Jukureilla julkaisemattomia sopimuksia – Olli Jokinen puhuu myös tähden lähdöstä: "Kirpaisee"

Jukurit-luotsi Olli Jokinen listasi tavoitteensa CHL:ään – ”Päästään ottamaan mittaa isoista” 2:51
Jukurit-luotsi Olli Jokinen listasi tavoitteet CHL:ään – "Päästään ottamaan mittaa isoista"

Huimaa jälkeä tehneen Petrus Palmun lähtö ulkomaille on Jukureille tuntuva takaisku, mutta mikkeliläisseura julkisti hiljattain myös huippuluokan pelaajahankinnan, kun se sai riveihinsä Suomen jääkiekkomaajoukkueen maalivahdin Frans Tuohimaan NHL-sopimuksen solmineen Oskari Salmisen tilalle. Jukurien päävalmentaja Olli Jokinen perkaa muun muassa näitä uutisia MTV Urheilulle.

Salminen kantoi kuluneella kaudella Jukureissa kovaa kuormaa ja sai huippuotteillaan kahden vuoden mittaisen tulokassopimuksen NHL-seura Winnipeg Jetsin kanssa. Jukurit oli jo aiemmin hankkinut JYPistä maalivahti Markus Ruusun, mutta Salmisen lähdettyä oli tarvetta kovemman kaliiberin veskarikiinnitykselle. Mikkeliin siirtyykin kuluneella kaudella KHL:n Neftekhimik Nizhnekamskissa pelannut Frans Tuohimaa, joka oli kolmosveskarina Leijonissa voitokkaissa Pekingin olympiaturnauksessa ja Suomen MM-kisoissa.

Jokinen korostaa maalivahtien kilpailevan pelaavan veskarin paikasta, mutta sanoo ulospäinkin selvän asian: Tuohimaa on lähtökohtaisesti ykkönen.

– Meillä oli iso tahtotila saada sellainen maalivahti, joka on pystynyt pelaamaan isoja pelimääriä ja joka haluaa edelleen mennä uralla eteenpäin. Eikä Jukurit "Fränän" päätepysäkki ole, vaan hänelläkin on kuitenkin tahtotila pelata isommissa sarjoissa tulevaisuudessa, Jokinen kertoo.

– Siinä mielessä on myös hänelle todella hieno juttu, että meillä on tuollainen lohko CHL:ssä, Jokinen viittaa siihen, että Jukureita vastassa seuran ensimmäisellä CHL-kaudella ovat kovat Luulaja Ruotsista ja Sparta Praha Tshekistä sekä tanskalainen Aalborg Pirates.

"Jatkuu entistä kovempana"

Frans Tuohimaa sai komennuksen pukukoppiin MM-finaalin lopussa 3:03
Frans Tuohimaa sai komennuksen pukukoppiin MM-finaalin lopussa.

– Pelaajilla ei nykyään jää kunnosta kiinni, vaan enemmän se on kiinni henkisestä kapasiteetista, miten pystyy lataamaan joka peliin, Jokinen kokee.

– Me valmennuksen kanssa laitamme aina sen maalivahdin maaliin, jonka koemme sillä hetkellä antavan parhaan mahdollisuuden voittaa.

Ruusu tuli Jukureihin alun perin haastamaan Salmista, mutta nyt hänelle tuli Jokisen sanoin toinen haaste vastaan Tuohimaasta.

– Minä odotan, että heillä tulee olemaan tosi hyvä yhteistyö keskenään, mutta oletan ja haluan, että heillä on myös kova kilpailu toisiaan vastaan harjoituksissa ja arjessa. Tervettä, reilua kilpailua, joka meillä on koko organisaation sisällä. Olemme saaneet kilpailun sinne viime vuonna istutettua, ja nyt se jatkuu entistä kovempana.

"Olisi vielä kehittänyt itseään meillä pelaajana ja ihmisenä"

– Totta kai se kirpaisee. Kyllä jokainen pelaaja tuollaisen pelaajan haluaisi joukkueeseen. Tämä kuitenkin osoittaa myös sen, että Jukureista voi ponnahtaa eteenpäin, Jokinen ruotii.

Palmu valittiin SM-liigan runkosarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi. Hän jakoi 26 osumallaan runkosarjassa SM-liigan maalipörssin kärkisijaa ja sijoittui 59 pinnallaan sarjan pistepörssin kakkoseksi.

– Hän otti ison harppauksen urallaan. Vaikka tämä kirpaisee, ajattelen myös, että tässä vuoden yhteistyössä voittivat seura ja myös pelaaja. Kaikki saivat, mitä halusivat.

– Totta kai olisin halunnut, että hän olisi vielä jatkanut ja kehittänyt itseään meillä pelaajana ja ihmisenä tullakseen vielä paremmaksi johtajaksi ja vielä paremmaksi pelaajaksi. Minä uskon, että hänellä olisi ollut siihen hyvät saumat myös Mikkelissä, mutta kun pelaat hyvin täällä, suomalaiset seurat eivät pysty kilpailemaan palkkojen kanssa ulkomaalaisseurojen kanssa. Se on ihan päivänselvä asia.

Suomen A-maajoukkueessakin pelannut Palmu oli lähellä päästä myös MM-kisajoukkueeseen, mutta karsiutui viimeisten joukossa juuri turnauksen alla kokoonpanosta pois.

– Paikka MM-kisoissa olisi ollut hieno palkinto hyvälle kaudelle. Hienoa kuitenkin hänelle, että hän sai maaotteluita, pääsi leirille ja haistamaan sitä ilmapiiriä. Se antoi Petrukselle varmasti motivaatiota painaa kesällä vielä kahta kauheammin ja olla sitten ensi vuonna kisoissa, C Moren asiantuntijana MM-turnauksen aikana toiminut Jokinen tuumii.

"Joitain vahvistuksia vielä"

Toni Lydmanin valmennusryhmäänsä Sergei Krivokrasovin lähdön jälkeen saanut Jokinen myöntää, että Jukurien pelaajistoon hamutaan vielä kiinnityksiä.

– Kyllä sinne varmaan jotain vahvistuksia vielä haetaan. Joitain sopimuksia ei olla vielä julkaistu.

– Aika pitkälle joukkue rupeaa kuitenkin olemaan valmis. Muutamaa vielä katsellaan ja hankitaan, mutta meillä on minun mielestäni tuossa joukkueessa hyvä syvyys ja eteenpäin haluavia pelaajia.

– Joukkueessa ei ole ollut hirveästi vaihtuvuutta, niin nyt on paljon helpompi lähteä tähän kauteen. Meillä on jonkinnäköinen pohja, josta rakentaa ja sitä kautta viilata peliä vielä paremmaksi.

Ärhäkkään paineistukseen ja rohkean ronskiin pystyyn kääntämiseen pitkälti pohjautunut peli kantoi viime kaudella runkosarjassa sensaatiomaisesti kakkossijaan, joskin pudotuspeleissä Jukurit putosi heti puolivälierissä seitsemän matsin sarjassa KooKoota vastaan. Jokisen ensimmäinen SM-liigan päävalmentajakausi oli kuitenkin kokonaisuutena Mikkelissä valtava askel eteenpäin, kun aiemmin Jukureita ei ollut nähty SM-liigan pudotuspeleissä kertaakaan.

"Loppupeleissä meillä kaikki keskittyy yksilöön ja pelaajaan"

Jokisen teesejä Jukureissa on pidetty ylipäänsä raikkaina, eikä niitä olla miehen sanomisten perusteella keikauttamassa uusiksi.

– Loppupeleissä meillä kaikki keskittyy yksilöön ja pelaajaan, pelaajan auttamiseen ja siihen, että pelaaja pystyy maksimoimaan oman suorituksensa joka kerta kentällä.

Jukurien teemana on Jokisen mukaan se, että kehittyminen ei lopu kauden aikana, vaan se kiihtyy. Hän painottaa, ettei fysiikassa ja taito-ominaisuuksissa edistymistä haluta jättää kesään.

– Hyvin monesti nämä jäävät pelaajilla kauden aikana taka-alalle, mutta meillä paiskitaan duunia ja arki on rakennettu sellaiseksi, että siellä on pakko yrittää ja tehdä hommia. Silloin yleensä kehittyy.

"Jos te luulette, että tämä homma tulee vain jatkumaan sormia napsauttamalla"

Olisi helppo ajatella, että Jukurit lisää tästä vain puita uuniin, kun Jokinen pääsee jatkamaan prosessiaan pidemmälle. Unelmakautta, jos Jukurien runkosarjaa mietitään, ei ole kuitenkaan pienten resurssien seurana helppo toistaa. SM-liigassa on iso nippu joukkueita, jotka operoivat Jukureita isommin pelimerkein, ja olisi huima temppu, jos Jukurit pystyisi jälleen vetämään kärkisijoille. Yksilö- ja joukkuetason vaade on raju.

Jokinenkin sanoo, ettei Jukurit tule sormia napsauttamalla vetämään jälleen huippukautta ja nostamaan tasoaan.

– Ensimmäisellä viikolla kun saimme treenit käyntiin ja palaveerasimme pelaajien kanssa, iso viesti oli nimenomaan sitä, että jos te luulette, että tämä homma tulee vain jatkumaan sormia napsauttamalla ja kaikki tulee olemaan automaatiota ja jatkumoa, sitten ollaan todella väärässä ja tulee todella vaikea kausi.

– Uusi kausi, uudet haasteet. Mielen pitää olla kirkkaana. Kehittymisen ja oppimisen halun pitää olla päivittäisessä työnteossa läsnä jokaisessa pelaajassa. Pelaajat kuitenkin tietävät, että vaatimustaso jäällä tulee olemaan kova.

– Saamme jatkumoa fysiikka- ja taitotreenaamiseen. Viime vuonna me minun mielestäni harjoittelimme harjoittelemaan. Nyt me jalostamme sitä harjoittelua.

– Pelaajilla on paljon parempi ymmärrys siitä, miten me haluamme pelata tuota peliä ja miten me harjoittelemme. Usko fysiikan ja taidon harjoitteluun on kasvanut pelaajilla viime vuodesta. Oikealla tiellä olemme, mutta työntekoa ei saa missään nimessä unohtaa, Jokinen naulaa painavasti.

Lue myös:

    Uusimmat