Mainos

Jyrki Katainen: Kreikka-päätös voi lykkääntyä

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) arvioi, että päätöstä Kreikan velkojen leikkaamisesta ei välttämättä ole odotettavissa vielä tämän illan EU-huippukokouksessa.

Kataisen mukaan vaikeuksia on muun muassa määritellä sellainen velkataso, josta Kreikka pystyy suoriutumaan sekä siinä, miten iso velkojen leikkaus saadaan läpi vapaaehtoiselta pohjalta. Lisäksi joudutaan päättämään, miten iso lasku lankeaa väliaikaiselle vakausrahastolle.

Katainen huomautti, että Kreikan tapauksessa kyse ei ole valinnasta velkasaneerauksen tai muiden maiden antamiin takauksiin perustuvan lainaohjelman välillä.

– Siinäkin tapauksessa, että velkajärjestely tehdään, Kreikka tarvitsee jonkinlaisen lainaohjelman, koska se ei pysty pääsemään markkinoille.

Neuvottelut yksityisten sijoittajien kanssa ovat yhä kesken, ja niissä haetaan muun muassa sijoittajille vastinetta siitä, että ne suostuvat velkojen leikkaukseen ja siitä koituviin tappioihin.

Kataisen mukaan pankkien pääomittamisesta ja väliaikaisen vakausrahaston vahvistamisesta voidaan sen sijaan päästä sopuun, joskin yksityiskohtia jää vielä sovittavaksi myöhemmin.

¬ Meillä kellään ei ole varaa suurin puheisiin ja vähäisiin tekoihin vaan tarvitaan nimenomaan konkreettisia, läpinäkyviä, aikataulutettuja ohjelmia ja niiden toimeenpanoa.

Kataisen mielestä Espanjan ja erityisesti Italian on ryhdyttävä nykyistä määrätietoisempiin toimiin taloutensa vakauttamiseksi.

Italian yhä heikompi taloustilanne on noussut huomion keskipisteeseen euromaiden huippukokouksessa, kun euromaat haluavat estää Kreikan velkakriisin leviämisen. Pääministeri Silvio Berlusconin on määrä esittää huippukokoukselle selvitys maan toteuttamista vakautustoimista.

Katainen peräänkuuluttaa Italialta konkreettisia toimia. Hänen mukaansa kenelläkään ei ole vallitsevassa tilanteessa varaa suuriin puheisiin ja vähäisiin tekoihin.

(MTV3 - STT)

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä (Seitsemän uutiset 26.10.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.