Junat, bussit ja taksit yhä rajussa vajaakäytössä, kun matkustajamäärät ovat noin puolet normaalista – VR kokenut miljoonatappioita

1:36
VR Groupin matkustajaliikennejohtaja kertoo Uutisaamun uutisjutussa, kuinka koronavirus iskee edelleen matkustajamääriin.

Koronavirus vei keväällä pahimmillaan jopa 90 prosenttia junien, bussien ja taksien matkustajista.

Kesällä matkustamisessa on tapahtunut varovaista elpymistä, mutta hitaasti.

Esimerkiksi VR:n junissa kasvua on ollut kesällä noin viiden prosentin viikkovauhdilla, mikä on hitaammin kuin yhtiö odotti.

– Meillä on aika lailla noin puolet matkustajista viime vuoteen verrattuna tällä hetkellä. Ja junien täyttöaste on noin 20 prosenttia eli junissa on erittäin hyvin tilaa vielä kesällä, VR Groupin matkustajaliikennejohtaja Topi Simola kertoo.

VR ajaa lähes normaalin määrän vuoroja ja käyttää matkustajamäärään nähden ylipitkiä junia, jotta turvavälit voidaan mahdollisuuksien mukaan säilyttää.

Myös linja-autoissa ja muussa joukkoliikenteessä on samanlainen tilanne. Linja-autoliiton arvion mukaan bussien kaukoliikenteessä matkustajamäärät ovat korkeintaan puolet tavanomaisesta.

Myös paikallisliikenne on paljon tavallista hiljaisempaa. Esimerkiksi Helsingin seudun liikenteen (HSL) metroindikaattorin mukaan liikenne on ollut kesäkuussa reilut 40 prosenttia pienempää normaalitasoon.

Myös taksitolpilla rauhallista

Samanlainen tilanne on takseilla, jotka odottavat ripeämpää elpymistä syksyllä, kun lomat ja etätyöt päättyvät.

– Asiakasmäärät ovat, riippuen päivästä, 40-60 prosenttia alle viime vuoden. Määrät ovat elpyneet keväästä 15-20 prosenttia, mutta kyllä me odotetaan bisnesmatkustamista tähän mukaan, jotta lisäys olisi merkittävämpi, Taksi Helsingin toimitusjohtaja Jari Kantonen kertoo.

Kantosen mukaan ravintoloiden avaaminen on auttanut takseja, kun ihmiset viettävät vapaa-aikaa ravintoloissa.

– Nyt matkailijat ja turistit sekä edelleen vanhemmat ihmiset käyttävät taksia. Ja kyllä se näkyy, kun ravintolat ovat avautuneet niin sulkemis- ja avaamisaikaan ihmiset käyttävät taksia, Kantonen kertoo.

Talous on kovilla

Taloudellisesti koronavirus aiheuttaa yhä suuria murheita liikennealan yrityksille.

– Se on erittäin vaikea yhtälö ajaa pitkillä junilla vähäisillä asiakasmäärillä. Me tehtiin matkustajaliikenteen puolella lähes 14 miljoonaa euroa tappiota viime kuussa, VR:n Simola sanoo.

– Menetetyt prosentit menevät suoraan liikevaihtoon ja tuovat tappiota. On todella rankkaa ja selviytymistaistelua, Taksi Helsingin Kantonen toteaa.

VR pyrkii elvyttämään kotimaan matkailua laskemalla kesällä lippujen hintoja, jotta yhä useammalle suomalaiselle olisi mahdollista matkustaa kotimaassa.

– Tarjoamme kesällä suomalaisille todella halpoja lippuja ja toivomme, että sillä saadaan ihmisiä liikkeelle. Myös ne perheet, joilla on vähemmän rahaa käytössä, Simola toteaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja