Kaksi tutkimusta paljastavat, millainen riski korona on HIV-potilaille

Mistä tietää, milloin pitää mennä hiv-testiin? 0:40
Videolla kerrotaan, milloin ihmisen pitäisi mennä HIV-testiin.

HIV-infektion saaneet eivät sairastu koronavirusinfektioon muita todennäköisemmin, mutta tartunnan saatuaan he tarvitsevat useammin sairaalahoitoa ja myös menehtyvät muita todennäköisemmin. Erityisesti tämä koskee useampia samanaikaisia sairauksia potevia.

Tiedot ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka HIV-potilaiden on ajateltu olevan suurentuneessa vakavan koronainfektion vaarassa, aihepiiriä on tutkittu vähänlaisesti.

Nyt julkaistut havainnot perustuvat kahteen Lancet HIV -lehden julkaisemaan tutkimukseen. Niiden perusteella HIV-potilaat joutuvat sairaalahoitoon koronavirustartunnan vuoksi noin 20 prosenttia ja menehtyvät koronatartuntaan noin 30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut koronapotilaat. Vähäoireisia koronatapauksia heillä on kuitenkin vähemmän.

Riskit olivat suurimmat iäkkäillä, miehillä, afroamerikkalaisilla sekä latinotaustaisilla potilailla. Myös auttaja-T-solujen vähyys liittyi suurempaan vakavan koronainfektion ja kuolleisuuden todennäköisyyteen.

Toisessa tutkimuksessa riskit koskivat etenkin potilaita, jotka HIV:n lisäksi potivat muita kroonisia sairauksia kuten hengitys- tai autoimmuunitauteja.

Tutkimukset tehtiin Yhdysvalloissa ja Espanjassa. Yhdysvaltalaistutkimuksessa tarkasteltiin 1,4 miljoonaa koronaviruspotilasta, joista 13 000 oli HIV-positiivisia. Espanjalaisaineisto koostui 13 000 HIV-potilaan tiedoista. Heistä hieman alle 6 prosenttia sairastui koronavirusinfektioon.

Hiv-positiiviselle Juha-Erkille annettiin viisi vuotta elinaikaa, mutta mies elää vielä 24 vuotta myöhemmin 4:45
Katso video: Hiv-positiiviselle Juha-Erkille annettiin viisi vuotta elinaikaa, mutta mies elää vielä 24 vuotta myöhemmin.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat