Kauppakamarin kysely: Vastavalmistuneiden osaaminen heikentynyt huolestuttavasti – "Hälytyskellojen tulisi soida"

Tarjoilijapulaa ratkotaan pikakurssein, vaikka ammatti vaatii moniosaamista 2:06
Katso myös: Tarjoilijapulaa ratkotaan pikakurssein, vaikka ammatti vaatii moniosaamista

Noin 43 prosenttia yrityksistä kokee vastavalmistuneiden ammattiosaamisen heikentyneen viime vuosina, ilmenee kauppakamarien kyselystä. Vastanneista yrityksistä noin 30 prosenttia kokee ammattiosaamisen pysyneen samalla tasolla ja noin 14 prosenttia parantuneen.  

Keskuskauppakamarin mukaan on huolestuttavaa Suomen kilpailukyvyn kannalta, jos ammattiosaaminen rapautuu.

– Jos ammattiosaamisen lasku ilmenee myös tarkemmista tutkimuksista, pitää korjaavien liikkeiden tapahtua nopeasti. 

Kauppakamarikyselyn tuloksien perusteella hälytyskellojen tulisi soida, sillä Suomella ei ole varaa siihen, ettei koulutusjärjestelmämme enää tuottaisi yhtä hyvää ammattiosaamista kuin aiemmin, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Mikko Valtonen tiedotteessa. 

Kyselyn mukaan hieman yli 60 prosenttia yrityksistä myös kokee, että oppilaitokset eivät tuota tarpeeksi osaajia yritysten tarpeisiin. Noin 70 prosenttia vastanneista yrityksistä ilmoitti, että heillä on pulaa tai paljon pulaa osaavasta työvoimasta. 

Riittävät koulutusmäärät vastaisivat osaajapulaan

Kun yrityksiltä kysytään keinoja osaavan työvoiman saatavuuden turvaamiseksi, Keskuskauppakamarin mukaan kärkeen nousee kaksi asiaa.

Hieman yli 70 prosenttia piti tärkeänä tai erittäin tärkeänä yritysten ja oppilaitosten yhteistyön tiivistämistä ja hieman alle 70 prosenttia koulutuksen sisältöjen kehittämistä vastaamaan paremmin työelämän tarpeita. 

Keskuskauppakamari arvioi, että yksi keskeinen keino vastata osaajapulaan tulevaisuudessa on varmistaa riittävät koulutusmäärät ala- ja aluekohtaisten tarpeiden mukaan. 

Oppilaitokset eivät ymmärrä yritysten tarpeita

Kyselyyn vastanneista yrityksistä hieman yli 60 prosenttia kokee, että oppilaitokset eivät kouluta tarpeeksi osaajia yritysten tarpeisiin.

Valtonen muistuttaa, että koulutusmäärien kasvattaminen vaatii myös riittävän rahoituksen, jotta koulutuksen laatu ei kärsi. 

– Tarvitsemme lisää joustavuutta koulutusjärjestelmään, jotta oppilaitokset ja yritykset voivat yhteistyössä suunnata alueen koulutustarjontaa tarpeen mukaan. Olemme esittäneet koulutusvastuiden ja koulutusmäärien sääntelyn keventämistä, jotta koulutusjärjestelmän reagointikykyä ja -nopeutta voidaan parantaa, Valtonen jatkaa.

Kauppakamarien kysely toteutettiin 20.–23. syyskuuta. Siihen vastasi yhteensä 1 780 yritystä eri toimialoilta ja eri puolelta Suomea.  

Lue myös:

    Uusimmat