poissa MM-ohjelmasta, mutta vuonna 2021 se otettiin takaisin mukaan.

Snorkkelit sallittiin tälle kaudelle, koska viime vuonna Rally1-autot olivat ongelmissa veden takia. Sardinian MM-rallissa satoi erittäin rankasti ja peräti neljä kärkiautoa menetti pelin moottorin kastumisen takia. Takamoto Katsutan ja Ott Tänakin matka tyssäsi kokonaan, sillä mottorit kastuivat niin pahasti, että autot eivät lähteneet enää liikkeelle. Myös Sebastien Ogierin ja Elfyn Evansin autojen moottorit kastuivat, mutta he kykenivät vielä jatkamaan matkaansa.

Rally2-autoissa snorkkelit ovat olleet sallittuja koko ajan, mutta täksi vuodeksi sääntömuutos mahdollistaa snorkkelin käyttämisen kaikissa autoluokissa.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat