Teethän suodatinpussille aina näin? Vaikuttaa merkittävästi kahvin makuun

shutterstock_63075922
Shutterstock

Helsinki Coffee Festivalin asiantuntijat listasivat, mitkä asiat kannattaa ottaa erityisellä tavalla huomioon, mikäli tavoitteena on keittää kotioloissa mahdollisimman hyvää kahvia.

Kastele suodatinpussi

Suodatinpussista imeytyy vähemmän paperin makua kahviin, kun se kastellaan mielellään lämpimällä vedellä ennen kahvipurujen mittaamista.

Mittaa vesi erillisellä kannulla 

Yleinen virhe on, että kahvi mitataan jo etukäteen, esimerkiksi edellisenä iltana aamuksi valmiiksi kahvinkeittimeen. Kahvi kannattaa kuitenkin valmistaa aina tuoreeltaan. Kahvi kannattaa myös kaataa keittimeen erillisellä kannulla, ettei kahvipannuun kerry turhia rasvoja. Jos valmistat kahvia esim. V60- tai Chemex-menetelmällä, kahvin kaatamiseen paras on pitkä- ja ohutnokkainen kaatokannu.

Panosta kahvin laatuun

Kaiken A ja O on laadukas raaka-aine. Tuoreus ja aromi säilyvät kahvissa parhaiten, kun kahvia säilyttää papuina ja jauhaa ne tuoreeltaan juuri ennen kahvin valmistusta. Kahvi ei kuitenkaan säily papuinakaan pitkään, joten sitä ei kannata hamstrata. Kahvista häipyvät aromit ja maut mitä kauemmin sitä säilytetään.

Oikeat mittasuhteet ja jauhatus

Mittasuhteet ovat yksi tärkeimmistä askelista kohti täydellistä kahvikupposta. Valmistustavasta riippuen kahvia mitataan eri määrä. Esimerkiksi suodatinkahviin kahvipapuja mitataan 6 grammaa desilitraa kohden. Pour over -menetelmillä, kuten V60:sellä, valmistettuun kahviin suositus on 16 grammaa kahvia 250 grammaa vettä kohden. Mittasuhteet on kätevin punnita tarkalla vaa’alla. Jos vaakaa ei löydy kotoa, voi hankkia mitan, johon menee juuri oikea määrä kahvia. Jos jauhat kahvipavut myllyllä, muista myös oikea jauhatuskarkeus.

Nauti kahvi oikean lämpöisenä

Kahvi nautitaan oikean asteisena, eikä sitä seisoteta tai kuumenneta uudelleen. Kahvia on hyvä valmistaa aina se määrä, jonka sillä hetkellä juo. Veden lämpötilan olisi hyvä olla 92–94 astetta. Älä seisota kahvia liikaa keittimen levyllä, jolloin se helposti kuumenee liikaa. Kun kahvi on kaadettu kuppiin, sen kannattaa antaa jäähtyä hetken kupissa. Jos kahvin nauttii liian kuumana, sen maut ja aromit eivät erotu.

Älä unohda puhtautta

Kahvinkeitin kannattaa puhdistaa kunnolla joka toinen viikko, ja siihen on hyvä käyttää laitteiden omia puhdistusaineita, ei liian vahvoja pesuaineita. Jokaisen käyttökerran jälkeen kahvilaitteet kannattaa vähintään tyhjentää ja huuhdella lämpimän veden alla. Manuaaliset laitteet voi pestä myös astianpesukoneessa. Mutteripannu kannattaa pestä käsin.

Lähde: Helsinki Coffee Festival

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!