Kalle Rovanperä aiheutti tempullaan kiusallisen kysymyksen – Asiantuntija: "Näyttää huonolta"

Kalle Rovanperä: Raskas viikonloppu takana – kannatti näköjään lähteä 3:25
Kalle Rovanperä: Raskas viikonloppu takana – kannatti näköjään lähteä.

Kalle Rovanperän Puolassa ottama osakilpailuvoitto ei pitäisi olla mahdollista rallin MM-sarjassa, MTV Urheilun asiantuntija Riku Tahko linjaa. 

MAINOS

MM-ralli yksinoikeudella
MTV Katsomossa!

Latvian MM-ralli 18.–21.7.
To: EK1 klo 19.45 alkaen
Pe: EK:t 2-8 klo 9.45 alkaen
La: EK:t 9-16 klo 8.05 alkaen
Su: EK:t 17-20 klo 8.40 alkaen

Kaikki suorat ajolähetykset MTV Maxilla ja MTV Katsomossa kaudella 2024.

Rovanperä joutui hänelle täysin uuteen tilanteeseen MM-ralliin todellisella pikahälytyksellä, kun Toyotan toinen mestarikuski Sebastien Ogier loukkasi itseään nuotitusonnettomuudessa. Suomalaistähti sai soiton tiistaina, joten häneltä jäi tekemättä kaikki normaalit ennakkovalmistelut, ja nuotituksenkin hän joutui nakertamaan kasaan urakoimalla kartturinsa Jonne Halttusen kanssa.

Asiantuntija Tahkon mukaan MM-ralliin valmistautuminen aloitetaan yleensä monta viikkoa etukäteen. Erikoiskokeisiin tutustutaan ahkerasti videoiden avulla. Rovanperän kisa-alustus oli tähän verrattuna "täysin olematon". 

– Rovanperän oma muistijälki erikoiskokeista oli täysi nolla, kun hän lähti nuotittamaan. Ennen tämä oli normi, mutta tänä päivänä käytännössä jokainen pätkä tunnetaan jo aika hyvin ennen kilpailupaikalle menoa, Tahko taustoittaa. 

Rovanperä pystyi ajamaan kisan ensimmäisen pohja-aikansa jo perjantaina, kun reilun 29 kilometrin mittainen erikoiskoe vedettiin toiseen kertaan. Lauantaina hän otti nimiinsä kuusi ykkösaikaa seitsemästä

– Rovanperällä on reserviä tarpeeksi siihen, että hän pystyy ensimmäisellä ajokerralla tarkistamaan vielä nuotit ja vähän opiskelemaan pätkiä, ja toisella ajokerralla hyökkäämään. Ja silti vielä voittamaan kisan. 

On ison kysymyksen aika: Kertooko Rovanperän ihmevoitto enemmän Rovanperän hyvyydestä vai MM-sarjan tasosta?

Tahko nostaa ensin esiin suomalaistähden huimat ajotaidot, mutta…

– Kyllä se ikävä kyllä kertoo myös kilpailun tasosta, että pystyy noin tekemään. 

– Tämä näyttää sarjan ja vakiokuskien kannalta huonolta. Ei tällainen pitäisi olla MM-sarjan huipulla mahdollista, asiantuntija linjaa.   

Tänak ainoa uhka

Ott Tänakilla hurja läheltä piti -tilanne: "Nyt on pelottava paikka kyllä" 0:49
Ott Tänakilla hurja läheltä piti -tilanne Puolan MM-rallissa: "Nyt on pelottava paikka kyllä."

Seuraavaksi MM-sarjassa pöllytetään soraa Latviassa ja Suomessa. Näihin kisoihin Rovanperäkin saa alle normaalin valmistautumisen, joten kovimman ennakkosuosikin asema menee hyvältä lähtöpaikalta starttaavalle suomalaiselle.

Hänet voi haastaa Tahkon mukaan vain Hyundain Ott Tänak, joka väläytti vauhtiaan myös Puolassa ennen toisella erikoiskokeella tullutta kovavauhtista törmäystä peuraan

– Siinä se varmaan on, ainakin vauhdillisesti. Jos sataa, Thierry Neuville pystyy ehkä iskemään oman lusikkansa soppaan. Esapekka Lappikin on mukana, mutta hän ei ilmeisesti pääse taaskaan paljoa testaamaan. 

MM-sarjassa toisena Neuvillen takana oleva Toyotan Elfyn Evans sai Puolasta tärkeän kakkossijan, mutta britin tilanne on äärimmäisen haastava. Eikä tallikaveri Rovanperän puolihuolimattomasti ottama kisavoitto ole varmastikaan helppo pala henkisesti.

– Ei se tilanne häävi ole. Koko tämä Rally1-aikakausi on ollut Evansille hankala. Hän on joutunut ajamaan aivan oman osaamisensa yläreservissä, vähän niin kuin pakottamalla. Niin niitä virheitäkin on tullut. Ja jos hän ajaa varmasti, niin hän jää heti vauhdillisesti. Ei tuolla tavalla pysty maailmanmestaruudesta ajamaan, Tahko summaa. 

MM-sarja jatkuu Latviassa 18.–21. heinäkuuta. Suomessa ajetaan heti elokuun alussa. 

Ralliasiantuntijoilta napakkaa tekstiä Elfyn Evansista: "Raaka fakta, vauhtia ei löydy" 0:49
Ralliasiantuntijoilta napakkaa tekstiä Elfyn Evansista: "Raaka fakta, vauhtia ei löydy."

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat