Mainos

Kaksioremontti: laminaattia seinään!

Laminaattilautaa on totuttu näkemään vain lattian päällysteenä. Omaa taloaan rakentaessaan Ari innostui kokeilemaan sitä myös seinään. Kun tulos osoittautui varsin hauskan näköiseksi, ajatusta sovellettiin myös päätykaksion saunan pukutiloihin. Muut seinät ovat vaaleaa, vähäoksaista kuusta, mutta yksi pinnoitettiin tummalla laminaatilla. Kontrasti on vaikuttava ja kaunis.

Lattiaan verrattuna seinän on oltava laminaatin pohjaksi suorempi. Ellei alusta ole ehdottoman suora, lukkoponttien saumat jäävät irvistämään. Lattiallahan laminaatin alle tulee ohut solumuovimatto tasaamaan pieniä heittoja, mutta seinässä sellaista ei ole, vaan laudat liimataan suoraan kiinni. Ensimmäiseksi tarkastetaan siis seinä pitkällä vatupassilla tai linjarilla. Jos heittoja on, ne pitää suoristaa.

Jako suunnitellaan laudan mittojen ja oman mielen mukaan. Koska laudat ovat ympäripontattuja, asennus on mahdollinen ilman minkäänlaisia hukkapaloja: lähdetään täydellä laudalla, katkaistaan seuraava ja aloitetaan viereinen rivi siitä jääneellä pätkällä. Tällöin pintaan syntyy tasaisesti porrastava kuvio, joka joskus menettelee, joskus ei. Nyt sitä haluttiin välttää, joten joka toiseen riviin laitettiin lyhyempi pätkä ylös ja joka toiseen alas. Seinään piirrettiin vatupassin avulla vastaavat, vaakasuorat apuviivat.

Lähtö on taas kerran se ratkaisevan tärkeä asia. Lähtönurkassa viereisen seinän pystysuoruus tarkastettiin huolellisesti – nyt se oli suora, mutta muussa tapauksessa ensimmäistä lautaa kavennettaisiin siten, että seuraavaa lautaa vasten tuleva reuna asettuisi millilleen pystysuoraan. Työ etenee urospontti edellä. Lautoja voi lyhentää joko sirkkelillä, jossa on oltava kovametalliterä (tavallinen terä kuluu tässä työssä aivan liian nopeasti) tai erityisellä laminaattileikkurilla.

Varsinainen kiinnittyminen tapahtuu liimamassalla, mutta varmistukseksi – ja lautojen pitämiseksi paikallaan työn ajan – laudat kiinnitettiin viimeistelynaulaimella harvakseltaan urospontin reunasta sekä katon- ja lattianrajasta. Kun naputtelee lautaa vasaralla paikalleen, on aina käytettävä lyöntikapulaa. Vasaralla ei saa lyödä suoraan urosponttiin!

Lopullisen silauksen työlle antavat katto- ja lattialistat. Yksi erinomainen tapa käyttää laminaattia seinässä on valmistaa siitä suojus sängyn päädyn kohdalle ja silloin laminaatin reunat viimeistellään kätevästi esimerkiksi eritasolistalla.

(JKA 23.2.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.