Mainos

Kalifornia taistelee talouskriisiä vastaan elokuvien avulla

Kalifornia on jälleen vararikon partaalla. Kuvernööri Arnold Schwarzenegger joutui kuluvalla viikolla julistamaan taloudellisen hätätilan osavaltioonsa, jonka alijäämä hipoo taivaita, kassavarat ovat loppumassa ja budjetti yhä tekemättä.

Yksi valopilkku synkkyydessä sentään näyttäisi olevan. Vuosi sitten aloitettu elokuvateollisuuden tukiohjelma menestyy Schwarzeneggerin mukaan mainiosti. Ohjelman turvin osavaltio voi antaa tuotantoyhtiöille maksimissaan 200 miljoonan dollarin verohelpotukset ensimmäisenä vuonna ja sata miljoonaa toisena vuonna.

- Jo näiden kahden vuoden aikana ohjelma synnyttää kahden miljardin dollarin edestä suoraa kulutusta ja lisää on luvassa, hän sanoi.

Ensimmäisen vuoden aikana verohelpotuksia sai 51 elokuvatuotantoa, 7 televisiosarjaa ja 14 tv-elokuvaa. Schwarzeneggerin mukaan projekteissa työskenteli 18 200 tuotantopuolen työntekijää, 4000 näyttelijää ja peräti satatuhatta avustajaa. Palkkoja maksettiin yli 700 miljoonaa dollaria.

Elokuvateollisuus on viime vuodet tehnyt muuttoa pois Kaliforniasta veroetujen perässä muun muassa Georgiaan, Louisianaan ja New Mexicoon. Tuoreen tutkimuksen mukaan osavaltio on tämän takia menettänyt vuoden 1997 jälkeen yli 35000 työpaikkaa.

Alijäämä yli 20 prosenttia

Näyttävät luvut ovat kuitenkin nappikauppaa koko osavaltion kriisin mittakaavassa. Kalifornian alijäämä on hulppeat 19 miljardia dollaria, eli noin 22 prosenttia budjetin loppusummasta. Tosin uutta budjettia heinäkuun alusta alkaneelle kirjanpitovuodelle ei ole saatu vieläkään tehdyksi. Virkamiesten mukaan käteinen on niin vähissä, että elokuussa osavaltion on pakko ruveta maksamaan laskujaan velkakirjoilla.

Schwarzenegger onkin taas määrännyt kaikki julkisen puolen työntekijät palomiehiä ja poliiseja lukuun ottamatta pitämään joka kuukausi kolme perjantaita palkatonta vapaata. Sama poikkeustoimi oli käytössä viime vuonna.

Hän on lisäksi yrittänyt laskea osavaltion työntekijöiden palkat lakisääteisten minimipalkkojen tasolle siihen asti, kunnes budjetti saadaan vihdoin viimein valmiiksi. Kaliforniassa minimituntipalkka on 6 euroa. Virkamieskunta ja osavaltion tuomioistuin eivät ole tähän suostuneet.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja