Mainos

Käännytetty venäläismummo takaisin Viipuriin huomenna

Venäjän kansalainen, 81-vuotias Irina Antonova ja hänen läheisensä odottivat vielä päivällä ulkomaalaispoliisin yhteydenottoa. Lopulta pelätty puhelu tuli. Poliisi hakee Irina Antonovan tämän tyttären luota aamulla kello yhdeksän ja vie iäkkään rouvan takaisin rajan taakse Viipuriin.

Antonovan vävy Ari Laitanen kertoi aamupäivällä, että ulkomaalaispoliisi tekee päätöksensä vanhuksen karkottamisen toimeenpanosta tuoreimman lääkärinlausunnon perusteella.

- Jos poliisi tulee huomenna, emme tiedä mihin poliisi hänet vie. Me emme ainakaan ryhdy heitä auttamaan. Poliisilla pitää olla hoitaja, pyörätuoli ja vaatteita mukana. Emme tiedä vielä mitä me teemme siinä tilanteessa: lähdemmekö pois vai seuraammeko tilannetta vierestä, Laitanen pohti päivällä.

Helsingin hallinto-oikeus vahvisti viime syksynä Irina Antonovan käännytyspäätöksen. Päätöksestä on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka ehtinee käsitellä valitusta aikaisintaan toukokuussa.

Irina Antonova on fyysisesti huonossa kunnossa. Aivoverenkiertohäiriön seurauksena hän halvaantui toispuoleisesti, eivätkä hänen jalkansa toimi. Lisäksi liikuntakyvyttömänä hän tarvitsee apua kaikissa normaaleissa askareissa. Fyysisten terveysongelmien lisäksi vanhus kärsii ahdistuksesta ja on peloissaan.

- Hän on puhunut tyttärelleen ja lapsenlapselleen muun muassa itsemurhasta. Hän on sekaisin ja ahdistunut, kertoo Ari Laitanen.

"Viipurin sairaaloita ei voi edes kuvitella"

Laitanen on varma, ettei anoppi pärjäisi päivääkään yksin Viipurissa, kolmannen kerroksen yksiössä, hissittömässä talossa. Edes pyörätuoli ei asunnon ovesta mahtuisi. Paikalliset sairaalatkaan eivät omaisia vakuuta.

- Viipurista ei saa mitään hoitoa, ei siellä ole hoitajia. Kaksi vuotta sitten toimme Irinan Suomeen sairaalasta, jota on vaikea kuvitella. Rotat juoksivat pitkin huoneita ja puuron hän joutui syömään lattialta. Jos puurolautanen kaatui lattialle, niin toista ei annettu, Laitanen muistelee.

Suomen viranomaiset ovat pyytäneet useaan otteeseen todistuksia Viipurissa sijaitsevien sairaaloiden oloista. Näille kyselyille Laitanen pudistelee päätään.

- Tottakai sieltä vastataan, että "tämä on maailman paras sairaala". Sieltä ei todellakaan voi saada totuudenmukaista todistusta sairaaloiden oloista. Suomen viranomaisetkin tietävät tämän.

Laitanen arvioi, ettei perheellä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin odottaa KHO:n päätöstä. Irinan tyttären Natalia Käärikin ja tämän kahden lapsen muuttaminen Venäjälle olisi mahdotonta.

- Tytär on Suomen kansalainen, hänellä on elämä, lapset ja minä täällä. Ei hän voi Venäjälle lähteä, Laitanen sanoo.

81-vuotiaalla Irina Antonovalla ei ole muita sukulaisia, kuin tytär ja tyttären perhe. Käännytyspäätös katsoo muun muassa, että iäkkäällä äidillä on kuitenkin vahvemmat siteet Venäjälle kuin Suomeen. Viranomaiset ovat lisäksi sitä mieltä, ettei äiti ole lähisukulainen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.