Radiojuontaja Karoliina Tuominen saa hurjia vihakommentteja – ottaa kantaa somen ilmapiiriin: "Kuin hyppäisi rekan alle"

Mediapersoona Karoliina Tuominen paljastaa somekommentit, jotka ovat menneet ihon alle 5:18
Karoliina Tuominen paljastaa millaiset somekommentit ovat menneet ihon alle: "Silloin tekee mieli soittaa äidille".

Karoliina Tuominen ei ajatellut alun perin päätyvänsä media-alalle.

Toimittaja ja kuvaaja etsivät kuumeisesti urheilukenttää, jossa odottaa sovittu tapaaminen mediapersoona Karoliina Tuomisen kanssa. 

Lopulta paikalle löydettäessä vastassa on pirteä radiojuontaja. Hänen mukanaan kulkeutunut koripallo lentää näppärästi koriin kerta toisensa jälkeen.

– Ai että olenko kilpailuhenkinen? Menen joogaankin voittamaan, Tuominen nauraa.

Tiedossa on etukäteen sovittu leikkimielinen ottelu. Toimittajan mieleen hiipiikin pieni jännitys, sillä Tuominen paljastaa harrastaneensa lajia omistautuneesti.

– Kun pelasin koripalloa, olin urheilulinjalla lukiossa. Jälkikäteen tuntuu tosi hassulta, että treenasin lajia noin 20 tuntia viikossa, vaikka en koskaan ajatellut siitä tulevan ammattia. Eikö vähempikin olisi riittänyt? Tuominen pohtii ja pompottelee palloa.

Vaikka urheilusta ei ammattia tullut, tunnustautuu Tuominen toimintaa rakastavaksi persoonaksi. Siitä kertonee myös se, että hän on kouluttautunut ensihoitajaksi. Toistaiseksi työura on keskittynyt kuitenkin media-alalle.

– Olen joskus sanonut, etten koskaan halua asua Helsingissä tai olla yrittäjä. Kun joku on kysynyt haluaisinko olla radiojuontaja niin vastaus on ollut ei. Podcastin myötä kuitenkin kiinnostuin auditiivisesta sisällöstä ja ilmaisin hieman ujosti, että tämä voisikin kiinnostaa.

Haasteelle kannatti antaa mahdollisuus. Tuomisella on jo lähes 100 000 seuraajaa Instagramissa. Haastattelun aikana muutama lapsikin uskaltautuu kysymään, onko kentällä todella viime kauden Selviytyjät-kisaaja.

– Sanoisin, että elän omaa unelmaa. En vain tiennyt, että unelmoin tällaisestä elämästä. Monesti itselleni tulee etuoikeutettu olo, kun tiedän ja mietin kuinka monet haaveilevat radiojuontajan urasta koko ikänsä. Itse olen vain vahingossa lirvahtanut tänne.

Tuomisen niin sanottu lirvahdus sijoittuu vuoteen 2016, kun hänen parodiansa suomalaisista julkisuudenhenkilöistä otti mediassa tuulta toden teolla alleen.

– Ajattelin, että meillä on Suomessa niin hienoja julkkiksia, että parodioita suorastaan täytyy tehdä. Idea sketseihin lähti silloin suositusta Vine-sovelluksesta, johon ihmiset julkaisivat lyhyitä sketsejä. Parodioihin inspiraatio tuli muun muassa Celeste Barberilta.

Parodiat toivat mukanaan uusia yhteistöitä ja työmahdollisuuksia, jonka seurauksena Tuominen onkin päätynyt radioon aamujuontajaksi.

Tulevaisuudestaan Tuomisella ei ole toistaiseksi kuitenkaan tarkkaa näkemystä.

– Yritän itsekin selvittää sitä, mihin tässä ollaan menossa. Olen myös tullut vähän siihen tulokseen, että se selviää ajallaan. Tällä hetkellä radio on intohimoni ja haluan panostaa siihen täysillä.

– En voi kuitenkaan tietää, mikä itseäni kiinnostaa esimerkiksi kahden vuoden päästä. Mitä jos haluankin olla vaikka kirjastonhoitaja? Sitten pitäisi lähteä sitä kohti, hän pohtii.

Julkisuuden varjopuolet

Julkisuuden myötä mukaan on tullut myös erinäiset lieveilmiöt. Tuominen kokeekin itselleen tärkeäksi määritellä tiukan rajan yksityisen ja julkisen välille. 

– Pikkuhiljaa itselleni on muovautunut ajatus siitä, mitkä asiat haluan pitää itselläni ja mitä tuoda julkisuuteen. Haluan kuitenkin olla todella avoin ja tykkään tuoda positiivisia asioita julki.

Esimerkiksi kaikkein läheisimmät ihmissuhteet Tuominen on pitänyt tietoisesti pois valokeilasta.

– Välillä olen jostakin niin onnellinen, että haluaisin huutaa ja kertoa asiasta kaikille, koko maailmalle. Samalla se on se pieni pala, jonka haluan pitää itselläni.

Taustalla on halu suojella itseä ja läheisiä.

– Tietysti julkisuuden mukana on tullut tämä perinteinen kommentointi. Onhan se välillä tosi rajua. Silloin kommentit saattavat mennä ihon alle, jos itsellä on valmiiksi huono fiilis. 

Vaikka Tuomisella on hyvä itsetunto, epäasiallisen kommentoinnin ei kuitenkaan pitäisi olla automaatio.

– En varmaan tekisi enää tällaista työtä, ellei itsetuntoni olisi hyvä. Välillä tietysti mietin sitä, että lopettaisin. Kaikessa on kuitenkin loppujen lopuksi niin paljon enemmän hyvää kuin huonoa, hän summaa.

Toistaiseksi sisällöntuottajat kokevat Tuomisen mukaan ristiriitaisuutta siitä, mihin pitäisi ottaa kantaa ja mihin ei. 

– Halutaan, että ihmiset ottavat kantaa, mutta se on vähän sama asia kuin itse hyppäisi rekan alle. Kaikki eivät ole kanssasi samaa mieltä, eikä tarvitsekaan olla. Asioista syttyy kuitenkin somessa lähes aina jonkinlainen sisällissota.

Ylläolevalla videolla Tuominen paljastaa millaiset kommentit ovat menneet erityisesti hänen ihonsa alle. Lisäksi hän kertoo, millaisena sosiaalisen median ilmapiiri hänelle näyttäytyy.


Lue myös:

    Uusimmat