Kahvi todella pidentää ikää – jos et tee näin

Tutkimuksen mukaan kahvia kannattaa juoda erityisesti keski-iässä.

Yli 500 000 ihmisen jättitutkimus todistaa, että kahvin juonti todella kannattaa: kolme kuppia päivässä tätä suomalaisten suosikkijuomaa voi nimittäin pidentää elinikää vuosilla.

Tutkijat havaitsivat kahvin juonnilla olevan selkeä yhteys pienempään sairastumisriskiin. Tutkimuksen toteuttaneen Yhdysvaltain kansallisen syöpäjärjestön tohtori Neal Freedmanin mukaan 2-3 kahvikupillisen päiväannos pienensi ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa 10-15 prosentilla. Freedmanin mukaan tämän kahvimäärän päivittäisestä ylityksestä ei kuitenkaan näyttäisi olevan lisähyötyä, joten kohtuus kannattaa.

Kahvi pidentää elinikää – jos et polta tupakkaa

Tutkimukseen osallistui yli puoli miljoonaa 50-71 -vuotiasta aikuista, joita seurattiin 12 vuoden ajan. Tohtori Freedmanin mukaan monilla kahvin juojilla oli kuitenkin yksi selkeä kompastuskivi, minkä vuoksi elinikä ei pidentynyt

– Havaitsimme tutkimuksessamme, että runsaasti kahvia juovat ihmiset polttavat myös todennäköisemmin tupakkaa, mikä on vakava riskitekijä terveydelle.

Freedmanin mukaan kahvin juonti linkittyi tutkimuksessa myös moniin muihin epätervellisiin tekijöihin kuten liialliseen alkoholin käyttöön ja runsaaseen punaisen lihan kulutukseen. Monet kahvin juojat siis pilaavat kahvin tuomat hyödyt terveydelle huonoilla elintavoilla.

Tutkijat eivät vielä pystyneet erittelemään, miksi kahvi pienentää kuolleisuutta. Syöpäjärjestön tutkijat aikovat kuitenkin tehdä jatkotutkimuksia ja selvittää, piilevätkö hyödyt esimerkiksi kofeiinissa.

– Kahvi saattaa pidentää elinikää, koska se vaikuttaa verenpaineeseen. On myös mahdollista, että tietyt kahvin sisältämät yhdisteet ovat tärkeässä osassa.

Lähde: Daily Mail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja