Kaarina Helakisa -palkinto Eppu Nuotiolle

Otavan kirjasäätiö on myöntänyt Kaarina Helakisa -kirjallisuuspalkinnon kirjailija Eppu Nuotiolle monipuolisesta työstä lasten- ja nuortenkirjailijana. Erkki Reenpää -palkinnon on saanut suomentaja Markku Päkkilä. Kummankin palkinnon arvo on 5 000 euroa.

Apurahoja kirjallista toimintaa varten Otavan kirjasäätiö on jakanut liki 240 000 euroa. Saajina on ollut yhteensä 129 henkilöä sekä 15 järjestöä ja projektia.

Kirjailijoista apurahan saivat muun muassa Kristina Carson, Pirjo Hassinen, Marjo Heiskanen, Eve Hietamies, Virpi ja Jaakko Hämeen-Anttila, Juha Itkonen, Olli Jalonen, Katja Kallio, Sirpa Kähkönen, Tuija Lehtinen, Heidi Köngäs, Keijo Leppänen, Miika Nousiainen, Kurt Nuotio, Ulla-Maija Paavilainen, Outi Pakkanen, Tapani Ruokanen, Hannu Salama, Anja Snellman ja Petri Tamminen, Jukka Tarkka, Antti Tuuri ja Hannu Väisänen.

”Nuotio on todellinen ilon sanansaattaja”

Uuden dekkarin juuri julkaisseen Eppu Nuotion lasten- ja nuortenkirjatuotanto sisältää yli kolmekymmentä teosta: kuvakirjoja, lastenrunoja ja -loruja, lastenkertomuksia ja -romaaneja sekä nuortenkirjoja.

Nuotio on paitsi lastenkulttuurin vaikuttaja, myös kirjallisuuden ja kirjoittamisen monitaitaja, suomentaja, näyttelijä ja ohjaaja. Aikuisille hän on kirjoittanut menestyksekkään trillerisarjan ja trilogian Lehmuksen perheen vaiheista. Unicefin hyvän tahdon lähettiläs hän on ollut vuodesta 2002.

Palkintoraati kehuu Nuotiota todelliseksi ilon sanansaattajaksi. Perustelujen mukaan hänen lapsille kirjoittamistaan teksteistä huokuu lämminhenkisyys, riemu ja välittäminen, uteliaisuus ja kyky nähdä ihmeitä elämässä.

Markku Päkkilän vahvuutena kielellinen notkeus

Suomentaja Markku Päkkilä on kääntänyt viisitoistavuotisen uransa aikana paitsi englanninkielisen nykykaunokirjallisuuden huippuja myös vaativia tietoteoksia, jännityskirjallisuutta sekä amerikkalaisen kirjallisuuden moderneja klassikoita.

Erkki Reenpää -palkinnon perusteluissa todetaan, että poikkeuksellisella vivahteiden tajullaan ja kielellisellä notkeudellaan Päkkilä tavoittaa ja kykenee kerrasta toiseen välittämään nautittavalle suomen kielelle kirjan sielun ja ytimen: sen ajan, paikan ja hengen, piilomerkitykset, sanaleikit ja kätketynkin huumorin.

Päkkilän viime vuosien tärkeimpiä suomennostöitä ovat muun muassa Richard Yatesin klassikkoromaani Revolutionary Road, Tim Wintonin rakkaustarina Maantiemusiikkia, Richard Powersin suurromaani Laulut joita lauloimme sekä tietokirjasuomennoksista Will BrysoninLyhyt historia lähes kaikesta.

Nuotio on kolmastoista Helakisa-palkittu

Otavan Kirjasäätiö on jakanut Kaarina Helakisa -kirjallisuuspalkintoa vuodesta 1999. Palkinto on tarkoitettu ensisijaisesti lasten- ja nuortenkirjallisuuden tekijöille.

Ensimmäinen Kaarina Helakisa -kirjallisuuspalkinto myönnettiin Tuula Kallioniemelle. Sen jälkeen sen ovat saaneet Jukka Itkonen (2000), Kristiina Louhi (2001), Tuija Lehtinen (2002), Mauri Kunnas (2003), Maikki Harjanne (2004), Timo Parvela (2005), Aino Havukainen ja Sami Toivonen (2006), Hanna Marjut Marttila (2007), Tarmo Koivisto (2008), Kirsti Manninen (2009) ja Eppu Nuotio (2010).

Erkki Reenpää -palkinto on tunnustus ansioituneesta työstä kaunokirjallisuuden suomentajana. Se jaetaan joka toinen vuosi. Palkinto perustettiin vuonna 2004 ja sen ovat saaneet Katriina Savolainen (2004), Jukka-Pekka Pajunen (2006), Tapani Kärkkäinen (2008) ja Markku Päkkilä (2010).

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja