Mainos
Mainos

Alaikäisetkin saavat lain mukaan kaljaa kaupasta, olut kuuluu vanhemmille

Kaljaa ja olutta käytetään usein rinnakkain tarkoittamaan samaa asiaa: alkoholipitoista, käymisteitse valmistettua mallasjuomaa. Olutharrastajat saattavat kuitenkin närkästyä, mikäli heidän nestemäistä intohimon kohdettaan kutsutaan kaljaksi.

Kalja tarkoittaa tummaa ja tavallisesti makeahkoa, humalatonta kotikaljaa, jossa alkoholia on 0,8–2,2 prosenttia. Tämä siis tarkoittaa, että alaikäisetkin saavat periaatetasolla ostaa kaljaa kaupasta, sillä lain mukaan heille saa myydä alle 1,2 prosenttia alkoholia sisältäviä tuotteita. Useat päivittäistavarakaupat ovat kuitenkin linjanneet, etteivät myy alaikäisille näitä juomia, vaikka se lain puitteissa olisikin mahdollista.

Kaupoilla voi olla lainsäädännön lisäksi omia ohjeita esimerkiksi alkoholin myyntiin liittyen. Monet kaupat noudattavat Päivittäistavarakauppa ry:n suositusta, ettei alle 18-vuotiaille myydä myöskään sellaisia alkoholia sisältäviä juomia, joissa on alkoholia alle 1,2 %

Olut taas on maltaista, humalasta sekä vedestä valmistettu alkoholipitoinen juoma. Suomessa juodaan eniten keskiolutta, joka saa sisältää korkeintaan 4,7 prosenttia alkoholia. Sekä kaljan että oluen valmistusprosessit ovat hyvin samankaltaisia.

Kalja halventaa olutta

Erikoisolut- ja pienpanimotrendien ansiosta Suomessa on yhä enemmän olutharrastajia, jotka saattavat olla tarkkoja siitä, kuinka pullon tai tuopin sisällön nimeää. Panimoihmiset, olutharrastajat ja olutmedia voivat pitää oluen rinnalla viattomasti käytettyä kalja-sanaa halventavana.

Olutliiton puheenjohtajan, Anikó Lehtisen, mukaan sanojen käytössä ei kuitenkaan tarvitse olla turhan tarkka.

– Itse puhun useimmiten oluesta, mutta en kyllä loukkaannu, jos joku puhuu kaljasta, Lehtinen tokaisee Baana-sivuston haastattelussa.

Puhekielessä kalja onkin vakiinnuttanut merkityksensä oluen synonyyminä.

Lähde: Baana, Wikipedia

***


 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja