Kahviautomaateissa piilee likainen yllätys – näyttääkö sinun työpaikallasi tältä?

Automaattikahvit valtasivat työpaikat jo 1940-luvun puolivälissä. Nykyään suurin osa toimistojen kahviautomaateista osaa jopa jauhaa itse papuja ja valmistaa niistä tuoreen erikoiskahvin. Millaiset tekijät vaikuttavat makuun automaattikahveissa?

Automaattikahvi ei välttämättä tule ihan kaikille mieleen, kun puhutaan nautinnollisesta kahvihetkestä. Monelle maku tuntuu kitkerältä, ja yksi syy kitkerään makuun voi olla laitteen puhdistuksessa. Laite on täynnä pieniä osasia, joiden väleihin voi jäädä likaa ja pinttymiä. Jos kahvisäiliön pohjalle jää pienikin tilkka vanhaa kahvia, niin uusi kahvi muuttuu pahanmakuiseksi.

Tietyt osat on pestävä päivittäin

Nyrkkisääntö on, että kaikki kahviautomaatin osat, jotka ovat elintarvikkeiden kanssa tekemisissä, täytyy pestä päivittäin. Tämä koskee kahvipapuastioita, kaakaon kanssa tekemisissä olevia osia ja erityisesti maidon kanssa kosketuksissa olevia osia.

Tärkeää on myös, että koneen kanssa ei lähdetä itse kikkailemaan, vaan noudatetaan tarkkaan annettuja puhdistusohjeita. Kahviautomaatteihin saa käyttää vain täsmälleen niille suositeltuja puhdistusaineita ja kalkinpoistoaineita. Väärä pesuaine voi jopa rikkoa kalliin kahviautomaatin.

– Tuoremaitoastiat täytyy pestä siihen soveltuvalla erillisellä pesuaineella. Muuten maito ei lähde kunnolla irti kapeista putkista ja astiasta, sanoo Autobarin tuotepäällikkö Urpo Kantola.

Maun voi pilata huonolla puhdistuksella

Kahviautomaatteja toimittavan Selectan mukaan yrityksen kahvikoneille tehdään hygieniahuolto kerran kuukaudessa. Tällöin tehdään kunnollinen puhdistus, ja jopa vaihdetaan kahvikoneeseen osia. Koneen täytön yhteydessä tehdään pikapuhdistus. Myös työntekijät voivat puhdistaa laitetta, mutta vain ulkoisesti. Monissa laitteissa on esimerkiksi tippakaivo, jonka voi tyhjentää itse.

Joissain automaateissa käytetään tuoretta maitoa. Silloin on ehdotonta, että laite puhdistetaan huolellisesti päivittäin.

– Vaikka automaatti ja kahvi olisivat molemmat loistavia, niin kahvin maun voi pilata tekemällä pesun huonosti tai muuttelemalla laitteen säätöjä. Sillä kyllä pystyy pilaamaan kahvin maun. On erittäin tärkeää, että kahviautomaatin huoltajalla on ammattitaito hallussa, kommentoi Selectan toimitusjohtaja Göran Weber.

– Huolellinen puhdistaminen on tärkein asia kahviautomaateissa. Pauligilla suositellaan aina huoltosopimuksen tekemistä. Silloin ammattilainen huolehtii kahviautomaatin oikeaoppisesta puhdistuksesta, neuvoo Paulig Oy:n marketing communication manager Outi Ruuskanen.

Kahvipapujen pitää olla tuoreita ja huolella valittuja

Nykyään uusimmissa kahviautomaateissa käytetään tummia, laadukkaita erikoiskahvipapuja.

– Nykyään pystytään tekemään erikoiskahvit oikeanlaisilla pavuilla. Myös se vaikuttaa makuun, onko laitteissa oikeanlainen paine. Nykyaikaisissa laitteissa on jo erilainen paine erikoiskahveille ja tavalliselle papukahville, Weber sanoo.

Ongelmallista on myös, jos kahvin voimakkuutta yritetään säädellä lisäämällä purujen määrää. Kahvista tulee tällöin kitkerää.

– Jos haluaa vahvempaa kahvia, niin tulee käyttää tummempipaahtoisia papuja sen sijaan, että lisää enemmän jauhetta annokseen, sanoo Weber.

Toisaalta tummempi paahto kahvissa ei yksinään tee kahvista hyvänmakuista. Myös kahvilaadulla on merkitystä.

– Kahvilaatu vaikuttaa kahvin makuun. Kahvin pitää sopia valittuun laitteeseen, sillä kaikki kahvilaadut ja automaatit eivät sovi yhteen, sanoo Ruuskanen.

Kahvin pitää myös olla tuoretta. Ongelmia kahvin maussa voi ilmetä, jos laite on ylimitoitettu, eikä koneeseen kaadettua kahvipapumäärää ehditä käyttämään riittävän nopeasti.

– Tuorekahvi säilyy korkeintaan kolme päivää hyvänmakuisena. Sen jälkeen kahvi alkaa väljähtymään, kommentoi Autobarin tuotepäällikkö Urpo Kantola.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat