VR:n junissa istuu vain puolet normaalista matkustajamäärästä ja linja-autojen kaukoliikenteessä tiputus jopa kovempaa – "hallituksen infojen jälkeen matkustus vähenee"

6:24
Kesällä junien ja bussien matkustajamäärät elpyivät hieman, mutta syksyllä ne ovat taas laskeneet koronapandemian myötä.

Suomalaisista vain osa matkustaa toistaiseksi kotimaan sisällä. Sekä junien että linja-autojen matkustajamäärät ovat vähintään puolet pienempiä kuin vuosi sitten. Kevääseen verrattuna matkustus on kuitenkin hieman elpynyt.

VR:n viestinnästä kerrotaan, että viime syksyyn verrattuna matkustajamäärät ovat junissa pudonneet puolella.

Heinäkuu on ollut korona-ajan paras matkustuskuukausi, koska silloin matkustajamäärät olivat junissa ”vain” 35 prosenttia pienemmät viime vuoden heinäkuuhun verrattuna.

Keväällä pahimpina hetkinä sekä VR:n että linja-autojen matkustajamäärät laskivat 90 prosentilla, joten syksyn tilanne on hieman parempi kuin keväällä.

Kaukojunissa tehtiin 4,2 miljoonaa matkaa tammi-kesäkuussa, ja viime vuonna vastaavana aikana matkoja oli yli 7 miljoonaa. Koko VR-konsernin liiketulos oli tammi-kesäkuussa 19,5 miljoonaa euroa tappiollinen.

Koronavirus ja sen aiheuttamat rajoitustoimet iskivät Suomeen maaliskuun aikana.

Myös paikallisliikenteen matkustajamäärät ovat yhä tavallista pienempiä ainakin pääkaupunkiseudulla.

Helsingin seudun liikenne eli HSL on raportoinut, että joukkoliikenteen matkustajamäärät ovat tällä hetkellä noin 40 prosenttia pienemmät kuin vuosi sitten samaan aikaan. Vuoden 2020 toisessa osavuosikatsauksessa HSL arvioi lipputulojensa jäävän tänä vuonna lähes 140 miljoonaa euroa pienemmiksi kuin talousarviossa arvioitiin.

Yritykset kovilla

Erityisesti bussiyrityksissä ollaan huolissaan pienistä matkustajamääristä.

– Yrityksille tämä on todella kova paikka, kun samaan aikaan koko matkailuala on kriisissä. Liikenteen koronaturvallisuuteen ei luoteta eikä uskalleta matkustaa, vaikka joukkoliikenteessä ei ole tartuntaketjuja havaittu, harmittelee Linja-autoliiton toimitusjohtaja Mika Mäkilä.

– Yritykset ovat kertoneet, että matkustus vähenee sen jälkeen, kun hallitus on pitänyt infon. Ohjeistukset ovat olleet sekavia, Mäkilä lisää.

Matkahuolto Oy:n toimitusjohtaja Janne Jakola vahvistaa, että syksyn matkustajamäärät ovat vähentyneet viime vuoteen verrattuna.

– Syyskuussa ostettujen nettilippujen määrä oli 60 prosenttia vähemmän viime syyskuuhun nähden. Synkältä näyttää. Valtaosa lipuista ostetaan nykyisin nettilippuina. Viime aikoina on huomattu, että asemilla ostettujen lippujen määrä on kasvanut, kun ihmiset tekevät viime tingassa matkustuspäätöksiä, Jakola sanoo.

Niin linja-autoissa kuin junissa on otettu käyttöön erilaisia varotoimia koronatartuntojen ehkäisemiseksi.

Maskien käyttöä, turvavälejä ja hyvää hygieniaa suositellaan matkustajille ja VR:n extra-luokassa maskit ovat pakollisia.

VR käyttää edelleen asiakasmäärään nähden ylipitkiä junia, jotta turvavälejä voidaan mahdollisuuksien mukaan junassa pitää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja