Mainos

Kahta lumimyrskyrintamaa odotettu Yhdysvaltain itärannikolle

Talvimyrskyt vaivaavat myös Euroopassa.

Lumi

Kahta laajaa lumimyrskyrintamaa odotettiin tänään saapuvaksi Yhdysvaltain itärannikolle, jossa niiden pelättiin aiheuttavan viime vuosien pahimman kaaoksen etelästä Virginiasta aina pohjoiseen Massachusettsiin asti.

Toinen rintama oli liikkeessä pohjoisesta ja sen odotettiin saapuvan Bostoniin illalla paikallista aikaa. Toinen rintama saapui varhain tänään New Yorkiin Keskilännestä. Lumisade alkoi aamulla New Yorkissa ja sen odotettiin kiihtyvän iltapäivällä ja jatkuvan iltaan asti ennen kuin se loppuu huomenna.

Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelu julisti New Yorkiin ja sitä ympäröiville alueille talvimyrskyvaroituksen ja ennusti myrskyjen tuovan jopa 40 senttiä lunta. New Yorkin kaupunginjohtaja Rudolph Giuliani rauhoitteli kaupunkilaisia ja vakuutti, että kaupungilla on käytössään tarpeeksi aurauskalustoa, jotta uudenvuoden vastaanotto Times Squarella onnistuu.

Puhdistuslaitoksella on käytössään mm. 1400 lumiauraa, 350 suolauskonetta ja runsaasti katusuolaa. Lisäksi 10 koulua avataan hätätiloiksi lumimyrskyn varalta. New Yorkin osavaltion kuvernööri George Pataki asetti puolestaan kansalliskaartin valmiuteen. Myrskyyn varauduttiin myös perumalla lentoja Yhdysvaltain itärannikolle. Mm. Continental Airlines, American Airlines ja TWA peruivat sisämaanlentoja ja useat ulkomaiset lentoyhtiöt, niiden joukossa mm. Finnair, peruivat lentojaan New Yorkin kansainvälisille kentille.

Samaan aikaan kun itärannikolla valmistauduttiin pahimpaan myräkkään sitten vuoden 1996, etelässä ja Keskilännessä yritettiin selvitä aiemmin viikolla riehuneista myrskyistä, joissa sai surmansa noin 40 ihmistä.

Teksasissa oli tänään edelleen noin 40 000 ihmistä vailla sähköä. Presidentti Bill Clinton julisti jo torstaina Arkansasin ja Oklahoman hätätila-alueiksi. Arkansasissa oli eilen yli 200 000 ihmistä ilman sähköä.

Myrskyjä myös Euroopassa

Tuhannet kotitaloudet olivat tänään ilman sähköä ympäri Ruotsia, kun raskaan lumen kattamat sähkölinjat katkeilivat. Lumisade on haitannut lisäksi juna- ja tieliikennettä. Lounais-Ruotsissa yli 30 000 kotitaloutta oli tänään ilman sähköä ja 7500 kotitaloutta kärsi sähkökatkoista myös Ruotsin itäosassa.

Junaliikenteessä oli paljon myöhästymisiä ja osin jouduttiin käyttämään busseja junien sijasta. Myös tieliikenne oli vaikeuksissa liukkaan kelin vuoksi. Ennusteiden mukaan lumisateet heikkenevät viikonlopun aikana. Lumentulo jatkui lauantaina myös Britanniassa, jossa mm. lentoliikenne on kärsinyt pahoin lumimyrskyistä.
(STT-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.