Mainos

Jyväskylän puukotustapaus: Epäillyllä rekisteri yli 300 henkilöstä

Yksi Jyväskylän kirjastopuukotuksen epäillyistä on poliisin mukaan kerännyt ja tallentanut yli 300 henkilön valokuvia ja henkilötietoja. Väkivaltaiseksi kääntyneen yleisötilaisuuden järjestäjien mielestä tieto on huolestuttava, mutta ei yllättävä.

- Äärioikeiston toimintaa tutkivia ihmisiä on uhkailtu jo vuosia ja heidän kotiosoitteitaan on jaettu netissä. Sen ei pitäisi olla mikään uutinen enää. Määrä on tietysti aika yllättävä, sanoo tutkija Irma Hirsjärvi.

Hirsjärvi on yksi Äärioikeisto Suomessa -kirjaa käsitelleen tilaisuuden järjestäjistä. Puukotukseen johtanut nujakka syntyi, kun kolme miestä pyrki Jyväskylän kaupunginkirjastossa pidettyyn tilaisuuteen.

Miesten pelättiin aiheuttavan häiriötä, ja vapaaehtoiset ovimiehet estivät heitä tulemasta sisään. Ovimiehiä auttamaan tullut mies sai puukoniskun ylävartaloonsa.

Yksi epäilty yhä kateissa

Poliisi aikoo lähiviikkoina ottaa yhteyttä niihin, joiden tietoja on löytynyt epäillyn tietokoneelta.

Aineisto on peräisin lähinnä internetistä ja sisältää kuvauksia henkilöiden yhteiskunnallisesta, poliittisesta tai uskonnollisesta vakaumuksesta. Keräily täyttää poliisin mukaan henkilörekisteririkoksen tunnusmerkit.

Kolmesta puukotusepäillystä yksi on edelleen etsintäkuulutettuna. Yksi on ollut vangittuna, mutta hänet on päästetty vapaaksi.

- Heitä kaikkia epäillään osallisuudesta tekoon, sanoo rikoskomisario Eila Koivuniemi Keski-Suomen poliisista.

Sisälle pyrkineistä yksi oli varustautunut luotiliivein ja suojalasein. Toinen oli varautunut valokuvaamaan tilannetta kamerallaan.

"Äärimmäisen huolestuttavaa"

Hirsjärven mielestä sekä Supon että poliisin pitäisi suhtautua väkivaltaisesti toimivaan äärioikeistoon vakavammin.

- Tässä ei ole kyse yksittäisistä väkivallanteoista vaan toimintamallista, joka on tuttu muualtakin.

Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittajiin kuuluva Dan Koivulaakso pitää myös ilmeisenä, että hyökkäykset poliittisiin ja vähemmistöryhmien tapahtumiin ovat suunnitelmallisia.

- Mielestäni tämä on äärimmäisen huolestuttavaa. Kyseessä on järjestö, jonka politiikan sisältö on väkivalta. Jos sitä järjestöä yhtään tuntee, tällainen lista ei ole yhtään yllättävä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.