Päivi Räsäsen oikeudenkäynti jatkuu: syyttäjä vaatii Yleä poistamaan Ruben Stillerin radio-ohjelman

Päivi Räsäsen mielestä syyttäjän väitteet hänen homoseksuaali-puheistaan eivät pidä paikkaansa:"En ole sanonut näin!" 2:49
Päivi Räsäsen oikeudenkäynnissä annettiin loppulausunnot

Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) oikeudenkäynti päättyi maanantaina loppulausuntoihin, mutta hänen syytteisiinsä liittyvää radio-ohjelmaa käsitellään tänään torstaina Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii Yleisradiota poistamaan osia Ruben Stillerin radio-ohjelmasta. Ohjelma on edelleen kuultavissa Yle Areenassa. 

Räsänen oli Yle Puheella joulukuussa 2019 lähetetyssä ohjelmassa Stillerin vieraana yhdessä pappi Kai Sadinmaan kanssa. Ohjelman teema oli "Mitä Jeesus ajatteli homoista?".

Stiller oli kutsunut Räsäsen ja Sadinmaan mukaan ohjelmaan keskustelemaan Jeesuksen sanomasta, kristillisestä sukupuolimoraalista ja avioliittokäsityksestä sekä siihen liittyen Räsäsen julkisuudessa esittämistä mielipiteistä homoseksuaaleista. 

Räsäsen puheet radio-ohjelmassa veivät myös hänet oikeuteen vastaamaan syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syyttäjä vaatii Räsäselle sakkoja ja Yleä poistamaan ohjelmasta ne Räsäsen lausunnot, jotka ovat syyttäjän mukaan lainvastaisia.

Yle vastustaa sensuroimista

Asiaa käsitellään tänään kello 9.15 alkaen Helsingin käräjäoikeudessa ja MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Yle on jo antanut oikeudelle kirjallisen vastauksen asiaan. Yle ei suostu poistamaan radio-ohjelmasta osia.

– Ohjelman esittäminen on ollut perusteltua. Tiettyjen osien poistaminen ohjelmasta tekisi Räsäsen mielipiteiden kriittisen tarkastelun vaikeaksi eli supistaisi kansalaisten oikeutta saada tietoa vallankäyttäjän mielipiteistä, asianajaja Martina Kronströmin laatimassa Ylen kirjallisessa vastauksessa todetaan.

Räsänen on vallankäyttäjä, ja vastauksen mukaan politiikassa toimivien henkilöiden toimien kriittinen tarkastelu kuuluu perustuslain mukaisen sananvapauden ydinalueeseen.

– Tilanteessa, jossa vallankäyttäjän ajatukset ja mielipiteet poikkeavat enemmistön näkemyksistä, on erityisen tärkeää voida tuoda kyseiset ajatukset ja mielipiteet kansalaisten eli äänestäjien tietoisuuteen.

Päivi Räsäsen oikeudenkäynnin loppulausunnot annettu – syyttäjän mukaan Räsänen halvensi homoseksuaalien ihmisarvoa 1:08
Näin syyttäjä kommentoi, miksi hän vaatii rangaistusta Päivi Räsäselle.

"Voisi johtaa itsesensuuriin"

Stillerin ohjelmajakson keskeisenä tavoitteena oli Ylen mukaan tuoda kansalaisten ja äänestäjien tietoon, mikä vaikutusvaltaisena ja keskeisenä poliittisena toimijana olevan Räsäsen asenne homoseksuaaleja kohtaan on ja mihin se perustuu.

– Tarkoituksena oli käydä Räsäsen aikaisemmin julkisuudessa esittämistä mielipiteistä kriittistä keskustelua. Teema oli erittäin ajankohtainen, koska samaan aikaan Räsäsen kanssa oli myös muualla esitetty vastaavia mielipiteitä, joista syntyi paljon julkista keskustelua. 

Ylen mukaan sananvapautta poikkeuksellisella tavalla rajoittavan hävittämismääräyksen käyttö on rajoitettu vain sellaisiin tilanteisiin, joissa tiedotusvälineen voidaan katsoa julkaisseen sisällön loukkaamistarkoituksessa.

– Hävittämismääräyksen kohdistaminen mediaan tilanteessa, jossa media ei ole esittänyt loukkaavia näkemyksiä eikä näin ollen syyllistynyt rikokseen, voisi johtaa itsesensuuriin, joka vaarantaa sananvapauden toteutumisen demokraattisessa yhteiskunnassa.

Ylen mukaan tällaisen oikeuskäytännön luominen vaikeuttaisi myös jatkossa olennaisella tavalla haastattelujen tekemistä suorassa lähetyksessä.

– Vaatimus on perusteeton ja vaarallinen, ei vain Yleisradio Oy:n, vaan koko avoimen yhteiskunnan eli demokratian ja kansalaisten laajan tiedonsaantioikeuden kannalta.

Juttua päivitetty 17.2. kello 8.18: Muokattu jutun aikamuotoja.

Lue myös:

    Uusimmat