Näin lakot vaikuttavat arkeen tällä viikolla

Näin lakkoviikko vaikuttaa arkeesi 2:03
Näin lakkoviikko vaikuttaa arkeesi

Uusi lakkoaalto vaikuttaa suomalaisten arkeen alkaneella viikolla. Työtaistelut näkyvät muun muassa liikenteessä ja varhaiskasvatuksessa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL jatkaa ensi viikolla poliittisia lakkoja hallituksen työelämäheikennyksiä vastaan. 

Lakko seisauttaa käytännössä koko Suomen raideliikenteen maanantaina, sillä vuorokauden kestävässä lakossa mukana on myös muita raidealan liittoja.

Helsingin, Turun ja Tampereen paikallisliikennettä koskeva lakko järjestetään keskiviikkona ja torstaina. Lakko pysäyttää kokonaan raitiovaunu- ja metroliikenteen. 

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton linja-autonkuljettajien lakko vaikuttaa laajasti bussivuoroihin niin paikallisliikenteessä kuin kaukoliikennevuoroilla.

Energia-alalla JHL:n lakko keskeyttää sähköntuotannon useissa voimalaitoksissa keskiviikosta perjantaihin. Lakon piirissä ovat Kuopion Energia, Enersense IN sekä Helen. Asiakkaille pystytään kuitenkin toimittamaan kaukolämpöä myös lakon aikana.

Päiväkodit kiinni kahdeksi vuorokaudeksi

Lisäksi päiväkodit ja muu varhaiskasvatus menevät kiinni kahdeksi vuorokaudeksi useissa kunnissa. 

Lakko kestää tiistaista keskiviikkoon. 

Lakko koskee sekä julkista ja yksityistä varhaiskasvatusta Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa, Vaasassa, Mustasaaressa, Rovaniemellä, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Joensuussa, Oulussa, Turussa ja Porissa. Lakko koskee myös perhepäivähoitajia.

Lakossa on mukana myös useiden kuntien yrityksiä ja liikelaitoksia, jotka vastaavat kaupunkien ruoka- ja tilapalveluista. Nämä lakot koskevat muun muassa Helsinkiä, Vantaata, Espoota, Tamperetta ja Jyväskylää.

Satamat sulkeutuvat keskiviikkona

Ahtaajat osallistuvat lakkoihin keskiviikosta perjantaihin, mikä käytännössä pysäyttää satamien toiminnan.

Paperiliitto ja Rakennusliitto mukaan keskiviikkona

Paperiliitto ja Rakennusliitto ilmoittivat aiemmin poliittisista lakoista 14.–16. helmikuuta, eli ensi viikon keskiviikosta perjantaihin. 

Mielenilmaisut kohdistuvat hallituksen työelämää koskevia heikennysesityksiä vastaan.

Paperiliiton kohteina ovat MM Kotkamills Kotkassa, Nouryon Chemicals Finlandin toimipisteet Äänekoskella ja Oulussa sekä UPM Raflatac Tampereella. 

Paperiliiton mukaan mielenilmaisut eivät kohdistu ihmishengen, terveyden, ympäristön ja laiteturvallisuuden turvaamiseksi tehtävään työhön.

Rakennusliiton lakon piirissä ovat Rakennusliiton kaikkien sopimusalojen työt Joensuussa, Jyväskylässä, Kokkolassa, Kuopiossa, Oulussa, Porissa, Rovaniemellä, Seinäjoella, Tampereella, Turussa ja Vaasassa.

Lakon ulkopuolelle on rajattu hätätyöt sekä lvi-huolto ja rata- ja tienhoito. Lisäksi Rakennusliitto osallistuu Teollisuusliiton julistamaan poliittiseen lakkoon kaivos- ja tehdasalueilla.

Olkiluodon ydinvoimalassa työnseisaus torstaina

Useat muut ammattiliitot ovat myös ilmoittaneet poliittisista lakoista ensi viikolle. Sähköliitto järjestää työnseisauksia keskiviikkona Loviisan ja torstaina Olkiluodon ydinvoimalassa sekä perjantaina vesivoimaloissa.

Teollisuusliiton lakot kohdistuvat useille teollisuuden toimialoille. Ne ovat kestoltaan kolmipäiväisiä ja alkavat keskiviikkona.

Samoin Suomen Elintarviketyöläisten liitto (SEL) järjestää ensi viikolla kahden tai kolmen vuorokauden pituisen poliittisen lakon, johon osallistuu lähes 4  000 elintarvikealan työntekijää 92 työpaikalta. Ammattiliitto Prolla on työtaistelutoimia elintarvike- ja kemianteollisuudessa.

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalojen ammattijärjestö Tehy ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super puolestaan ilmoittivat eilen kahden vuorokauden poliittisesta lakosta suurimpien kaupunkien varhaiskasvatuksessa ensi tiistaina ja keskiviikkona.

Junat kulkevat taas tiistaina

Rautatiealan Unionin (RAU) on JHL:n tavoin poliittisessa lakossa maanantaina, minkä seurauksena junaliikenne pysähtyy. 

Fintrafficin rataliikennekeskuksen mukaan tiistaina junat kulkevat taas normaalisti. 

Maanantain ja tiistain välisen yön kaukoliikenteen yöjunia ei ajeta. 

Tiistaina kauko- ja lähijunavuorot pyritään kuitenkin ajamaan heti aamusta lähtien.

Juttua päivitetty ajantasaiseksi 12.2. klo 9.46.

Juttua oikaistu 9.2.2024 kello 14.40: Varhaiskasvatuksen lakot kestävät kaksi vuorokautta, tiistain ja keskiviikon. Aiemmin JHL:n tiedotteen otsikossa ja leipätekstissä puhuttiin kolmen vuorokauden lakosta. Kello 20.12 muutettu Rakennusliiton lakon loppumispäivä torstaista perjataiksi.

Lue myös:

    Uusimmat