Kansalaisaktivisti Syksy Räsänen kutsui Ukrainan sotaa sisällissodaksi – kritiikkiä satelee: "Vain Venäjä ja Putin -myönteiset kutsuvat sisällissodaksi"

Kansalaisaktivisti Syksy Räsäselle tulvii kritiikkiä hänen perjantaina julkaisemastaan twiitistä, jossa Räsänen kutsuu Ukrainan sotaa sisällissodaksi.

Kosmologi ja kansalaisaktivisti Syksy Räsänen kirjoittaa, että sisällissota alkoi Itä-Ukrainassa vuonna 2014, kun separatistit ja hallituksen puolella olevat joukot taistelivat. Räsäsen mukaan Venäjä ja vähäisessä määrin muut ulkovallat osallistuivat sotaan ja tukivat sen osapuolia. 

– Tämä ei ole sisällissodissa poikkeuksellista, kuten ei sekään, että ne risteävät ulkoisen hyökkäyksen kanssa. Libanonin sisällissota on tästä hyvä esimerkki, Räsänen pohtii kirjoituksessaan.

Räsäsen kommentit ovat kirvoittaneet paljon keskustelua viestipalvelu Twitterissä. Räsänen vastaa kritiikkiin korjaamalla, että vuonna 2022 alkanut valloitussota oli vieraan vallan hyökkäys. 

– Termin sisällissota käyttäminen Ukrainan yhteydessä vaikuttaa olevan epäselvää, joten tässä tarkennus. Krimin miehitys 2014 oli vieraan vallan hyökkäys, kuten myös valloitussota 2022, Räsänen twiittaa.

"Vain Venäjä ja Putin -myönteiset kutsuvat sisällissodaksi"

Amnesty Internationalin Suomen osaston johtokunnassa istuvan Syksy Räsäsen kirjoituksia ovat kritisoineet esimerkiksi ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ja kirjailija Sofi Oksanen

– Venäjän hyökkäys Itä-Ukrainaan vuonna 2014 ei ollut sisällissota, eikä verrattavissa Libanoniin. Operaatio kyllä pyrittiin naamioimaan ”sisällissodaksi”, ja moni ansaan lankesi. Venäjän imperialismin hyväksynnästä ei saisi tulla dogma, Aaltola sanoo. 

Sofi Oksanen sen sijaan osoittaa kritiikin suoraan Amnesty International -järjestölle.

– Vain Venäjä ja Putin-myönteiset kutsuvat 2014–2022 sotaa Ukrainassa sisällissodaksi. On inhottavaa nähdä putinisteja työskentelemässä organisaatiossa, jonka työtä olen arvostanut paljon. Hyvät lahjoittajat, etsikää parempia kansalaisjärjestöjä tuettavaksi, Oksanen kommentoi Twitterissä englanniksi.

 

Amnesty irtisanoutuu Räsänen kommenteista

Amnesty International julkaisi tämän viikon torstaina raportin, jonka mukaan Ukrainan joukot ovat vaarantaneet siviilien turvallisuuden perustamalla sotilastukikohtia asutusalueille, mukaan lukien kouluihin ja sairaaloihin. Ukraina on kritisoinut Amnestya raportista voimakkaasti ja presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi Amnestyn haluavan armahtaa "terroristivaltio" Venäjän. 

Räsänen kommentoi Twitterissä, että Amnesty on aliraportoinut ukrainalaisten joukkojen ihmisoikeusloukkauksista. Sunnuntaina ihmisoikeusjärjestö ilmaisi kantansa Räsäsen kirjoituksiin sisällisotaan liittyen painokkaasti Twitterissä. 

– Amnesty ei kutsu 2014-2022 konfliktia sisällissodaksi. Johtokuntamme jäsenet ovat yksityishenkilöitä, eivätkä heidän kannanottonsa edusta Amnestya, järjestö twiittaa.

Aaltolan twiitistä kertoi ensimmäisenä Iltalehti.  

Lue myös:

    Uusimmat