Kadonneilla nuorilla kaikilla oma tarinansa

Mallin ottamista, uutisilmiö vai yksittäistapauksia. Nuorten kanssa työskentelevät ovat sitä mieltä, että teinien katoamisiin ei ole olemassa yhtä selittävää tekijää.

Nuorisopsykiatrian ylilääkäri, professori Mauri Marttunen on seurannut tapauksia mediasta. Hän ei ole löytänyt yhteisiä tekijöitä kadonneiden taustalta.

- Tarinat ovat erilaisia. Jotkut ovat lähteneet ajattelemattomuuttaan käymään kaverin luona ja kurjimmillaan katoamisiin liittyy henkirikos, kertoo Marttunen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Tänä talvena useita nuoria poikia ja tyttöjä on karannut kotoa, koulusta sekä laitoksista ja sijaishuoltopaikoista. Marttusen mukaan sijoitetuilla nuorilla on usein enemmän mielenterveys- käytös- ja päihdeongelmia.

- Nuori saattaa kokea, ettei hänen oikein ole hyvä olla missään. On olemassa riski, että ajautuu porukoihin, Marttunen sanoo.

Katoamistapauksissa voi asiantuntijoiden mukaan olla kyse nuorten kapinasta auktoriteetteja vastaan tai nuoruusiän depressiosta eli masennuksesta.

- Yksittäisiä katoamistapauksia pitäisi kuitenkin tutkia enemmän, jotta saataisiin selville, mihin se on reaktio, kertoo lapsi- ja perhetyönjohtaja Tuija Åberg Helsingin Diakonissalaitokselta. Diakonissalaitos tarjoaa avo- ja sijaishuoltopalveluja pääkaupunkiseudulla.

Diakonissalaitoksella katoamisia ei ole tapahtunut. Toistaiseksi aihe ei ole myöskään yltänyt kahvipöytäkeskusteluihin. Silti jatkuva huoli nuorista on valtava.

- Muuten olen huolissani, että osaisimme olla riittävän ajoissa liikkeellä kaikenlaisten ilmiöiden osalta, Åberg sanoo.

Nuorisoasiantuntijoiden mukaan karkailujen taustalla voi näkyä myös se, että katoamisista on uutisoitu näyttävästi. Nuoruusikään liittyy se, että otetaan mallia toisistaan. Katoamistapaukset kaikkiaan eivät ole lisääntyneet määrällisesti poliisin tilastoissa tänä tai viime vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat