Jussi Halla-aho piti viimeisen puheensa perussuomalaisten puheenjohtajana – "Kukaan ei ota minulta pois sitä, mitä olen saanut kanssanne kokea"

Kuuntele: Halla-aho piti viimeisen puheensa puheenjohtajana 21:51
Katso Jussi Halla-ahon puhe videolta!

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho piti puoluekokouksen alkajaisiksi viimeisen puheensa puolueensa puheenjohtajana.

Perussuomalaiset valitsee tänään uuden puheenjohtajan puoluekokouksessaan Seinäjoella. MTV Uutiset Live lähettää ohjelmaa suorana koko päivän ajan. Uusi puheenjohtaja ratkeaa suorassa lähetyksessä aikaisintaan noin kello 12.45 ja viimeistään kello 13:n jälkeen.

Kokous alkoi tänään väistyvän Jussi Halla-ahon viimeisellä puheella puolueen puheenjohtajana.

Pääasia Halla-ahon puheesta oli median ja poliittisten vastustajien kritisointia. Viime vuosien politiikan pohdinta jäi vähemmälle.

Halla-aho otti lyhyesti kiinni myös pohdintoihin perussuomalaisten mahdollisesta hallituspaikasta vuoden 2023 eduskuntavaalien jälkeen. Hän sanoi kannattavansa keskitietä, jossa hallitukseen ei mentäisi hinnalla millä hyvänsä, mutta toisaalta joistakin asioista oltaisiin valmiita joustamaan.

– Olemme alueellisesti ja väestöryhmittäin Suomen monipuolisin puolue, emmekä voi asemoitua jyrkästi sellaisissa kysymyksissä, jotka jakavat monimuotoista jäsenistöämme ja kannattajakuntaamme, Halla-aho totesi.

Puhe sisälsi eläinvertauksia ja mediakritiikkiä

Puheensa alussa Halla-aho vertasi perussuomalaisia hitaudestaan hyötyvään laiskiaiseen sekä yhteistyön avulla selviytyvään keisaripingviiniin.

– Meillä eturivi ei pääse naistenlehtiin esittelemään vaatekaappiaan. Kuten pingviinilauma, me olemme joukkue, jossa jokaisen yksilön selviytyminen edellyttää lauman selviytymistä, ja lauman selviytyminen edellyttää sitä, että jokainen on omalla vuorollaan valmis ottamaan myrskyä vastaan ja suojaamaan selkänsä takana olevia, Halla-aho sanoi.

Mediakriittisessä osiossaan Halla-aho nosti esille useita ristiriitaisiksi kokemiaan mediakommentaattorien analyyseja perussuomalaisten ja Halla-ahon toiminnasta viime vuosilta.

– Äänestäjiimme suhtaudutaan usein kuin johonkin höynäytettyyn tai hypnotisoituun laumaan, joka hyppää jyrkänteeltä alas, jos karismaattinen johtaja käskee.

– Karismaattisesta johtajasta puheen ollen, kun minut valittiin tähän tehtävään neljä vuotta sitten, analyytikot ja kommentaattorit ennustivat että puolue katoaa kartalta tai kutistuu muutaman prosentin marginaaliliikkeeksi. Tämä ennuste perustui siihen oletukseen, että vuosien 2011 ja 2015 vaalimenestykset johtuivat edellisen puheenjohtajan karismasta ja osuvista sutkauksista. 

Halla-aho sanoi olleensa itse analyysien mukaan neljä vuotta sitten "epäkarismaattinen, ilmeetön, monotonisella äänellä puhuva punastelija ja nieleskelijä, joka ei pysty täyttämään edeltäjänsä saappaita". Nyt väistymisen hetkellä media pitääkin häntä karismaattisena ja valovoimaisena.

"Rikkaita ja palkitsevia vuosia"

Jussi Halla-aho toimi perussuomalaisten puheenjohtajana neljä vuotta. Hänet valittiin tehtävään vuonna 2017 Jyväskylässä.

Halla-aho sanoi puheessaan huomanneensa vasta nyt jälkikäteen, miten huonosti hän tunsi puolueessa toimivia ihmisiä puheenjohtajaksi tullessaan.

– Neljän vuoden aikana olen tutustunut valtavaan määrään ihmisiä, saanut paljon ystäviä ja nähnyt suurimman osan suomalaisista paikkakunnista. Puhtaasti henkilökohtaiselta kannalta nämä ovat olleet rikkaita ja palkitsevia vuosia.

– Toi tulevaisuus mukana mitä tahansa, kukaan tai  mikään ei ota minulta pois sitä, mitä olen kanssanne saanut kokea, ja siitä olen kiitollinen, Halla-aho lausui omilleen.

Perussuomalaiset valitsee tänään uuden puheenjohtajan. Selvä ennakkosuosikki tehtävään on nykyinen varapuheenjohtaja Riikka Purra. Keskeisin vastaehdokas on kansanedustaja Sakari Puisto.

Lue myös:

    Uusimmat