Kaksi isoa vesijohtoa rikkoutui Porissa – vältä pyykinpesua

Porissa vesijohtoveden paine heikentyi maanantaiaamuna eri puolilla kaupunkia kahden ison vesijohdon rikkoutumisen vuoksi. Vesilaitokselta kerrotaan, että jotkut asiakkaat ilmoittivat aamulla veden tulon katkenneen kokonaan, mutta varhain iltapäivällä tilanne oli palaamassa normaaliksi.

– Paineet ovat nousussa ja ollaan menossa kohti normaalitilannetta varavesilaitoksen veden turvin, Porin Veden verkostopäällikkö Markku Harju kertoi STT:lle puoliltapäivin.

– Sakkaista vettä saattaa olla saatavilla, mutta painetaso ja veden saatavuus paranevat koko ajan.

Satakunnan pelastuslaitos sai aamulla ennen seitsemää hälytyksen runkovesilinjan vuodosta Veturitallinpolun ja Karjarannantien välillä. Myöhemmin aamupäivällä Porin Vesi tiedotti, että myös isompi päävesijohto Harjakankaan tekopohjavesilaitoksen ja kaupungin välillä oli rikki.

Vesilaitoksen mukaan paineen vaihtelu saattaa aiheuttaa veden sakkautumista ja siitä johtuvaa värjäytymistä, joka ei ole terveydelle vaarallista. Pyykinpesua kehotetaan kuitenkin välttämään koko päivän ajan. Myös talousveden maku saattaa poiketa totutusta varavesilaitoksen käyttöön ottamisen vuoksi.

Syynä ehkä paineen nousu

Verkostopäällikkö Harjun mukaan ensimmäiseksi korjataan päävesijohto ja seuraavaksi Karjarannassa rikkoutunut pienempi johto. Verkostoon ohjataan vettä Lukkarinsannan varavesilaitoksesta.

Harju arvelee, että putkirikkojen syynä on voinut olla niin sanottu paineisku eli paineen nousu vesijohtoverkostossa.

– Tämä selviää myöhäisemmässä vaiheessa, jos selviää. Ajankohta on tietysti sellainen, että kun kaksi tällaista osuu eri puolille verkostoa yhtä aikaa, on vaikea arvioida, onko se sattumaa vai onko jokin yhteinen tekijä olemassa.

Pelastuslaitoksen mukaan Karjarannan vuoto aiheutti pientä ajohaittaa Karjarannantiellä, kun vettä valui kadulle ja jonkin verran myös viereiselle rautatielle.

Pelastuslaitokselta kerrottiin aamulla STT:lle, että liikenne ei ollut kokonaan poikki eikä ihmisille ollut aiheutunut vaaraa. Rautatien osalta VR:ää pyydettiin tarkastamaan tilanne, päivystävä palomestari kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat