Kaikki on hoidettava itse – yksinhuoltajan joulu koettelee jaksamista

Riina erosi miehestään kaksi vuotta sitten ja asuu nyt kahden lapsensa kanssa. Joulun järjestämisessä yksin on omat ongelmansa.

Joulusiivous, joulukokkaus. Piparitalo, lahjat sukulaisille ja ystäville. Kuusi, sen koristeleminen.

Siivoa talo. Käy haudalla, sytytä lyhty. Kirjoita kortteja. Hoida kaikki nämä – yksin.

Parisuhteen arjessa on omat haasteensa. Eron jälkeen arjen, ja joulun, haasteet ovat erilaiset.

– Päivän riittäminen, siirtymiset töihin ja takaisin, päiväkotiin ja muualle vievät aika tarkasti kaiken käytettävissä olevan ajan. Joulun aikana kaikki lisääntyy ja nousee potenssiin kolme. On haastavaa löytää aikaa kaikelle. Se koettelee jaksamista, Riina* kuvaa.

Riina erosi miehestään kaksi vuotta sitten ja asuu nyt kahden lapsensa kanssa. Lapset tapaavat lähellä asuvaa isää ja viettävät tämän luona muutaman yön kuukaudessa.

"Viime joulun ostospulman pelasti ystäväni"

Riinan lapset ovat 8- ja 5-vuotiaita. Heitä ei enää voi työnnellä vaunuissa joululahjaostoksille.

– Nyt tietoisuus joulusta on jo niin suurta, etten voi tehdä hankintoja, jos he ovat mukana. Ne täytyy hoitaa hyvin rajattuna aikana silloin, kun lapset ovat isällään, tai saan heidät hetkeksi johonkin ystävälle. Lasten isovanhemmat eivät asu pääkaupunkiseudulla. Tuntuu, että nykyään kaikilla on niin omat kuviot ja arki täynnä muutenkin, että miettii aina tosi tarkkaan, pyytääkö apua joltakin vai yrittääkö selvitä muuten, Riina kertoo.

Hänellä on muutama läheinen ystävä, joilla itselläänkin on lapsia. Heiltä saa apua.

– Itsekin koen, että työpäivän jälkeen on niin poikki, ettei ole parhaassa fiiliksessä lähtemään kauppoihin kiertelemään. Esimerkiksi viime joulun alla jouluostospulman pelasti ystäväni, koska isän kanssa tapaamissopimiset menivät niin, etteivät lapset olleet yhtään viikonloppua isällään.

Riinalla on omien sanojensa mukaan hyvä työ. Yksinhuoltajalla ei kuitenkaan ole liikaa rahaa.

– Usein veronpalautukset pelastavat joulua. Jouluna tuntuu tietysti, että rahaa menee kaikkeen ylimääräiseen. On lasten joulujuhlavaatteita, ja lahjojen ja muiden lisäksi harrastusmaksut tulevat vuodenvaihteeseen maksettaviksi. Helpottaa, jos on pystynyt laittamaan rahaa sivuun. Vuodenvaihteessa on aina paljon menoja.

Ei hillitöntä siivousta joulun alla

Kun pyörittää perhettä yksin, joutuu myös tekemään kompromisseja. Riina ei esimerkiksi enää tee joulun hulvattomia suursiivouksia.

– Toki teen niin, että on siistiä, mutten hillitöntä kaappien siivousta joulun alla. Olen itsekin huomannut, että lahjoja voi tilata netistä, niin ei tarvitse niin hirveästi juosta kaupoissa, Riina vinkkaa.

Kun joulun järjestää yksin, saa määrätä tahdin ja sen, mitä askareita milloinkin tekee. Joulunajan rentoutumisen tilalle saattaa kuitenkin hiipiä suorittaminen – ajatus siitä, että tuoksuvan kuusen ympärillä kodin tulisi olla tip-top.

Riina totesi, että joulun voi ottaa rennommin – tai vaihtoehtoisesti käyttää kaiken vapaa-ajan siivoamiseen jo kuukausi ennen joulua.

– Voi ostaa leivonnaisia ja muita jouluruokia puolivalmisteina niin, että pääsee vähän vähemmällä. Olen huomannut, että lapsillekin on tärkeämpää, että on läsnä ja on aikaa olla heidän kanssaan. On leivottu yhdessä valmistaikinasta pipareita tai joulutorttuja. Olen mukana, kun he askartelevat joulukortteja. Siitä tulee itsellekin parempi fiilis kuin kamalasta suorittamisesta ja tuskailusta.

Älä ole niin ankara itsellesi

Joulun perhe viettää Riinan äidin kotona toisella paikkakunnalla. Mukaan hän leipoo leivonnaisia; muu suku tuo muunlaisia herkkuja joulupöytään.

– Emme vietä joulua kotona, se on sillä tavalla helpotusta, ei ole niin paljoa ruoanlaittoa ja -hankkimista.

Toista samassa tilanteessa olevaa huoltajaa Riina neuvoisi hellittämään.

– Älä ole niin ankara itsellesi, niin, että yrität tehdä kaiken, mikä "pitäisi" tehdä. Tee sen mukaan, mihin itse realistisesti pystyt. Tiedän, itsellenikin sitä on ollut vaikeaa hyväksyä välillä, mutta sitä pitää harjoitella, Riina sanoo.

– Tuntuu kliseeltä, kun joku muu sanoo, ettei kaiken tarvitse olla niin tip-top, mutta se on totta. Eivät lapset katso sitä, onko joka paikka ihan järjestyksessä. Toinen neuvo on, että jos pystyy, niin aloittaa asioiden hoitamisen niin ajoissa kuin mahdollista. Ja pyydä rohkeasti apua, jos siltä tuntuu.

Apua voi paitsi pyytää, myös tarjota muille. Yksinäisen vanhemman läheisiä hän muistuttaa kysymisen tärkeydestä.

– Huomaa kysyä, tarvitaanko apua. Aina sitä ei tarvitse, mutta tuntuu hyvältä, kun joku kysyy, ajattelee ja huomioi. Aina avuntarve ei näy päälle, Riina kuvaa.

– Joskus voi kysyä, tarvitsetko apua, saatko kaiken järjestymään. Luulen, että monella on kynnys pyytää apua. Sitä on niin tiukka itselleen ja miettii, voiko tietyssä tilanteessa pyytää apua. Itse koen, että jos joku itse tarjoaa joulun alla apua, se on ollut todella ihanaa.  

Vinkit joulushoppailuun verkossa:

Joululahjoja verkosta? Näin vältät huijaukset 8:53

*haastateltavan nimi on muutettu. 

Lue myös:

    Uusimmat