Julma Isis-porukka on rikas - tuloja sieppauksilla ja vallatuista pankeista

Äärisunnalainen Isis on rikas järjestö, joka rahoittaa toimintaansa öljytuloilla ja veroilla hallinnoimastaan alueesta. Lisäksi se saa tuloja rikollisuuden ja sotasaaliiden avulla.   

- Isis on taloudellisesti omavarainen, mikä heijastaa muutoksia globaaleissa jihadistiliikkeissä, sanoo avustava tutkija Juha Saarinen Maanpuolustuskorkeakoulusta.  

Järjestö on muun muassa tyhjentänyt valtaamiensa alueiden pankkeja ja saanut niistä satojen miljoonien dollareiden saaliita.  

Isisin on syytetty saavan tukea myös Persianlahden maista. Irakin syrjäytetty shiia-pääministeri Nuri al-Maliki syytti Saudi-Arabian ja Qatarin rahoittavan Syyrian ääri-islamisteja.  

Tukea myös saudeilta?

Saarisen mukaan Isis on kuitenkin uhka myös Saudi-Arabialle, minkä vuoksi maa tukee Syyriassa enemminkin Isistä vastaan taistelevia ryhmiä. Jotain rahaa Saudi-Arabiasta kuitenkin Isisille virtaa.   

- Isis saa Saudi-Arabiasta rahaa ennen kaikkea rikkailta yksilöiltä, jotka suhtautuvat suopeasti Isiksen ideologiaan ja kalifaatti-projektiin. Isisiltä takavarikoitujen dokumenttien mukaan sen ulkoisen rahoituksen määrä on kuitenkin marginaalista omiin tuloihin verrattuna.  

Kapteeni Olli Teirilä Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta arvioi Isisin kuitenkin hyötyneen siitä, että Persianlahden maista on valunut rahaa Syyrian opposition eri osille.  

- Se on vahvistunut ja saanut anastettua hajaannuksen keskellä varoja itselleen.  

Tuloja myös sieppauksista  

Guardian uutisoi tänään, että Isis on siepannut jo 20 ulkomaalaista Syyriassa. Siepatut ovat olleet muun muassa toimittajia ja avustustyöntekijöitä. Järjestö on vapauttanut puolen vuoden aikana kymmenisen ulkomaalaista lunnaita vastaan.  

- Sieppaukset ovat varojen keräystä, mutta myös voimannäyttöä ja uhoa Yhdysvalloille, arvioi Teirilä.  

Kauhua herätti myös Isisin video, jossa se mestaa amerikkalaistoimittajan. Isisin mukaan teko oli kosto Yhdysvaltojen ilmaiskuista järjestöä vastaan Irakissa.   

Teirilä ei usko, että Yhdysvaltain iskut kasvattaisivat suoraan iskuriskiä länsimaihin. Isisin vierastaistelijat ovat kuitenkin riski.   

- Se, miten Isis voisi iskut konkreettisesti toteuttaa, on auki. Vierastaistelijat ovat yksi radikalisoinnin edistämisen keino.  

Lue myös:

    Uusimmat