JVG on saavuttanut lähes kaiken, mutta mistä kaksikko vielä unelmoi? – "Käydään vielä tuo Jussi-pöytä putsaamassa tyhjäksi"

2:39

JVG on yksi Suomen menestyneimmistä kokoonpanoista. Kun on saavuttanut jo paljon, onko lopettaminen käynyt mielessä? Entä, mistä kaksikko haaveilee musiikkiuransa ulkopuolella? 

Kysyipä keneltä tahansa suomalaiselta, voi olla, että jokainen osaisin nimetä edes yhden JVG:n lukemattomista hittikappaleista. 

Jare Brandilla ja Ville Gallella on jo niin ajallisesti kuin musiikillisestikin takanaan pitkä ja ainutalaatuinen ura. Se on kestänyt noususuhdanteisena jo yli kymmenen vuotta, mikä ei ole itsestäänselvyys.

Menestyminen voi vaatia isojakin uhrauksia. JVG:kin on vuosikymmenen aikana kiertänyt Suomea ympäri tuhansia kilometrejä ja istunut studiossa tekemässä musiikkia satoja tunteja. Lisäksi kaksikko on kaiken ohessa pyörittänyt PME Records -levy-yhtiötä.

Artistielämä voi olla kuluttavaa – ja sitä se on ollut ajoittain myös JVG:lle. Onko lopettamispäätös käynyt koskaan kaksikon mielessä?

– No ei se kyllä silleen ihan oikeasti oo käynyt – ei ole ollut puhetta, että pitäisi laittaa pillit pussiin, Brand sanoo pienen pohdinnan jälkeen. 

– Varmaan välillä hetkellisesti ollaan oltu uupuneita ja ollaan mietitty, onko tässä mitään järkeä ja milloin tämä riittää, hän jatkaa MTV Vieraan haastattelussa. 

Jare vakuuttaa, että koko yli 10 vuotta kestäneen JVG-tarinan aikana kaksikko on ollut sitoutunut tekemään musiikkia niin pitkään kuin heidän musiikkinsa kiinnostaa. 

Taukokaan ei ole poissuljettu asia, jos tilaisuus olisi siihen otollinen.  

– Mikäs siinä, jos ottaisi vaikka 10 vuoden tauon ja pystyis sen jälkeen jatkamaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tavoitteena Jussi-palkinto?

Jos lopettaminen ei ole käynyt mielessä, mistä monin kerroin palkittu yhtye vielä haaveilee? 

Jaren mukaan kaksikko on edelleen hyvin päämäärätietoinen ja heillä on tavotteita urallaan – ne eivät tosin liity enää palkintojen kahmimiseen – välttämättä. 

– Me ollaan kyllä saavutettu tosi paljon. Ja tänä vuonna tuli vielä hieno dokumenttielokuva. Me käydään vielä tuo Jussi-pöytä putsaamassa tyhjäksi, niin sen jälkeen on viihdealalla kaikki jiirissä, Galle vitsailee.  

Myös musiikkiuran ulkopuolisen elämän suhteen kolmikymppisillä miehillä on fiiliksen ja päivän mukaan vaihtuvia haaveita ja tavoitteita.

– Totta kai joka päivä täs pitää haaveilla ja unelmoida jostain – eihän muuten jaksais elää, ellei olisi goaleja.

– Jos me nyt saadaan syksyisin vähän pelata golfia jossain Espanjassa, niin sekin on ihan kiva haave, Galle listaa.

– Jos joskus golfrundin vetäisi pariin, se olisi unelmakierros, Brand jatkaa unelmointia.

Stressaako menestys?

Mutta palataanpa JVG:n ydinosaamiseen. Kaksikko on vuosikymmenen aikana tehtaillut kappaleita, jotka ovat jyränneet itsensä hittilistojen kärkeen.

Viimeisimpänä esimerkkinä lienee hurjan määrän soittokertoja saanut kappale Amatimies

Voisi kuvitella, että hittibiisien tekeminen toisi jonkinlaisia paineita – mutta onko asia todella niin?

Brand myöntää, että uuden kappaleen julkaiseminen jännittää aina, sillä etenkin kuulijoiden odotukset kasvavat koko ajan. 

Tänä vuonna JVG on julkaissut uutta musiikkia paljon ja säännöllisesti, mikä on osaltaan helpottanut stressiä ja paineita yksittäisten kappaleiden menestymisen suhteen.

– Joku niistä sitten lähtee, joku ei. Mutta on se vaikeeta – kyllä sitä aina jännittää, Brand avaa mietteitään partaansa haroen.

Sosiaalinen media haastaa ja luo mahdollisuuksia

Lisäjännitystä kappaleiden menestyksen polulla tuo myös alan pirstoutuminen. Enää musiikkia ei kuunnella vain CD-levyltä tai radiosta, vaan kappaleet saavat nostetta suoratoistopalveluiden lisäksi usein sosiaalisen median eri kanavissa. 

Esimerkiksi maailmankuulun DJ:n David Guettan ja laulaja-lauluntekijä Bebe Rexhan kappale Blue (I’m Good) on saanut nimenomaan TikTokissa hurjan suuren suosion jo ennen kuin kappale julkaistiin virallisesti. 

TikTok-videoiden aikaansaama ”haippi” yksittäisille kappaleille ei ole jäänyt JVG:ltäkään huomaamatta – eikä uusien musiikin jakoalustojen tai -tapojen omaksuminen ole heille mikään ongelma. 

– Olemme aina oltu avoimin mielin ja innoissaan uusista jutuista ja haluttu testata niitä. Ehkä se on myös salaisuus meidän pitkälle uralle, Galle pohtii. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Onko menestys noussut koskaan päähän?

Pitkä ura pitää sisällään muun muassa lukuisia Emma-palkintoja, albumilistojen kärkisijoja, platinalevyjä, kirjan ja dokumenttielokuvan

Onko menestys koskaan niin sanotusti kilahtanut hattuun? 

Gallen mukaan hän ja Jare osaavat nykyään suhtautua menestykseen hyvin eri tavalla kuin musiikkiuransa alkuaikoina. 

– Tuntuu, että se (hattuun kilahtaminen) tapahtui joskus junnumpana. Silloin jaksoi flexaa, pyöriä kylillä ja keulia. 

Nykyään kaksikko ei seuraa tarkkaan ”Exceleitä” eli musiikkinsa menestystä. Tärkeämpää heille on työn ja vapaa-ajan tasapaino – ei juhliminen ja saavutuksillaan koreilu. 

Ja jos mopo sattuisi keulimaan, viimeistään parivaljakon pitkäaikaiset ystävät ovat niitä, jotka ”ovat ampuneet alas”.

– Meillä on edelleen ympärillämme paljon samoja ystäviä, joiden kanssa ollaan arkena ja joiden kanssa on oltu ystäviä ihan uran ekana päivänä. Kyllä ne osaa aina ilmoittaa, jos niin kävisi, Brand kertaa. 

Jare ja VilleGalle ovat tunteneet noin 15 vuotta – mikä on heidän ystävyytensä salaisuus? Katso JVG:n haastattelu kokonaisuudessaan MTV Katsomossa tästä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja