Kaksi koronaepäilyä Kuopion seudulla: Italiassa matkustellut pariskunta karanteenissa kotonaan Iisalmessa

6:12
Koronalle altistunut voidaan sittenkin määrätä 14 päivän karanteeniin myös Suomessa, syynä kansainvälinen määräys.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (KYS) on ollut koronavirusepäilyn takia tutkittavana pariskunta, jolla ilmeni lieviä hengitystieinfektion oireita Pohjois-Italiaan suuntautuneen matkan jälkeen.

Pariskunta on testattu ja tulokset tulevat perjantaihin mennessä.

STT:n tietojen mukaan kyseessä on Iisalmessa asuva pariskunta.

Eilen uutisoitiin, että Iisalmessa oli todettu koronavirusepäily, ja STT:n mukaan kyse on nyt uutisoidun pariskunnan toisesta osapuolesta.

Hyvässä kunnossa kotikaranteenissa

Molemmat tutkitun pariskunnan osapuolet ovat hyväkuntoisia ja odottavat vastauksia kotieristyksessä.

– Kotieristys tarkoittaa, että he eivät liiku itse ollenkaan kotinsa ulkopuolella. He halusivat itse olla kotona, ja se onkin huomattavasti mukavampi vaihtoehto kuin sairaalahuone, Kysin infektioylilääkäri Irma Koivula kertoo STT:lle.

Pariskunnan matkareitti on tiedossa, mutta Koivulan mukaan sen suhteen ei ole tarvinnut ryhtyä toimenpiteisiin, sillä henkilöillä ei ole ollut oireita matkan aikana.

– (Oireeton tartunta) on teoreettisesti ottaen mahdollinen, mutta riski on niin pieni. Olen konsultoinut tästä asiasta THL:ää. Toki nämä matkustustiedot voidaan tarvittaessa toimittaa heille ja THL tekee sitten päätökset, mutta sieltä saadun alustavan tiedon mukaan tilanne on hyvä, kun henkilöt ovat olleet koko matkan oireettomia, hän sanoo.

Tiedossa ovat Koivulan mukaan ne yksittäiset henkilöt, jotka ovat viettäneet pariskunnan jäsenen kanssa yli 15 minuuttia ja siten altistuneet mahdolliselle tartunnalle.

– Heidän osaltaan ryhdytään tarvittaessa toimenpiteisiin, jos käy ilmi, että (pariskunta) on tartunnan saanut. Heille ei ole vielä ilmoitettu asiasta, koska tautia ei ole vielä tiedossakaan. Ensin täytyy tietää, ovatko he altistuneet, eli onko tutkituilla tautia vai ei.

Useita epäilyjä Suomessa

Tänään pitäisi selvitä, onko Etelä-Savossa ilmi tullut koronaepäily aiheellinen.

Keskiviikkona puolestaan kerrottiin, että Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä oli tutkittavana yhden ihmisen mahdollinen koronavirustartunta, joka osoittautui illalla aiheettomaksi.

Suomessa on varmistettu yksi koronaviruksen aiheuttama tautitapaus Lapissa ja yksi Husissa. Jälkimmäisessä tapauksessa kyse on suomalaisnaisen tartunnasta, jonka hän oli saanut Milanosta Pohjois-Italiasta. Potilas on osastohoidossa Husissa.

THL:n mukaan Suomessa on tutkittu tähän menessä noin 30:n näytteenottokriteerit täyttävän potilaan näytteet.

Muokattu 27.2. klo 11.49: Juttua päivitetty kauttaaltaan uusilla tiedoilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja