Juutalaisperhe piileskeli 1022 päivää eristyksissä - dokumentti tänään MTV3:lla

MTV3:lla tänään nähtävä dokumentti Pelastuneet kertoo saksanjuutalaisen Frankin perheen selviytymisestä natsien vainoista. Dorrit Frankin perhe sukelsi kuuluisan Anne Frankin perheen tavoin maan alle pakoon natsien vainoja. Perheet eivät tiettävästi ole sukua toisilleen.

Pian 90-vuotta täyttävä, New Yorkissa asuva Dorrit Sander, aiemmalta nimeltään Frank, oli 21-vuotias kun hänen perheensä joutui piiloutumaan maan alle. Juutalainen Frankin perhe oli lähtenyt vainoja pakoon Saksasta Hollantiin.

Perhe vietti 1022 päivää piilotellen Gestapon päämajan vieressä Pieter van de Zandestraatilla Haagissa, pienessä katutason asunnossa.

Kolmen vuoden ajan perhe pysyi piilopaikassaan näkemättä päivänvaloa. He kärsivät nälästä, kylmästä ja alituisesta pelosta.

- Ruokaa oli koko ajan vähemmän ja vähemmän. Kuvittelimme kaikkia aterioita joita nauttisimme, jos selviäisimme hengissä, Sander muistelee.

Toisin kuin sukunimikaimansa ja kymmenettuhannet muut, he selvisivät.

Yhdysvaltoihin kotiutunut Dorrit Sander ei tunne enää vihaa:

- Siitä on niin kauan. Nuoria saksalaisia ei voi syyttää siitä mitä tapahtui, he ovat eri sukupolvi.

Dorrit Sanderin poika, Gordon F. Sander on kirjoittanut perheen kokemuksista kirjan, joka on käännetty nyt suomeksi.

Myös tunnetun päiväkirjan kirjoittaneen Anne Frankin perhe pakeni juutalaisvainoja Hollantiin, mutta heidät ilmiannettiin.

45min Special: Pelastuneet tänään klo 20.00 MTV3:lla. Uusinta 8.4. klo 15.40.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat