Alkoholin hinta voi laskea kaupassa jopa 40 prosenttia – miksi olut on halvempaa kaupassa kuin Alkossa?

Nelosoluen myynti kasvaisi 1:59

Päivittäistavarakaupan toimitusjohtajan Kari Luodon mukaan Alkon iso kate pitää vahvan oluen, siiderin ja long drink -juomien hinnat korkealla Suomessa.

– Syy Alkon korkeisiin hintoihin on hyvin yksinkertainen. Tuotteet ovat nyt monopolihinnoittelun mukaisia Alkossa eikä niitä ole hinnoiteltu markkinaehtoisesti. Kate on siis suuri, toteaa Kari Luoto.

Taloustutkimus on arvioinut Päivittäistavarakauppa ry:n tilaamassa tutkimuksessa, että ruokakaupassa nelosoluen, siiderin ja long drink -juomien hinta putoaisi 40 prosentilla eli nelosoluen litrahinta putoaisi 5,9 eurosta 3,7 euroon.

Luodon mukaan oluen kate pienenee kaupassa, mutta vero pysyy samana kuin Alkossa.

– Veron määrä näkyy nyt kaupoissa siten, että tällä hetkellä halvimmissa keskiolutsalkuissa ruokakaupassa on alkoholia 4,5 prosenttia, koska veron määrä nostaa hintaa enemmän alkoholia sisältävissä oluissa, perustelee Luoto.

Ratkaiseeko maku vai hinta?

Luodon mukaan kaupoissa pienpanimoiden tuotteissa on parempi kate kuin tavallisessa lagerissa.

– Erikoisoluissa ei ole hintakilpailua ja niissä kate on parempi. Uskon, että jos kauppojen hyllyille saadaan vahvempia oluita, niin silloin myös pienpanimot tulevat nostamaan alkoholiprosenttejaan. Nyt ruokakaupassa saa olla myynnissä korkeintaan 4,7-prosenttista olutta, mutta lain muutos mahdollistaisi jopa 5,3-prosenttisen oluen myynnin ja 5,5-prosenttisen lonkeron, pohtii Luoto.

Taloustutkimus haastatteli 2000 kuluttajaa, jotka uskoivat kulutuksensa muuttuvan, kun hinnat laskevat ja vahva olut tulee ruokakauppaan. Lainmuutoksen on arvioitu lisäävän alkoholin kulutusta 0,5 prosentilla.

– En usko, että suurkuluttajat vaihtavat halvemmasta kolmosoluesta neloseen vaan nelosen kulutus kasvaa, koska oluen ystävät siirtyvät siihen paremman maun vuoksi. Kolmosoluthan on laimennettua olutta. Oluen luonnollinen maku on 5,2-prosenttista, sanoo Luoto.

Muistatko sen ajan, kun ravintoloissa juotiin lähes yksinomaan nelosolutta ja "vain lapset" joivat kolmosta? Millaisia tarinoita sinulla on tuolta ajalta? Kerro ne meille osoitteeseen uutiset@mtv.fi tai osallistu keskusteluun MTV Uutisten Facebookissa!

Lue myös:

    Uusimmat