Tämä koronavirukseen sairastuneesta naisesta tiedetään – palasi Italiasta sunnuntaina, oireet iskivät pian: Ainakin kaksi potilaan lähipiiristä altistunut tartunnalle

17:00
HUS piti aiheesta tiedotustilaisuuden, voit katsoa sen kokonaisuudessaan yltä.

Asiantuntijalääkärit vakuuttivat tiedotustilaisuudessa, että suomalainen terveydenhoitojärjestelmä on varautunut koronavirustapauksiin erittäin hyvin. Virukseen sairastunut työikäinen nainen on kuumeinen, mutta muuten hyvävointinen.

HUS tiedotti tänään, että työikäisellä suomalaisnaisella on todettu koronavirus. Nainen on saanut taudin Italian-matkalta Milanosta. Hän palasi sunnuntaina Suomeen.

HUSin ja THL:n asiantuntijat vastasivat median kysymyksiin tiedotustilaisuudessa Helsingissä puoli seitsemältä illalla.

Asiantuntijoiden mukaan nainen oli sairastunut paluunsa jälkeen nopeasti ja ottanut noin vuorokauden kuluttua yhteyttä terveydenhuoltoon.

Näytteet varmistivat tänään, että kyseessä on koronavirus.

Matkareitti selvityksessä

Nainen on matkustanut yksin. Hän ei ole tullut Suomeen suoralla lennolla.

Suomessa on kaksi naisen lähipiiriin kuuluvaa henkilöä, joihin nainen on ollut paluunsa jälkeen kontaktissa. Altistuneita on näin ollen ainakin kaksi, mutta he ovat oireettomia.

THL selvittää naisen matkareittiä ja sen varrella olevia altistumisseikkoja kansainvälisenä yhteistyönä muiden maiden viranomaisten kanssa.

Laitos tiedottaa myöhemmin asiasta lisää.

Infektiosairauksien vastaava ylilääkäri Asko Järvinen HUSistakertoo, että potilas on tartunnasta huolimatta "sangen hyvävointinen".

– Virukseen suoraan tehoavaa lääkehoitoa ei ole. Hän saa hyvää yleishoitoa ja on sangen hyvässä kunnossa. Hyvä eristys, ruoka ja juoma, Asko Järvinen kertasi hoitotoimenpiteitä.

Lääkäri kehuu asiallista toimintaa

Kyseessä on toinen Suomessa todettu koronavirustartunta, mutta ensimmäinen kerta, kun tauti todetaan suomalaisella. 

– Kansalaiset ovat sangen hyvin osanneet toimia tässä asiassa. Suomessa ei tällä hetkellä pitäisi olla riskiä tartunnan saamiseen. Tämäkin potilas otti itse yhteyttä puhelimitse terveydenhuoltoon. Hänet ohjattiin näytteenottoon tiettyyn paikkaan, jotta muut ihmiset eivät altistuisi, ylilääkäri Järvinen kertoi.

–Tämä on mennyt koko lailla kuten Strömsössä. Potilas tiesi miten toimia ja häntä on ohjattu oikealla tavalla, Järvinen totesi tiedotustilaisuudessa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.