Kaapo Kakko ison vuoden äärellä – TPS-luotsi avaa tärkeitä elementtejä: "Ei sun tarvitse jokaista peliä ratkaista"

17-vuotiasta superlupausta Kaapo Kakkoa ei välttämättä nähdä enää kovin kauaa kotimaisissa kaukaloissa. Ensi kesän NHL:n varaustilaisuuden kovimpiin nimiin kuuluva Kakko on nyt ison vuoden äärellä.

Ylälaidan videolla Tulosruudun juttu lauantain SM-liigakierroksesta.

Alkusyksyn aikana Kakko on tullut ryminällä mukaan TPS:n liigamiehistöön, jossa hän on takonut runkosarjan avauskierroksille kovaa jälkeä.

Viime kaudella Kakko teki vierailun Liigan puolella, mutta nyt hän on ottanut paikan TPS:n ykkösmiehistöstä.

TPS:n päävalmentajan Kalle Kaskisen mukaan Kakkoa ei kaavailtu kauden alla suoranaiseen tulosvastuurooliin. Nyt sellainen on tullut, vakuuttavien otteiden myötä.

– Hän on näyttänyt, että hän pystyy kantamaan tulosroolia, Kaskinen sanoo MTV Sportille.

Kaskinen itse tuntee Kakon jo parin vuoden takaa, jolloin hän toimi TPS:n A-junioreiden päävalmentajana. Tuolloin Kakko nostettiin B-junioreiden puolelta A:han.

Kaskisen mukaan Kakon pelaamisessa näkyy kypsyys, minkä myötä pelien keskellä nuoren hyökkääjän ikä saattaa jäädä helposti unholaan.

– Ehkä sen muistaa paremmin sitten, kun mietitään, mitä on tehty ja missä mennään. Silloin se realismi tulee vastaan.

Kaskisen mukaan Kakon arjessa on paljon realismin kanssa tasapainottelua.

– Hän on näyttänyt sen, että mihin hän pystyy ja hän on ottanut jo paikan ykkösketjusta ja ykkösylivoimasta. Nälkä kasvaa syödessä ja siihen pitää vastata. Turha mun on jarrutella ja sanoa, että hei, nyt ei tarvi sitä ja sitä. Häntä autetaan ja häntä tuetaan.

– Ehkä joinakin hetkinä pitää vähän rauhoitella, että ei sun tarvitse jokaista peliä ratkaista, Kaskinen heittää, viitaten Kakon alkukauden mainioisiin otteisiin.

Arjen kokonaispaketti

Kakon kohdalla iso vuosi tarkoittaa sitä, että hän antaa jatkuvasti näyttöjä ensi kesän NHL:n varaustilaisuutta silmällä pitäen. Kakko on pelaaja, jota seurataan käytännössä jokaisen NHL-seuran toimesta.

Kaskisen mukaan TPS ja esimerkiksi joukkueen valmennusjohto yrittävät pitää Kakon kokonaisrasituksen sopivana, huomioiden sen, että hän on fyysisesti vielä varhaisessa vaiheessa. Kaskisen mukaan Kakon ympärillä on tuotu tuttuja ihmisiä muun muassa junioriuran varrelta.

– Meillä on fysiikkavalmentajana Vesa Vuori, jonka Kaapo tuntee jo monien vuosien varrelta. Hän on tullut vähän samaa reittiä kuin Kaapo. Se auttaa varmasti.

– Samalla esille on tullut jo sitä, miten Kaapoa halutaan nyt joka paikkaan. Meidän pitää tietyllä tavalla vähän suojella häntä. Ettei häntä revitä ihan joka suuntaan, Kaskinen käy läpi huippulupauksen arjen haasteita ja mutkia.

TPS:n valmennuspäällikön Mika Suoraniemen mukaan seura pyrkii varmistamaan sen, että Kakon ”kokonaispaketti” on mahdollisimman selkeä.

– Hän on nuori poika, hänellä on koulut kesken sun muuta. Meidän pitää pystyä kertomaan hänelle se koko tarina, että me pystymme tukemaan häntä yksilökehityksen ja elämänhallinnan saralla. Ei se mene vain niin, että hän menee pelaamaan ja sitten ihaillaan vain hänen maalejaan.

– Haluamme tukea häntä niin, että hänen ei esimerkiksi tarvitse lopettaa koulua. Olemme luoneet siihen tukiverkoston ja ihan selkeän suunnitelman. Tässä pitää osata nähdä myös se, että mitä asioita siellä on tulossa. Kauteen voi mahtua aivan hyvin kahdet eri MM-kisat, NHL-testileirejä ja kaikennäköistä. Arjen hektisyys on ihan älytöntä, Suoraniemi käy läpi.

– Samaa työtä tehdään myös monien muiden kanssa. Kaapo nyt on vain spesiaalitapaus, kun hän menee pikkuisen nopeammassa tahdissa eteenpäin kuin jotkut muut pojat, jotka ovat meidän kasvuportaalissa. Tässä käydään niin valmentajatason kuin seuratason keskusteluja ja toimia läpi, että miten pystymme auttamaan häntä, Suoraniemi sanoo Kakosta.

Nuori poika vielä

Kakon kohdalla arkeen liittyy myös toinen iso realiteetti: hän on vielä nuori kaveri.

– Vaikka hänessä on kypsyyttä, niin hän kujeilee ja tekee samoja asioita kuin muut saman ikäiset jätkät, TPS-luotsi Kaskinen nyökyttelee.

– Hän on kuitenkin ihan tavallinen poika ja sieltä tulee ihan tavallisia juttuja. Hän pelaa varmaan ihan yhtä paljon pleikkaria kuin muut hänen ikäiset. Toki, hän on sitten paljon enemmän jäällä ja treenaa vielä kovempaa kuin muut hänen ikäiset.

Niin, joku voisi sanoa alkukauden perusteella, että pleikkarin pelaaminen ei ole ollut mikään ongelma.

– Sitten jos harjoittelu ja peliesitykset eivät ole sitä, mitä niiden pitäisi olla, niin sitten voidaan kysellä, että onko se pleikkarin, meidän harjoitusohjelman vai aamupuuron vika, Kaskinen sanoo hymyissä suin.

– Turha tässä on nuorelta pojalta elämistä kieltää.

Kaskisen mukaan yhteistyö Kakon kanssa on ollut hyvin jouhevaa. Superlahjakkuuden luotsaaminen herättää myös Kaskisessa innostusta.

– Kyllähän tuollaiset talentit haastavat myös valmentajaa pistämään parasta pöytään. Innostusta aistii esimerkiksi erikoisharjoituksissa, missä muutkin sanovat, että on aika hienoa valmentaa tuollaista lahjakkuutta.

– Mikä sen hienompaa, että hän on vielä meidän oma kasvatti, Kaskinen sanoo iloiten. 

Lue myös:

    Uusimmat