Kakkosolut vastaan keskiolut? Ravitsemusterapeutti: Hyötyä mandariinin verran

Kolmosoluen vaihtaminen laimeampaan kakkosolueen ei tuo merkittäviä terveysvaikutuksia - varsinkin, jos on maltillinen oluenjuoja.

– Kaikki riippuu toki käyttömäärästä. Jos keskiolutta juo useamman pullon päivässä ja vaihtaa miedompaan, silloin laimeammasta oluesta voi olla terveyshyötyjä. Mutta jos kolmosolutta juo saunajuomana ja vaihtaa sen kakkosolueen, ei siitä juuri terveyshyötyjä tule, ravitsemusterapeutti Hanna Partanen sanoo.

Kolmosoluessa on alkoholiprosentteja enimmillään 4,7 - kakkosolut on puolestaan enimmillään 3,5-prosenttista. Reilun prosentin heitto ei Partasen mukaan ole suureksi hyödyksi myöskään oluen kaloreita tarkastellessa.

0,33 litran keskiolutpullossa on noin 140 kilokaloria. Miedommassa kakkosoluessa on noin 100 kilokaloria pullollisessa.

– Noin 40 kilokaloria säästäisi eli mandariinin verran. Tästä nyt ei painonpudottajallekaan ole suurta hyötyä, Partanen laskee.

Kuudessa 0,33 litran keskioluessa on alkoholia noin 90 grammaa. Kuudessa vastaavanlaisessa kakkosoluessa alkoholia on Partasen laskelmien mukaan 70 grammaa. Jos kakkosoluella haluaa saavuttaa saman humalatason kuin keskioluella, olutta pitäisi juoda reilut 1,5 tölkillistä enemmän.

– Kansanterveydellisesti puhutaan yleensä puhtaan alkoholimäärän kulutuksesta. Silloin kakkosolueen vaihtaminen pienentäisi tätä lukumäärää. En ole kuitenkaan oikea ihminen arvioimaan, millaisia vaikutuksia tällä olisi kansanterveyteen, ravitsemusterapeutti Hanna Partanen sanoo.

Partasen mukaan laimentamiskulttuuriin sijaan Suomessa pitäisi käydä keskustelua juomakulttuurin muuttamisesta. 

– Toisaalta esimerkiksi unenlaatua voi huomattavasti parantaa se, että keskioluen vaihtaa ykkösolueen tai kivennäisveteen. 

Lue myös:

    Uusimmat