"Kaikkein tärkein harjoitusmuoto" – tämän vuoksi painoilla harjoittelu on sinulle hyväksi

Painoilla treenaaminen on luultavasti parempi treenitapa kuin ensin voisi ajatella.

Käsipaino, tankopainot, kahvakuula – nyt on aika syleillä niitä! Painoharjoittelu tekee ihmiselle erityisen hyvää, kertoo Time.com.

– Minulle vastusharjoittelu on yleisen terveyden ja hyvinvoinnin saralla kaikkein tärkein harjoitusmuoto, kertoo liikuntatieteiden professori Brad Schoenfeld New York Cityssä sijaitsevasta Lehman Collegesta.

Hän on tutkinut aihetta vuosikymmenen ja tehnyt aiheesta kymmeniä julkaisuja.

Moni pitää painoharjoittelua edelleen vain tapana lisätä lihasten kokoa ja voimakkuutta. Schoenfeldin mukaan painoilla treenaamisen tarjoama taakka rasittaa kuitenkin myös muun muassa luustoa ja jänteitä, ja onkin siksi luultavasti parempi treenitapa kuin ensin voisi ajatella.


Varsinkin vanhemmalla iällä luumassan väheneminen voi johtaa heikkouteen ja vaikuttaa esimerkiksi ryhtiin. Schoenfeldin mukaan painotreeni voi vähentää tällaisia ongelmia, koska painoharjoittelu stimuloi uutta luuta tuottavia soluja.

Aerobisellakin treenillä on mahdollista saada vastaavia etuja, muttei yhtä tehokkaasti.

"Aiemmin ajateltiin, että ihmisen piti nostaa painavia painoja"

Toisen, Diabetes Care -lehdessä julkaistun selvityksen mukaan kahdesti viikossa tapahtuva painotreeni auttoi hillitsemään insuliinitasojen heittelyä ja kehon painoa vanhemmilla miehillä, joilla on kakkostyypin diabetes. Connecticutin yliopiston vuoden 2010 selvitys puolestaan paljasti, että säännöllinen vastusharjoittelu auttoi kehoa taistelemaan tulehduksia vastaan.

Hyödyt eivät ole vain voimamiehiä varten. Terveyshyötyjä saa, vaikka painot olisivat kevyitä.  

– Aiemmin ajateltiin, että ihmisen pitäisi nostaa painavia painoja, jotta hän saisi lihaksia ja saavuttaisi monia hyötyjä. Niin minullekin opetettiin koulussa ylioppilaana ja tulevana tohtorina, mutta nyt näyttää siltä, että tämä ei ole totta, Schoenfeld sanoo.

Schoenfeldin mukaan tärkeintä on nostaa painoja uupumukseen asti – siis kunnes lihaksissa tuntuu siltä, etteivät ne enää jaksa. Painon määrällä ei ole yhtä suurta merkitystä.


Lähde: Time.com

Lue myös:

    Uusimmat