Julkkiskuvaaja Janita Autio ponnisti pikkupaikkakunnalta supertähtien joukkoon – ura alkoi mansikanmyyjänä

6:18
Huippukuvaaja Janita Autio aloitti uransa mansikkamyyjänä – näin hän päätyi kuvaamaan Kim Kardashiania

Janita Aution ura on ollut kovassa nosteessa viime vuodet. Hänet tunnetaan erityisesti artistikuvaajana.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran elokuussa 2021. Julkaisemme sen elokuussa 2022 uudelleen Aution noustua esiin yhtenä pääministeri Sanna Marinin kanssa kohutuilla bilevideoilla juhlineista henkilöistä. Myös Aution ikää on päivitetty juttuun.

Julkkisten kuvaajana tunnetuksi tullut Janita Aution, 29, ura ei ole syntynyt itsestään. Raahen Pattijoella kasvanut Autio kertoo kuitenkin saaneensa perheeltään kannustusta valokuvaamiseen aina. Kyseessä oli rakas harrastus, mutta ammatiksi hän ei sitä alun perin suunnitellut. 

– En koskaan ajatellut saavani valokuvausta ammattia. Pattijoella kasvaessani visio oli, että olisi pitänyt perustaa kivijalkaliike ja kuvata vain siellä. Siinä ei ole mitään pahaa, mutta se ei olisi sopinut itselleni. Se oli kuitenkin ainoa totuus, Autio kertoo MTV Uutisille. 

Lukiossa kuvaamataidon opettaja päätti järjestää Autiolle ja hänen ystävälleen oman näyttelyn. 

– Olen Aki Pulkkaselle ikuisesti siitä kiitollinen. Koen, että lukioikäisenä kannustus on todella iso ja tärkeä juttu.

Suurperheessä kasvanut Autio myöntää, ettei pikkupaikkakunnalla ollut helppoa olla tietoisesti esillä. Lukion jälkeen hän pitikin välivuoden ja lähti matkustelemaan.

Kuusi vuotta sitten Autio päätti jäädä pysyvästi Helsinkiin. Takana oli kesä mansikanmyyjänä ja viikonloput täyttyivät hääkuvauksista. 

– Ajattelin, että teen hetken tätä kuvaushommaa ja etsin sitten ”oikean” työpaikan.

Ura otti uuden käänteen, kun Autio alkoi laittaa viestejä Instagramin kautta.

– Minulla oli päivisin paljon aikaa. Rakastan Instagramia ja innostuin laittamaan sitä kautta inspiroiville ihmisille viestiä.

Diili oli, että kuvattava saa kuvat itselleen, Autio näkyvyyttä ja työnäytteitä. Kyselyt tuottivat tulosta ja kuvattavat innoistuivat ajatuksesta, joka äimistytti ujoksi tunnustautuvaa Autiota.

– Olen sosiaalinen, mutta ujo. Tärisin ennen kuvauskeikkoja yksiössäni, että miksi olen sopinut jotain tällaista, Autio nauraa.

Ensimmäisten kuvauksesta innostuneiden artistien joukossa oli muun muassa Mikael Gabriel.

– Nimeni rupesi pomppimaan somessa, jonka kautta pyyntöjä alkoi tipahtelemaan sieltä täältä. 

Sittemmin Autio onkin päässyt mukaan muotimaailmaan. New Yorkin ja Pariisin muotiviikot ovat tulleet tutuiksi. Onpa hän päässyt kuvaamaan itse miljardööri Kim Kardashiania ja popin kuningatarta Madonnaa. Ei parane myöskään unohtaa supermallisisaruksia Gigija Bella Hadidia. Vaikka kyseessä eivät olleet sovitut kuvauskeikat vaan satunnainen bongaaminen muotiviikoilla, on saavutus kova.

– Suomessa olen kuvannut paljon artisteja. Viimeaikoina olen kuvannut esimerkiksi paljon Sannia

Muoti vei sydämen jo lapsena

Valokuvauksen lisäksi Aution sydäntä lähellä on muoti, joka ei käy epäselväksi. Haastattelussa hänellä on yllään säihkyvä glitterhaalari. Aina pukeutuminen oman maun mukaan ei ole kuitenkaan ollut itsestäänselvyys.

– En ole aina uskaltanut pukeutua niin kuin olen halunnut. Nuorempana piti mennä niin sanotusti muottiin, että pienellä paikkakunnalla selviytyy.  

Pikkupaikkakunta on kuitenkin ollut Aution mielestä kasvupaikkana hyvä asia. Aution mukaan sen kanssa pelattiin, mitä tarjolla oli. Niin ikää mielikuvitus pääsi kehittymään, kun kaikkea ei ollut saatavilla.

– Olen saanut elää rauhallista elämää.  Kävimme kavereiden kanssa kierrätyskeskuksessa, mistä hamstrattiin vaatteista ja niitä sitten kuvasimme. Se on kehittänyt hurjasti mielikuvitusta.

Autio lanseerasi myös hiljattain oman kenkämallistonsa Vamskon kanssa. Kyseessä oli unelmien täyttymys. 

– Olen aina haaveillut muotisuunnittelusta. Yhteistyö oli unelmien täyttymys ja todella siisti juttu. Olen salaa haaveillut myös omasta vaatebrändistä. Myös erilaiset vaateyhteistyöt ovat siistejä.

Muodista ja haaveista puheen ollen, erityisesti New York on kaupunkina lähellä Aution sydäntä.

– Sillä on paikka sydämessäni. Nycissä kaikki hyväksytään sellaisena kuin on ja siellä on kaikenlaisia ihmisiä. Se on mielestäni super ihanaa. Vaikka Suomi on ihana, välillä meininki on kuitenkin vähän pientä suureen maailmaan verrattuna. 

– Siellä kaduilla joku saattaa ihastella asuasi. Ilmapiiri on pukeutumisen suhteen inspiroivampi. Siellä rakastan olla. Haluaisin myös joskus muuttaa sinne ja kokeilla siipiäni siellä. 

Autiolle tärkeäksi alustaksi on muodostunut Instagram, jossa hän julkaisee aktiivisesti muotiin ja valokuvaukseen liittyviä kuvia.

Aloittelija ei tarvitse huippukameraa

Aloitteleville valokuvaajille Autiolla on selkeä viesti. 

– Olen itseoppinut valokuvaaja, niin kannustan vain kuvaamaan ja kuvaamaan. Minulla oli alkuun kiinteä 35mm objektiivi, eli en voinut zoomata. Itse piti liikkua paljon ja hakea kuvakulmia. Se oli todella hyvä ja opettavaista. Samalla siitä saa tuntumaa ja otetta hommasta. Kannustan kuvaamaan rohkeasti ihan kaikkea.

Erityisesti oma-alotteisuus on Aution mielestä tärkeä osa, mikäli kuvaamisesta halajaa ammattia. 

– Se pelottaa, minuakin on pelottanut niin monta kertaa. Silti pitää vaan yrittää ja tsempata itseään.

– Aluksi voi kuvata vaikka puhelimella. Olen itse aloittanut kuvaamisen digikameralla. Kuvasin liikennemerkkejä, kasveja, ihan mitä vaan näin. Oma juttu muotoutuu, kun kuvaa. Jos haluat tehdä tätä työksesi, pystyt siihen, mutta se vaatii todella paljon töitä. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja