Mainos

Kain Tapperin laaja näyttely esillä Tampereella

Sara Hilde'nin taidemuseo Tampereella esittelee syksyllä kuvanveistäjä Kain Tapperin tuotantoa. Yleisölle näyttely avautuu lauantaina 22. syyskuuta. Näyttely on esillä 13:nteen tammikuuta saakka.

Näyttelyn pääpaino on Kain Tapperin uusimmassa tuotannossa. Tuorein työ on äskettäin valmistunut pääministeri Paavo Lipposen muotokuva. Esillä on kaikkiaan noin sata veistosta ja reliefiä sekä lähes sata piirustusta.

Piirrokset avaavat uuden näkökulman Kain Tapperin taiteeseen. Tapper on itse sanonut, että hän "ajattelee piirtämällä". Piirroksista vain harvat ovat olleet aiemmin esillä.

Taiteilija 71-vuotiaana täydessä iskussa

Akateemikko Kain Tapper, 71, on merkittävimpiä ja kansainvälisesti tunnetuimpia kuvanveistäjiämme. 1950-luvulla alkanut pitkä luomiskausi on tuottanut lukuisia tunnettuja ja kohuttujakin teoksia.

Kain Tapper tunnetaan omaperäisenä puunveistäjänä, jonka teoksille on tyypillistä maalauksellinen pinnankäsittely. Teokset ovat saaneet paljon vaikutteita luonnosta. Vuosien myötä teoksiin on tullut myös piirteitä vanhojen kulttuurien taiteesta, etenkin etruskitaiteesta.

Museonjohtaja Timo Vuorikoski sanoi näyttelyn lehdistötilaisuudessa torstaina, että Kain Tapper on edelleen taiteilijana "täydessä iskussa". Siksi näyttely ei ole mikään koko tuotannon katselmus vaan taiteilijan elämäntyön esittely "tähän pisteeseen saakka".

Käsittelee puuta kuin savea

Näyttelyä yhdessä Kain Tapperin kanssa valmistellut amanuenssi Riitta Valorinta arvioi, että Tapperin 90-luvun teokset ovat tunnetumpia maailmalla kuin Suomessa. Tapperin töitä on ollut esillä mm. Pohjoismaissa, Saksassa, Yhdysvalloissa ja Portugalissa. Näyttelyä on koottu kaksi vuotta. Tänä aikana Riitta Valorinta on perehtynyt myös taiteilijan työskentelytapaan.

-Tapper käsittelee puumateriaalia niin kuin savea, Valorinta havainnoi.

Lehdistötilaisuudessa kerrottiin Kain Tapperin uudesta Tanskaan valmistuneesta työstä. Viime kuussa Jellingin kongressikeskuksessa Etelä-Jyllannissa paljastettu reliefi on suurin Tapperin koskaan tekemä taideteos. Puisen, harmaaksi patinoidun reliefin pinta-ala on 80 neliömetriä. Työ on sijoitettu kahteen kerrokseen.

Teoksia esillä myös videolla

Hilde'nin museon näyttelyyn liittyy 240-sivuinen näyttelykirja sekä videoesityksiä. Museossa voi katsoa mm. Rax Rinnekankaan videoteoksen Emma - veistäjän levottomuus sekä dokumentin Tapperin julkisista veistoksista.

Pienimmille - ja miksei myös isommille - katsojille esitetään videota Karvakuonojen Ransun näköismuotokuvan synnystä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.