Juutalaisisän ja pohjalaisäidin lapsi Ruben Stiller, 61, etsii yhä identiteettiään – "En ole mikään taivaallisen rauhan aukio"

9:07
Ruben Stiller kertoo urastaan – näin hänestä tuli "kansakunnan räksyttäjä"

Toimittaja Ruben Stiller kertoo MTV:n Huomenta Suomessa tehneensä elämässään niin tyhmiä juttuja, että hän mieluiten unohtaisi ne. Yhdestä uralla tapahtuneesta muutoksesta hän sanoo olevansa hyvin tyytyväinen.

Tyhjänpuhuja, rakkikoira, valtakunnan räksyttäjä, kukkopoika, narri.

Muun muassa näillä titteleillä on luonnehdittu toimittaja Ruben Stilleriä

Hän sanoo MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa jokaisen niistä pitävän paikkaansa.

– Olen puhunut uskomattoman määrän skeidaa eli paskaa – ja siitä on vielä maksettu, Stiller nauraa. 

Hän toteaa elämän opettaneen hänet aiempaa nöyremmäksi, mutta…

– On minulla vieläkin suuria luuloja itsestäni. 

"Narrin rooli on ollut terapiaa"

Nummella Uudellamaalla syntynyt Stiller muistetaan useista radio- ja tv-ohjelmista, muun muassa Ylen Pressiklubista, ja persoonallisesta ja suorapuheisesta tyylistään. Yksi hänen ominaispiirteitään on ollut huutava puhetyyli. 

Hänen kolumniensa kielenkäytöstä ja kerronnasta on tehty kaksi pro gradu -tutkielmaa.

Viime vuoden lopussa ilmestyneessä Katriina Järvisen kirjassa Ruben Stiller siltä väliltä hän kertoo itse omasta elämästään.

Huomenta Suomessa Stiller kertoo, että nuorena hänellä olivat suuret odotukset itsestään. Yliopistoon päästyään hän huomasi, että ympärillä on paljon häntä fiksumpia ihmisiä.

– Minun oli pakko alentaa odotuksiani. Ja narrin rooli on ollut tavallaan terapiaa. 

– Alun peri minusta piti tulla lääkäri, psykiatri, ja minulla oli tähtäimessä oikein siisti porvarillinen elämä. Luulen, että aika moni on tyytyväinen, että minusta ei tullut psykiatria, Stiller toteaa ja nauraa taas.

Eksoottisesta nimestä on ollut hyötyä

Stillerin äiti on kristillisistä piireistä tullut pohjalainen matriarkka ja hänen isänsä tulee tunnetusta juutalaissuvusta. Hän on itse sanonut olevansa ”sekoitus suomenruotsalaisuutta ja pohjalaisuutta.”

Hän uskoo, että hänelle on annettu anteeksi monta asiaa siksi, että hän kuuluu vähemmistöön. 

Myös eksoottisesta nimestä on ollut hyöytä. 

– Jos minun nimeni olisi Olavi (toinen nimi) Mansikka-aho (äidin sukunimi), tekojani olisi tulkittu ihan eri tavalla. Ja tämä on mielenkiintoinen asia. Kun nykyään vielä brändätään ihmisiä, kuinka paljon tällaisilla asioilla on vaikutusta niihin mielikuviin, joiden kautta ihmisten toimintaa tulkitaan, Stiller pohtii.

 Vanhempien sukujen erilainen tausta on aiheuttanut Stillerin elämään rosoa. 

– Jos tilanne kiteytetään, olen sekopää. Se on aiheuttanut identiteetin etsintää. En ole vieläkään taivaallisen rauhan aukio. Mutta nykyään hyväksyy paljon enemmän kuin ennen sen, mistä itse asiassa tulee.

"On paljon sellaista, minkä haluaisi unohtaa"

Stiller tunnetaan monenlaisista otsikoista ja myös muutamista selkkauksista, joihin hän on toimittajan urallaan päätynyt ja hankkiutunut.

Osan niistä hän sanoo mieluiten unohtavansa.

– On paljon sellaista, minkä haluaisi unohtaa. Olen tehnyt uskomattoman tyhmiä juttuja. Yksi juttu on sellainen, kun tanssin alushoususillani presidentinlinnan edessä – se oli televisiota – ja idea oli se, että tanssin Madonnan musiikin tahdissa. Minun tehtävänäni oli testata, reagoivatko presidentinlinnan vartijat siihen, kun minä ylipainoinen mies tanssin seksikkäästi siinä.

– Se on itse asiassa urani huippuhetkiä. Yleensä muistan kaikkein idioottimaisimmat jutut.

Stiller kertoo, että hänen työssään ja urallaan on tapahtunut vuosien varrella yksi iso muutos.

– Nuorempana ajattelin, että ”minä se tässä teen tätä” ja ”minä se yritän olla tähti”. Mutta kun tulee vanhemmaksi, alkaa ehkä vähitellen vähän tajuta, että näissä hommissa kaikkein nastoimmat hetket ovat sellaisia, joissa työporukka on sellainen kuin olisi bändissä. 

– Jos joutuisi yksin tekemään, kyllä se aika sietämätöntä olisi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja