Jussi Halla-aholta venäjänkielinen vetoomus, Erkki Tuomioja vertaa Putinia Hitleriin – näin suomalaispoliitikot ovat reagoineet Venäjän hyökkäykseen

MTV Uutiset Live Logo LIVE
Suora lähetys: MTV Uutiset Live seuraa Ukrainan tilannetta.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kirvoittanut aamupäivän aikana suomalaispoliitikoilta lukuisia Twitter-viestejä.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) vetoaa venäjänkielisessä viestissään venäläisiin ja tuomitsee sotatoimet.

– Venäjän kansa, venäläiset sotilaat, poliitikot, virkamiehet! Pysäyttäkää rikollinen, joka häpäisee teidät ja teidän maanne ihmiskunnan edessä. Historia ei tuomitse vain häntä. Se tuomitsee myös teidät, Halla-ahon viesti kuuluu suomeksi.

Samaisessa tviittiketjussa Halla-aho myös muistuttaa YK:ta edeltäneen Kansainliiton erottaneen Neuvostoliiton jäsenistöstään maan hyökättyä Suomeen vuonna 1939. Halla-ahon mukaan nykyinen YK:n turvallisuusneuvosto ei ole kovin uskottava, sillä Venäjä on sen jäsen.

Lisäksi Halla-aho siteeraa ukrainaksi runoilija Pavlo Tychynaa, jonka runon mukaan "Ukraina ei koskaan tule olemaan Moskovan teloittajien orja".

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) puolestaan vertaa Facebookissa Venäjän presidentti Vladimir Putinia natsi-Saksan diktaattori Adolf Hitleriin.

Kokoomuksen tilillä runoutta, Ville Niinistöltä kannanotto kaupankäyntiin

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan kyse on mustasta aamusta koko Euroopalle. Samoilla linjoilla on vihreä ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari.

Kokoomuksen virallinen puoluetili siteeraa tviitissään Eino Leinon runoa Terve, Ukraina, jota on levitetty viime päivinä muutoinkin aktiivisesti.

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö sanoo ketjussaan, ettei hyökkäyssotaa käyvän maan kanssa pidä käydä kauppaa.

Käytännössä Suomen pitäisi siis Niinistön mielestä lopettaa kaupankäynti Venäjän kanssa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Sanna Marin (sd.), ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) pitivät jo aamupäivästä tiedotustilaisuuden, jossa nelikko yksissä tuumin tuomitsi Venäjän toimet.

Niinistö kuvaili naamioiden tulleen riisutuksi ja sodan kasvojen nyt näkyvän.

Lue myös:

    Uusimmat